Επιμένουν οι σκληροί δείκτες της πανδημίας – Επέστρεψαν τα χαμόγελα σε εστίαση και ψυχαγωγία

Στην αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων οδηγεί η «Όμικρον», με τον Ιανουάριο πάντως να αποχωρεί με πολύ υψηλό αριθμό θυμάτων. Από σήμερα επέστρεψε η μουσική στην ψυχαγωγία και απελευθερώθηκε το ωράριο. Η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού παραμένει για τους υγειονομικούς – έχουν προθεσμία δύο μηνών για να εμβολιαστούν. Αντίθετα, δεν τίθεται θέμα αναστολής εργασίας για όσους δεν έχουν πραγματοποιήσει την τρίτη δόση. Την έναρξη της διαδικασίας για την χορήγηση της πρώτης από του στόματος θεραπείας κατά της νόσου COVID-19 ανακοίνωσαν τα Υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ολοκληρώνεται η ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων όσων, άνω των 60 ετών, δεν έκαναν 1η δόση μέχρι τις 16 Ιανουαρίου. Από αύριο 1η Φεβρουαρίου το πρόστιμο θα είναι 100 ευρώ. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός απασχολεί και άλλες χώρες, με τις αντιδράσεις των αντιεμβολιαστών να κλιμακώνονται σε Καναδά, Αυστραλία, ενώ στη Βρετανία εξετάζονται ακόμα και αλλαγές. Αισιόδοξος εμφανίστηκε πάντως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Εκτιμά πως θα συνυπάρχουμε με την Όμικρον για μήνες αλλά… σε εκεχειρία.

Μαύρο ρεκόρ θανάτων από κορονοϊό για το 2022 καταγράφηκε σήμερα, καθώς 119 άνθρωποι έχασαν τη ζωή του μέσα σε ένα 24ωρο. Μάλιστα 12 από αυτούς στην ηλικία από 40 έως 69 ετών και 107 στην πιο ευάλωτη ηλικία άνω των 70 ετών.

«Ελπίζουμε ότι από τις επόμενες εβδομάδες, αρχής γενομένης από την τρέχουσα εβδομάδα, θα αρχίσει να μειώνεται και ο δείκτης των θανάτων» επεσήμανε ο Νίκος Τζανάκης Καθηγητής Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης

Διορία δύο μηνών έχουν ακόμη οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί, οι οποίοι δεν θα έχουν κάνει 2 δόσεις μέχρι 31 Μαρτίου. Ειδάλλως, θέτουν τον εαυτό τους εκτός ΕΣΥ.

« Ως Υπουργός Υγείας έχω τοποθετηθεί και έχω εισηγηθεί όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, από τις 31 Μαρτίου και μετά δεν θα πρέπει να παραμείνουν μόνο σε αναστολή εργασίας, αλλά θα πρέπει και να μη μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας» δήλωσε ο Θάνος Πλεύρης.

Όσοι υγειονομικοί που έκαναν δύο δόσεις δεν έχουν κάνει αναμνηστική δόση, δεν θα βγουν σε αναστολή εργασίας.

«Εμείς λέμε ούτε αυτοί οι συνάδελφοι ούτε οι ανεμβολίαστοι δεν θα έπρεπε να βγουν σε αναστολή, θα έπρεπε να εργάζονται με συχνά τεστ» εκτίμησε ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.

Παράλληλα ως ανεμβολίαστοι θα θεωρούνται από την ερχόμενη Δευτέρα όσοι πολίτες δεν έχουν κάνει αναμνηστική δόση 7 μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού και παύει να ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

«Υπενθυμίζεται ότι από 7 Φεβρουαρίου δεν θα θεωρούνται εμβολιασμένοι, όσοι έχουν κάνει την δεύτερη δόση πριν από 7 μήνες ή πριν 3 μήνες για το μονοδοσικό εμβόλιο» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Την έναρξη της διαδικασίας για την χορήγηση της πρώτης από του στόματος θεραπείας κατά της νόσου COVID-19 ανακοίνωσαν τα Υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η υποβολή της αίτησης θα γίνεται από τους θεράποντες ιατρούς μέσα από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης και, εφόσον η αίτηση εγκριθεί, οι ασθενείς θα παραλαμβάνουν τη θεραπεία με παράδοση κατ’ οίκον από τον ΕΟΠΥΥ.

Η θεραπεία είναι κατάλληλη για μη νοσηλευόμενους ασθενείς 18 ετών και άνω, οι οποίοι έχουν βρεθεί θετικοί για COVID-19 (με rapid antigen ή PCR test), έχουν ήπια έως μέτρια συμπτώματα και διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο να νοσήσουν βαριά.

Ξεκινά από σήμερα η διάθεση των αντιικών χαπιών της Merck για όσους νοσούν με κορoνοϊό και θα γίνεται η παράδοσή τους κατ’ οίκον. Η αγωγή απευθύνεται σε πολίτες άνω των 18 ετών με προβλήματα υγείας που νοσούν με κορoνοϊό αλλά όχι σε εγκύους.

Όπως εξήγησε μιλώντας στην ΕΡΤ η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, άτομα με προβλήματα υγείας με θετικό rapid ή μοριακό τεστ θα μπορούν να μιλούν με τον γιατρό τους και στη συνέχεια ο θεράπων ιατρός θα κάνει αίτηση στη σχετική πλατφόρμα.

Ένα βήμα προς την κανονικότητα έγινε σήμερα.  Επανέρχεται η μουσική και το ελεύθερο ωράριο, αλλά μόνο με καθήμενους πελάτες, εμβολιασμένους και νοσήσαντες στους εσωτερικούς χώρους και με rapid test στους εξωτερικούς χώρους για τους ανεμβολίαστους

Από την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου ως την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου, οι μαθητές και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να παραλάβουν δωρεάν από τα φαρμακεία 5 σελφ τεστ. Η διάθεση self test δεν θα γίνονται από το Σάββατο μέχρι τη Δευτέρα.

Πρόστιμο για τους ανεμβολίαστους: Ποιούς πολίτες αφορά – Πότε προσαυξάνεται

Για τον Ιανουάριο το πρόστιμο είναι 50 ευρώ (μισό πρόστιμο) και αφορά σε 300.000 πολίτες.

Από αύριο 1η Φεβρουαρίου το πρόστιμο είναι ολόκληρο, δηλαδή 100 ευρώ.

Όσοι κάνουν 1η δόση μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου θα πληρώσουν και πάλι μισό πρόστιμο 50 ευρώ, αλλιώς ολόκληρο.

Το μέτρο σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει αποδώσει και από τις 30 Νοεμβρίου που ανακοινώθηκε 240.000 πολίτες άνω των 60 ετών έχουν εμβολιαστεί.

Μόνο την τελευταία εβδομάδα εμβολιάστηκαν 25.000 πολίτες.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το μέτρο θα συνεχίσει να αποδίδει και κάθε μήνα οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών θα μειώνονται, καθώς οι οφειλές αν παραμένουν ανεμβολίαστοι θα αυξάνονται και θα βεβαιώνονται στην εφορία.

Διαδηλώσεις αντιεμβολιαστών σε Καναδά, Αυστραλία, Βρετανία

Το κέντρο της Οτάβα πολιορκήθηκε για τρίτη μέρα από αντιεμβολιαστές με τις δυνάμεις της αστυνομίας να επιχειρούν να διαχειριστούν την κατάσταση. Το ‘’κομβόι για την ελευθερία’’ ξεκίνησε σαν μια διαδήλωση ενάντια στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των οδηγών φορτηγών που διασχίζουν τα σύνορα.

Η διαδήλωση τους μετατράπηκε γρήγορα σε κινητοποίηση κατά της κυβέρνησης και του καναδού πρωθυπουργού για τα ευρύτερα μέτρα ενάντια στην πανδημία

Ο Πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό έχει μεταφερθεί από το Σάββατο μαζί με την οικογένειά του σε μυστική τοποθεσία. Σήμερα o Tζάστιν Τριντό ανακοίνωσε ότι βρέθηκε θετικός στον κορονοιό, η κατάσταση της υγείας του είναι καλή και πρόκειται να εργασθεί εξ αποστάσεως. Καταδίκασε μάλιστα τις διαδηλώσεις των οδηγών φορτηγών.

Eν τω μεταξύ, ο Περιφερειακός Διευθυντής τoυ Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας , Χανς Κλούγκε, καθησυχάζει σχετικά με τη μετάλλαξη Όμικρον. “Τώρα ξέρουμε ότι η Όμικρον είναι πολύ πιο ήπια, που σημαίνει ότι για μήνες θα υπάρχει εκεχειρία, μία ηρεμία” ,

Παράλληλα, στη Βρετανία φαίνεται πως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των υγειονομικών ενδέχεται να καταργηθεί. Επιχειρήματα, η ηπιότητα της μετάλλαξης Όμικρον σε συνδυασμό με το γεγονός πως οι περισσότεροι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έχουν ήδη νοσήσει με κορονοιό και πολύ δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν, με κίνδυνο να επέλθει σοβαρή έλλειψη εργατικού δυναμικού.

Πιθανή είναι και η εισήγηση του Υπουργείου Υγείας του Ισραήλ για κατάργηση του πράσινου πιστοποιητικού. Η εκτόξευση του αριθμού νέων κρουσμάτων κορονοϊου στα 1,6 εκατομμύρια καθιστά όλο και πιο προφανές ότι το πάσο δεν είναι πλέον αποτελεσματικό για την πρόληψη της μόλυνσης στη χώρα, ούτε φαίνεται να ενθαρρύνει τον εμβολιασμό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από την 1η Φεβρουαρίου αρχίζουν να ισχύουν νέοι κανόνες όσον αφορά την τυποποιημένη περίοδο αποδοχής των 270 ημερών για τα ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού COVID της ΕΕ, τα οποία χρησιμοποιούνται για ταξίδια εντός της ΕΕ.

Ρεπορτάζ: Σμαράγδα Αγορογιάννη, Βιργινία Κουριδάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος