Ε. Αχτσιόγλου στην ΕΡΤ: Τον Φεβρουάριο ρεκόρ στις νέες θέσεις εργασίας (video)

Απόλυτα ικανοποιημένη από την συμμόρφωση των εργοδοτών με την αύξηση του κατώτατου μισθού εμφανίστηκε η Εφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στην ΕΡΤ. Η υπουργός Εργασίας τόνισε ότι για πρώτη φορά από το 2001, το Φεβρουάριο καταγράφηκε ρεκόρ νέων θέσεων εργασίας. Όπως τόνισε σε ημερίδα του ΟΑΕΔ η κ. Αχτσιόγλου, συνεχίζονται οι προσπάθειες για την μείωση της ανεργίας και την ενίσχυση των εργαζομένων. Η κα Αχτσιόγλου αναφέρθηκε εκτενώς στα βήματα που έχουν γίνει για την ενίσχυση εργασίας, την μείωση της ανεργίας και τη στήριξη των εργαζομένων.

600 χιλιάδες εργαζόμενοι που αμείβονται με τον νέο κατώτατο μισθό των 650 ευρώ είδαν στο πορτοφόλι τους αυξημένες αποδοχές. Οι εργοδότες συμμορφώθηκαν, τόνισε στην ΕΡΤ η Υπουργός Εργασίας, ξεκαθαρίζοντας ότι οι διαμορφωμένες τριετίες ισχύουν κανονικά προσαυξάνοντας μισθό ή ημερομίσθιο έως 30%: “Σχεδόν το σύνολο των επιχειρήσεων έχει αλλάξει τις μισθοδοσίες. Έχουν συμμορφωθεί με το νέο επίπεδο του κατώτατου …Οι διαμορφωμένες τριετίες είναι σαφές από νόμο και από εγκύκλιο που εξέδωσα κουμπώνουν στον κατώτατο”.

Μήνας προσλήψεων και όχι απολύσεων αποδεικνύεται τελικά ο Φεβρουάριος που έκανε πρεμιέρα ο αυξημένος κατώτατος μισθός και καταργήθηκε ο υποκατώτατος.

Οι προσλήψεις ήταν κατά 27.840 περισσότερες από τις απολύσεις.Επίδοση που αποτελεί ρεκόρ δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας για τον Φεβρουάριο από το 2001.

Η Έφη Αχτσιόγλου δήλωσε: “Περίπου 28 χιλιάδες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν τον Φεβρουάριο, αυτό απαντά με τον καλύτερο τρόπο στο φόβο που είχε διασπαρεί το προηγούμενο διάστημα ότι δήθεν με την αύξηση του κατώτατου θα προχωρήσουν οι επιχειρήσεις σε απολύσεις. Έχει συμβεί το αντίθετο”.

Μετά την παράταση της σχετικής προθεσμίας οι εργοδότες μπορούν να δηλώσουν στο σύστημα Εργάνη τις μεταβολές στις αποδοχές των εργαζομένων τους μέχρι τις 8 Μαρτίου.

Το νέο πρόσωπο του ΟΑΕΔ

Η ανεργία μειώθηκε κατά 8% και δημιουργήθηκαν 340 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας (2014 – 2018)
ενώ συνολικά 220.000 άνεργοι έχουν ωφεληθεί τα τελευταία χρόνια απο τα προγράμματα του ΟΑΕΔ (2015 -2018) επισημάνθηκε σε ημερίδα για το επιχειρησιακό μοντέλο του Οργανισμού.

Τα προγράμματα που υλοποιούνται αποτελούν τομή στις ενεργητικές μορφές απασχόλησης είπε ο υφυπουργός Εργασίας Κωνσταντίνος Μπάρκας.

Η Μαρία Καραμεσίνη, Διοικήτρια ΟΑΕΔ είπε ότι στο επίκεντρο των αλλαγών ο άνεργος.

Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου αναμένεται και το νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας με 8.933 προσλήψεις σε Δήμους και περιβαλλοντικούς φορείς.

Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Κατερίνα Γράβου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος