Δυτ. Αττική: Έρευνες για τον τελευταίο αγνοούμενο-Διαπίστωση ζημιών σε 1.303 κτήρια (video)

Στα 21 ανέρχονται πλέον τα θύματα από τις φονικές πλημμύρες στις περιοχές της Δυτικής Αττικής, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον τελευταίο αγνοούμενο. Στη Μάνδρα, συνεχίζεται η καταγραφή των ζημιών και ο καθαρισμός της πόλης από τα μπάζα και τα φερτά υλικά. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υποδομών με βάση τις μέχρι τώρα αυτοψίες 1.303 από τα κτίρια που ελέγχθηκαν έχουν πληγεί και χρήζουν αποζημίωσης. Η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε, εξακολουθούν ωστόσο να υπάρχουν σοβαρά  προβλήματα  στην υδροδότηση. Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι την Παρασκευή.

Βρέθηκε νεκρός ο ένας από τους δύο αγνοούμενους-21 οι νεκροί (video)

Οι διενεργηθείσες αυτοψίες στις περιοχές της Μάνδρας- Ειδυλλίας, Νέας Περάμου και στην Ελευσίνα από τα εξειδικευμένα τεχνικά κλιμάκια του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ανέρχονται στις 1573.

Στο μεταξύ, κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία των υπουργείων Οικονομικών και Υποδομών για τη χορήγηση εφάπαξ ενίσχυσης στους πληγέντες από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές.

Το ποσό των 200.000 ευρώ αποφάσισε να διαθέσει το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές που προκάλεσε η κακοκαιρία σε σχολικές μονάδες της Μάνδρας και της Νέας Περάμου.

Δυτ. Αττική: Έρευνες για τον τελευταίο αγνοούμενο-Διαπίστωση ζημιών σε 1.303 κτήρια (video)Την άμεση αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στο λιμάνι της Νέας Περάμου, ανέλαβε η Γενική Γραμματεία Υποδομών του υπουργείου Μεταφορών, με απόφαση που υπεγράφη από τον υπουργό Ναυτιλίας, Π. Κουρουμπλή.

Επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών για τις καταστροφές από τις πλημμύρες και την αναγκαία αντιπλημμυρική προστασία στην Αττική, κατέθεσε το ΚΚΕ.

Το προεδρείο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι «δεν είναι στιγμή για επίρριψη ευθυνών, είναι όμως η κατάλληλη ώρα για να αναδείξουμε τι πρέπει να διορθωθεί, ώστε να σταματήσει να μετράμε ζημιές και να θρηνούμε θύματα». Ζητούν μεγαλύτερη δυνατότητα χρηματοδότησης μεγάλης κλίμακας αντιπλημμυρικών έργων τους δήμους, αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου και άρση γραφειοκρατικών εμποδίων, αποφασιστική αρμοδιότητα στην Περιφέρεια Αττικής και διαδικασίες fast-track για τα αντιπλημμυρικά έργα.

Δυτ. Αττική: Έρευνες για τον τελευταίο αγνοούμενο-Διαπίστωση ζημιών σε 1.303 κτήρια (video)Κύμα της αλληλεγγύης προς τους πληγέντες

Βαρύ είναι το πένθος στη Μάνδρα που θρηνεί 21 ψυχές. Οι άνθρωποι κάνουν ότι μπορούν για να σταθούν και πάλι στα πόδια τους. Συγκινητικό είναι το κύμα της αλληλεγγύης προς τους πληγέντες καθώς η τοπική αυτοδιοίκηση, φορείς, σωματεία και εθελοντές συμμετέχουν σε έναν αγώνα δρόμου για τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης, φαρμακευτικού υλικού, ειδών ένδυσης και υπόδησης κλινοσκεπασμάτων αλλά και νερών, τροφίμων μακράς διάρκειας, καθώς επίσης και ειδών καθαρισμού, τα οποία αποστέλλονται στις πληγείσες περιοχές.

Δυτ. Αττική: Έρευνες για τον τελευταίο αγνοούμενο-Διαπίστωση ζημιών σε 1.303 κτήρια (video)Την ίδια ώρα, τα στοιχεία του μετεωρολογικού ραντάρ XPOL του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) αποκαλύπτουν την έκταση και την ένταση του καιρικού φαινομένου που προκάλεσε τη φονική πλημμύρα. Όπως προκύπτει, η βροχόπτωση στην πλαγιά του όρους Πατέρας, πάνω από τη Νέα Πέραμο και την Μάνδρα, ξεπέρασε τα 200 χιλιοστά σε χρονικό διάστημα μόνο έξι ωρών.

Οι επιστήμονες του Αστεροσκοπείου υπογραμμίζουν, ότι για να εκτιμηθεί σωστά το μέγεθος της καταστρεπτικής βροχόπτωσης, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι στη γειτονική Ελευσίνα το μέσο ύψος της συνολικής ετήσιας βροχής είναι 373 χιλιοστά, εκ των οποίων τα 59 χιλιοστά πέφτουν το Νοέμβριο. Σύμφωνα εξάλλου με τα ιστορικά στοιχεία του μετεωρολογικού σταθμού του ΕΑΑ στο Θησείο, το ύψος βροχής για όλο το Νοέμβριο είναι 61 χιλιοστά.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρεπορτάζ Μ. Σταθοπούλου, Ρ. Σαβούρδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος