«Δεν φταίμε εμείς για τη Σκιάθο» λένε plane spotters στο ertnews.gr – Τι αναφέρουν για το χόμπι τους

Γυρίζουν όλο τον κόσμο  για να δουν από κοντά και να φωτογραφίσουν την απογείωση και την προσγείωση των αεροσκαφών.

Ρεπορτάζ: Χριστίνα Παναγιώτα Βελαλή

Ταξιδεύουν από αεροδρόμιο σε αεροδρόμιο, από το Χίθροου στο Ντα Βίντσι και από εκεί στο Ελευθέριος Βενιζέλος. Ο φωτογραφικός τους φακός καταγράφει τις θεαματικές και θορυβώδεις απογειώσεις όλων των αεροσκαφών του πλανήτη, ακόμα και αυτή του θηριώδους Αντόνοφ στο Ελευθέριος Βενιζέλος. Μιλώντας αποκλειστικά στο ertnews.gr, τρεις plane spotters εξηγούν πόσο ασφαλές είναι το χόμπι τους και αντικρούουν τους ισχυρισμούςπως η 69χρονη Βρετανίδα που τραυματίστηκε στη Σκιάθο ήταν μια από αυτούς.«Δεν φταίμε εμείς για τη Σκιάθο» λένε plane spotters στο ertnews.gr – Τι αναφέρουν για το χόμπι τους

Εν αντιθέσει με τα όσα ακούγονται τις τελευταίες ημέρες για τους plane spotters, πως θέτουν δηλαδή τη ζωή τους σε κίνδυνο για «μια φωτογραφία», εκείνοι έρχονται να καταρρίψουν αυτή την άποψη υποστηρίζοντας ότι το plane spotting δεν είναι επικίνδυνο.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο διαπιστευμένος δημοσιογράφος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και αρχισυντάκτης της polemikiareroporiahaf.grΧρήστος Βασιλειάδης, «η συγκεκριμένη γυναίκα δεν ήταν plane spotter, δεν ήταν φωτογράφος αλλά ερασιτέχνης και πιθανώς ήθελε να φωτογραφίσει το αεροσκάφος χωρίς να σκεφτεί την ασφάλειά της».

Την ίδια γνώμη είχε και ο κ. Στάθης Παναγιωτόπουλος, ο οποίος είναι αυτοαπασχολούμενος στον πρωτογενή τομέα και δραστηριοποιείται και εκείνος με το plane spotting. «Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν είναι plane spotting, η κυρία και ο κύριος που είχαν τραυματιστεί πριν λίγες ημέρες δεν είναι plane spottersΈνας plane spotter δεν πηγαίνει πίσω από τους κινητήρες του αεροσκάφους» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως πρόκειται  για «ένα παιχνίδι εντυπώσεων στα κοινωνικά δίκτυα»  προκειμένου να αποσπάσει likes, κάτι το οποίο είναι «άκρως επικίνδυνο».

Επιπλέον όπως ανέφερε ο προπτυχιακός φοιτητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και ATH spotter (παρακολουθεί προσγειώσεις στο Ελ. Βενιζέλος), Κωνσταντίνος Χατζηγεωργιάδης, «η συγκεκριμένη ηλικιωμένη κυρία που τραυματίστηκε δεν πρόσεξε και γι’ αυτό έπαθε αυτό το άσχημο ατύχημα». Η δημοσιότητα που πήρε το ατύχημα στη Σκιάθο δεν θα μπορούσε να πτοήσει τους παθιασμένους «κυνηγούς αεροσκαφών». Πρόκειται για ένα χόμπι παρακολούθησης και εντοπισμού της κίνησης των αεροπλάνων.

Πολλοί plane spotters από όλο τον κόσμο συγκεντρώνονται σε αεροδρόμια προκειμένου να απαθανατίσουν την στιγμή που προσγειώνονται ή απογειώνονται τα αεροσκάφη σε ασφαλή απόσταση περίπου 100 μέτρων.

«Δεν φταίμε εμείς για τη Σκιάθο» λένε plane spotters στο ertnews.gr – Τι αναφέρουν για το χόμπι τους

Παρότι είναι αρκετά ενδιαφέρον, δεν είναι τόσο διαδεδομένο στην Ελλάδα λόγω «έλλειψης αεροπορικής παιδείας σχετικά με το plane spotting» είπε ο κ. Χατζηγεωργιάδης. Ενώ ακόμη σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο «δεν είναι τόσο διαδεδομένο και δεν έχει διαφημιστεί τόσο» όπως στο εξωτερικό.

Όσον αφορά, στο πόσο ακριβό είναι, οι απόψεις διίστανται καθώς όπως ανέφερε ο κ. Βασιλειάδης «είναι ακριβό χόμπι γιατί πρέπει να αγοράσεις φωτογραφικό εξοπλισμό» Ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο εξαρτάται «το ποσό που μπορεί να δαπανήσει κάποιος» καθώς αυτό έχει να κάνει με την εμπειρία του κάθε plane spotter και για αυτό ο εξοπλισμός που θα επιλέξει μπορεί να ξεκινά από «μερικά μέχρι πολλές χιλιάδες ευρώ».

Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα αρκετοί είναι αυτοί που ασχολούνται με το plane spotting και οι περισσότεροι από αυτούς συμμετέχουν σε σχετικές ομάδες ή συλλόγους όπως είναι ο Ίκαρος, και δημοσιεύουν φωτογραφίες σε δημοφιλής ιστοσελίδες όπως η jetphotos και η airliners.

«Δεν φταίμε εμείς για τη Σκιάθο» λένε plane spotters στο ertnews.gr – Τι αναφέρουν για το χόμπι τους

Οι λάτρεις του plane spotting ενημερώνονται πριν προγραμματίσουν το επόμενο ταξίδι τους είτε από τα ΜΜΕ είτε από συλλόγους και σχετικές ομάδες προκειμένου να δουν «πού υπάρχει αεροπορική δραστηριότητα, κάποια εορτή ή εκδήλωση».

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο, πολλά αεροδρόμια της Ευρώπης προσπαθούν από την πλευρά τους να προσελκύσουν τους plane spotters προκειμένου να τα επισκεφτούν και να αποτυπώσουν σε φωτογραφίες την στιγμή της προσγείωσης ή απογείωσης των αεροσκαφών. Για παράδειγμα δημιουργούν πλατφόρμες παρατήρησης αεροσκαφών, τα λεγόμενα observation decks. Οι συγκεκριμένες πλατφόρμες υπάρχουν σε πολλά αεροδρόμια όπως στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, της Ζυρίχης, της Βιέννης και στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης που άνοιξε πριν λίγες ημέρες.

Μέτρα ασφαλείας για να αποφευχθούν πιθανοί τραυματισμοί

Πριν από λίγες ημέρες, είχε σημειωθεί και πάλι ένα ανάλογο περιστατικό, με τον ελαφρύ τραυματισμό ενός Βρετανού τουρίστα, που εκτινάχθηκε από τα αέρια των τουρμπινών αεροσκάφους που ξεκινούσε τη διαδικασία της απογείωσης.

Ωστόσο, οι plane spotters προτρέπουν τα άτομα που ασχολούνται με αυτό το σπόρ να μην παραβιάζουν τους κανόνες που αναγράφονται στις πινακίδες σήμανσης. Σημαντικό επίσης είναι να κρατάνε πάντα αποστάσεις περίπου 100 μέτρων έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ακεραιότητα τους για να μην προκληθούν άλλα παρόμοια ατυχήματα.

Τέλος, όπως υποστήριξε και ο δήμαρχος της Σκιάθου, Θεόδωρος Τζούμας την Παρασκευή (08/07) στην εκπομπή «Από τις Έξι» ο φορέας διαχείρισης και λειτουργίας του αερολιμένα έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας εντός των ορίων παραχώρησης, και επομένως και του αεροδρομίου, και οτιδήποτε λαμβάνει χώρα εκτός αυτού δεν υπόκειται στην ευθύνη του. Ακόμη, πρόσθεσε πως στο σημείο αυτό υπάρχουν φωτεινοί σηματοδότες, αλλά και δεκάδες πινακίδες που προειδοποιούν για τον κίνδυνο που εγκυμονεί η παρουσία ανθρώπων και οχημάτων πίσω από τον διάδρομο.

«Είναι πολύ δυσάρεστο το ότι παραβιάζονται τα μέτρα και εκθέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο» είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος της Σκιάθου. Ο κ. Τζούμας ανέφερε επίσης πως έχει ήδη επικοινωνήσει με την Fraport για να «κάνουν το σήμα της απαγόρευσης πιο έντονο και να τοποθετηθούν επιπλέον πινακίδες». Ενώ, στις ώρες αιχμής του αεροδρομίου θα υπάρχει ένας φύλακας όπου θα αποτρέπει τον κόσμο να πλησιάσει στα σημεία αυτά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αερολιμένας της Σκιάθου, φημίζεται σε όλο τον κόσμο για τις θεαματικές προσγειώσεις και απογειώσεις των αεροσκαφών, καθώς τα αεροπλάνα πετούν ελάχιστα μόλις μέτρα πάνω από τους ανθρώπους που συγκεντρώνονται για να απαθανατίσουν τη στιγμή και ειδικότερα για τους plane spotters, οι οποίοι ταξιδεύουν αποκλειστικά και μόνο γι’ αυτό.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος