Φ. Κουρμούσης: Το πρόγραμμα «Γέφυρα» θα διαδεχτεί νέο θεσμικό πλαίσιο ρύθμισης οφειλών (audio)

Ανακούφιση σε όλους τους πολίτες που έχουν πραγματικά οικονομική αδυναμία λόγω της πανδημίας και καλούνται να πληρώσουν τα δάνειά τους παρέχει από τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τον Φώτη Κουρμούση, Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, το πρόγραμμα «Γέφυρα» που ψηφίστηκε χθες Τετάρτη στη Βουλή για την επιδότηση δόσης δανείων με υποθήκη την πρώτη κατοικία.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή «Αναμενόμενα και Μη» με την Κωνσταντίνα Δημητρούλη, ο κ. Κουρμούσης επεσήμανε ότι το πρόγραμμα αφορά και τους ενήμερους δανειολήπτες, δηλαδή και τα εξυπηρετούμενο δάνεια, «υπό την έννοια ότι το κράτος προσπαθεί να δώσει μια επιβράβευση στους συνεπείς συμπολίτες μας δηλαδή σε αυτούς που με πολύ μεγάλη δυσκολία παραμένουν και θέλουν να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις τους, ενδεχομένως θυσιάζοντας άλλες ανάγκες ή περιορίζοντας άλλες δαπάνες».

Ο κ Κουρμούσης υπογράμμισε ότι η επιδότηση δεν είναι πολύ μικρότερη, περίπου 10%, για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε σχέση με τα εξυπηρετούμενα, και είναι περισσότερο σημειολογική υπό την έννοια της επιβράβευσης στους συνεπείς.

Ο ίδιος προανήγγειλε και την έλευση ενός νέου νομοσχεδίου μετά το καλοκαίρι σε εναρμόνιση της ευρωπαϊκής οδηγίας σύμφωνα με την οποία «κάθε πολίτης μπορεί να ρυθμίζει τα χρέη του και να έχει μια δεύτερη ευκαιρία. Αν έχει πλήρη αδυναμία, για παράδειγμα είναι άνεργος, τότε λοιπόν ο πολίτης αυτός πτωχεύει και επέρχεται η απαλλαγή από τα χρέη του, και μπορεί να κάνει ένα νέο ξεκίνημα. Προφανώς αυτή η διαδικασία διαθέτει και μία αμυντική χροιά, καθώς θα χάνει όλη την περιουσία του και η Πολιτεία φροντίζει να βρεθεί αντιμέτωπος με μία έξωση. Γι’ αυτό και προβλέπει τη δημιουργία ενός φορέα που θα αγοράζει όλα αυτά τα σπίτια και θα τους δίνει τη δυνατότητα να κατοικούν σε αυτά, ώστε να μη βρεθούν στο δρόμο».

Ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους εξήγησε ότι υπάρχει σήμερα περίπτωση να βρεθεί κάποιος αντιμέτωπος με τη πιθανότητα να χάσει το σπίτι του και να παραμένουν οι οφειλές συν τα αναγκαστικά μέτρα εκτέλεσης, και αυτά να τα κληρονομήσουν και τα παιδιά του. Ο ίδιος εξέφρασε την ευχή να «μην έρθει κανείς αντιμέτωπος με αυτό το σενάριο, ο νόμος όμως δίνει την ευκαιρία να καθαρίσει από όλα αυτά τα προβλήματα με «αντάλλαγμα» την απώλεια της ιδιοκτησίας της περιουσίας».

Ο στόχος του νέου νόμου δεν είναι να πτωχεύσουν οι πολίτες και επιχειρήσεις, αλλά να ρυθμίσουν με ευνοϊκό τρόπο τις οφειλές τους, σημείωσε.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο παρελθόν όπου κάποιος πτώχευε την εταιρεία του και ο ίδιος, έχοντας αφήσει απλήρωτους τους πάντες, να κάνει κοσμική ζωή, ισχυριζόμενος ότι πτώχευσε η εταιρεία του και όχι ο ίδιος. Με τη νέα οδηγία εναρμονίζονται όλα αυτά και προβλέπει ότι επιχειρηματίες και επιχείρηση αντιμετωπίζονται ενιαία και ερευνάται αν κάποιος δεν έχει να πληρώσει συνολικά. Τότε γίνεται έλεγχος στην περιουσία του και τις καταθέσεις του, ακόμα και σε 140 χώρες του εξωτερικού.

Η πλατφόρμα της Προγράμματος «Γέφυρα» ανοίγει τη Δευτέρα, θα παραμείνει ανοιχτή έως το τέλος Σεπτεμβρίου, και η διαδικασία υποβολής αίτησης είναι απλή, όπως εξήγησε ο κ. Κουρμούσης, καθώς απαιτεί να δηλώσει ο ενδιαφερόμενος το σπίτι, τα άτομα που διαμένουν σε αυτό, τα περιουσιακά στοιχεία του στο εξωτερικό με υπεύθυνη δήλωση και όλα τα υπόλοιπα στοιχεία αντλούνται αυτόματα.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος