Έρχεται νέος τύπος σχολείου στην Ειδική Εκπαίδευση

Την ίδρυση ενός νέου τύπου σχολείου για την Ειδική Εκπαίδευση προανήγγειλε ο Υπουργός Παιδείας απαντώντας σε ερώτηση που του έκανε έφηβη Βουλευτής, μαθήτρια ειδικού σχολείου της Πρότυπης Βιοτεχνικής Μονάδας ΟΑΕΔ Λακκιάς για το γεγονός ότι το πτυχίο της δεν έχει επαγγελματικά δικαιώματα.
Ο νέος τύπος σχολείου θα ονομάζεται Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο και θα λειτουργεί υπό ενιαία διεύθυνση με τέσσερα χρόνια γυμνάσιο και τέσσερα χρόνια λύκειο, ενώ οι απόφοιτοί του θα έχουν ίσα δικαιώματα με τους αποφοίτους ΕΠΑΛ.

Ενισχύεται η ειδική εκπαίδευση

Μεταξύ των μέτρων, όπως τόνισε ο υπουργός,  είναι:

  • Η ίδρυση νέων Εργαστηρίων Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.).
  • Επέκταση της Τάξης Μαθητείας και για τους μαθητές των Ειδικών ΕΠΑΛ
    • Σύσταση σχολικών συνεταιρισμών σε Ειδικά Σχολεία
    • Λειτουργία ΣΕΚ και ΙΕΚ Ειδικής Αγωγής
  • Δημιουργία με τους Συλλόγους Γονέων νέων Κοιν.Σ.Επ, δηλαδή συνεταιριστικών επιχειρήσεων, ώστε να διαμορφωθούν όροι προστατευμένης εργασίας για τα παιδιά που τελειώνουν την τεχνική επαγγελματική ειδική αγωγή.

Αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα των Γυμνασίων

Απαντώντας σε ερώτηση και για τη μείωση των ωρών διδασκαλίας στα Γυμνάσια από τις 35 στις 32 ο Νίκος Φίλης διευκρίνισε ότι τις αποφάσεις για τις αλλαγές δεν τις λαμβάνει ο Υπουργός, που έχει απλά ρόλο επικυρωτικό αλλά το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής μετά από εμπεριστατωμένη μελέτη και έρευνα. Εξέφρασε δε, την άποψη ότι “χρειαζόμαστε λιγότερες εξετάσεις στο Γυμνάσιο και περισσότερο ωφέλιμο διδακτικό χρόνο”.

Αναφερόμενος στο μάθημα της διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών, ο κ. Φίλης, τόνισε ότι “θα πρέπει να διδάσκονται είτε από πρωτότυπο στο Λύκειο είτε από μετάφραση στο Γυμνάσιο -αυτό είναι μια ανοικτή συζήτηση που κάνουμε στην εκπαιδευτική κοινότητα – και να δοθεί έμφαση στη λογοτεχνία και γενικότερα στη διδασκαλία της Γλώσσας, της ζωντανής γλώσσας του λαού καυτηριάζοντας ταυτόχρονα και το φαινόμενο των greeklish”.

“Θέλουμε ένα σχολείο ουδετερόθρησκο”

Για το μάθημα των θρησκευτικών ο κ. Φίλης είπε μεταξύ άλλων “θέλουμε ένα σχολείο που να είναι ουδετερόθρησκο, να μην παρεμβαίνει στη συνείδηση των παιδιών, να τους δίνει γνώσεις για το θρησκευτικό φαινόμενο και, βεβαίως, να τους δίνει περισσότερη και πληρέστερη ενημέρωση στα ζητήματα που αφορούν την ορθόδοξη θρησκεία, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος στη χώρα μας είναι ορθόδοξο.

Ο ρόλος των παρελάσεων στα σχολεία

Στο θέμα των παρελάσεων ο υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι οι μαθητικές παρελάσεις εφαρμόστηκαν από το 1937 επί δικτατορίας Μεταξά και αποτελούσε στοιχείο φρονηματισμού. “Έχει σημασία οι εθνικές επέτειοι να διδάσκονται με την καλή έννοια στο σχολείο, με γιορτές. Και στους δήμους να διοργανώνονται γιορτές, να μαθαίνουμε τον πολιτισμό, την ιστορία. Αυτό έχει σημασία. Λιγότερο έχει σημασία να παρελαύνουμε, ουσιαστικά, με τρόπους στρατιωτικών αγημάτων. Σημασία έχει να μαθαίνουμε την ουσία και δεν έχει σημασία εάν γίνεται, έστω, η γυμναστική επίδειξη στην παρέλαση».

“Λιγότερες εξετάσεις στη μάχη κατά της παραπαιδείας”

Μια παράμετρος για την αντιμετώπισή της είπε ο υπουργός παιδείας είναι οι λιγότερες εξετάσεις και συνακόλουθα η ύπαρξη ποιοτικού χρόνου και όχι ποσοτικού αλλά κυρίως ο απεγκλωβισμός από μία κοινωνική αντίληψη σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχουμε ως πολίτες με αξία και δικαιώματα, αν δεν πάμε στο πανεπιστήμιο.
“Αυτό είναι λάθος” τόνισε ο Νίκος Φίλης, σημειώνοντας ότι “υπάρχουν πολλοί τρόποι τελειώνοντας το Λύκειο να προχωρήσει κανείς και σε άλλες εκπαιδευτικές επιλογές, όπως η επαγγελματική και τεχνική εκπαίδευση”.

Στην πρόταση έφηβης Βουλευτού, ώστε η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση να μη γίνεται μόνο με γραπτές εξετάσεις αλλά και με μια συνέντευξη, ο Νίκος Φίλης σημείωσε ότι «πρέπει να βρούμε διαδικασίες «φακέλου» -με την καλή έννοια- για τα προσόντα του παιδιού, που θα προκύπτουν από τη συνολική εκπαιδευτική διαδικασία και όχι, επαναλαμβάνω, από στιγμιαίες εξετάσεις. Θα το σκεφτούμε», κατέληξε ο υπουργός.


Πηγή: ΕΡΤ1, ert.gr, Υπουργείο Παιδείας

Ρεπορτάζ: Ελίνα Κολύβα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος