Ειδικό ιατρείο στο “Αττικόν” για “long covid” νευρολογικές επιπλοκές

Για το σύνδρομο των μακροχρόνιων επιπλοκών μετά τη λοίμωξη από τον κορονοϊό, το γνωστό ως “long covid syndrome”, μίλησε στην ΕΡΤ ο Γιώργος Τσιβγούλης Καθηγητής νευρολογίας ΕΚΠΑ. Στη Β΄νευρολογική κλινική του ΕΚΠΑ στο νοσοκομείο “Αττικόν”, όπου είναι διευθυντής, ενημέρωσε ότι λειτουργεί εδώ και ένα μήνα ειδικό ιατρείο που αφορά στις απώτερες νευρολογικές επιπλοκές της λοίμωξης από κορονοϊό, όπου μπορούν να αποτανθούν όσοι παρουσιάζουν προβλήματα και να λάβουν κατάλληλη αγωγή από εξειδικευμένους νευρολόγους.

Χαρακτηριστικά, όπως ανέφερε, πολλοί ασθενείς παραπονούνται για μουδιάσματα στα χέρια και στα πόδια, εύκολη κόπωση και διαταραχές όσφρησης. “Κατά μέσο όρο βλέπουμε έξι με δέκα περιστατικά ανά 15 μέρες που λειτουργεί” επισήμανε.

Από αυτά τα περιστατικά όπως ενημέρωσε το πιο συχνό σύμπτωμα που απασχολεί τους ασθενείς του ιατρείου, είναι απώλεια της όσφρησης που επιμένει, ενώ ένα άλλο σύνδρομο είναι η παροσμία, που σημαίνει πως η αίσθηση της όσφρησης έχει “πειραχθεί” και μπορεί να αλλάξει το πώς μυρίζουμε τα πράγματα. Οι περισσότεροι ασθενείς αναφέρουν πως τα πάντα μπορεί να τους μυρίζουν δυσάρεστα και αυτό προκαλεί και διαταραχή στη γεύση.

Επιπλέον επισήμανε ότι οι ασθενείς που έχουν ιστορικό υποθυρεοειδισμού, η όσφρησή τους αποκαθίσταται σε μεγαλύτερο χρόνο από όσους δεν έχουν αντίστοιχο ιστορικό. Πάντως όπως ενημέρωσε “υπάρχει παρηγορητική θεραπεία όσον αφορά στις διαταραχές της όσφρησης μετά από λοίμωξη με κορονοϊό και σε αρκετούς ασθενείς παρατηρείται σημαντική βελτίωση

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος