Δ. Σκάλκος: Δεν θα χαθούν κοινοτικοί πόροι από το ΕΣΠΑ (audio)

Ο ρυθμός απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων από το ΕΣΠΑ τετραπλασιάστηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2019 ωστόσο το ποσοστό απορροφητικότητας παραμένει χαμηλό παρά τις συντονισμένες προσπάθειες απλούστευσης του νομικού πλαισίου υποστήριξε ο κ. Δημήτρης Σκάλκος Γενικός Γραμματέας Δημόσιων Εσόδων και ΕΣΠΑ. Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή «Αναμενόμενα και Μη» με την Κωνσταντίνα Δημητρούλη και τον Γιώργο Πίκουλα, ο κ. Σκάλκος επεσήμανε ότι παρέλαβε μία κατάσταση με εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό απορροφητικότητας των κοινοτικών κονδυλίων και στην παρούσα φάση επιταχύνονται οι προσπάθειες της απλοποίησης των διαδικασιών και του καλύτερου συντονισμού των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.

Ο ίδιος πάντως διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος απώλειας πόρων για φέτος όλα όμως θα κριθούν για στο τέλος του 2023 που είναι και η καταληκτική ημερομηνία για το παρόν ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιων Εσόδων και ΕΣΠΑ αυτή τη στιγμή η απορροφητικότητα κυμαίνεται στο 33% και απομένουν 13 – 14 δις. ευρώ να απορροφηθούν έως το 2023 που είναι και το καταληκτικό έτος της συγκεκριμένης περιόδου. Ο ίδιος επεσήμανε ότι «η ελληνική οικονομία πάσχει από ένα μεγάλο έλλειμμα χρηματοδότησης και το ΕΣΠΑ στην πραγματικότητα είναι η μόνη πηγή πόρων που έχει στη διάθεση της η χώρα και επομένως πρέπει να τους αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η εικόνα αυτή τη στιγμή δεν είναι αυτή που θα θέλαμε για να είμαι και απόλυτα ρεαλιστής διότι εκτός από το γεγονός ότι παραλάβαμε μια κακή κατάσταση δεν υπάρχουν και ώριμα έργα για να χρηματοδοτηθούν». «Υπάρχουν ωστόσο διάφορα ζητήματα που δεν αρκεί μόνο καλύτερος συντονισμός και περισσότερη εργασία. Πρόκειται για ζητήματα που αφορούν το γεγονός ότι δεν υπάρχει δεξαμενή ώριμων έργων προκειμένου να τα χρηματοδοτήσουμε. Πρόκειται για το παράδοξο που σε κάποιες άλλες εποχές θα λέγαμε ότι λεφτά υπάρχουν αλλά δεν υπάρχουν ώριμα έργα για να τα χρηματοδοτήσουμε».

Ο ίδιος απέδωσε το γεγονός αυτό στο περίπλοκο και βαρύ γραφειοκρατικό σύστημα και νομοθετικό πλαίσιο. Ο κ. Σκάλκος στο πλαίσιο αυτό δήλωσε ότι έχουν γίνει εκ νέου προσπάθειες τροποποίησης του νομοθετικού πλαισίου που διέπει αδειοδοτήσεις, μελέτες, δημόσιες συμβάσεις και εκφράζει την πεποίθηση ότι θα αποδώσουν. «Έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες και έχει γίνει ακόμα μία πολύ μεγάλη απλοποίηση στις προσκλήσεις του προγράμματος ανταγωνιστικότητας μειώνοντας τα απαιτούμενα δικαιολογητικά κατά 50% προκειμένου να γίνουν οι αξιολογήσεις γρηγορότερα».

Ως προς τα έργα στην περιφέρεια ο Γενικός Γραμματέας υπογράμμισε την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για προσκλήσεις έργων σε επίπεδο Περιφερειαρχών και περιφερειακών συμβουλίων καθώς το Υπουργείο μπορεί να συνδράμει αποφασιστικά και υποβοηθητικά αρκεί να προετοιμαστούν οι προσκλήσεις και τα έργα. Μάλιστα ο κ. Σκάλκος σημείωσε ότι «καταφέραμε και πήραμε το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να χρηματοδοτούμε μελέτες και για την επόμενη περίοδο από τώρα» γεγονός που θα βοηθήσει στην διαδικασία αξιολόγησης αλλά και ωρίμανσης των έργων.

Η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από τις περιφέρειες μας να επιταχύνουν τις διαδικασίες σε σχέση με έργα διαχείρισης των απορριμμάτων, με τα ψηφιακά έργα, με τα χρηματοδοτικά εργαλεία της δανειοδότησης και τις κρατικές ενισχύσεις καθώς πρόκειται για το κατεξοχήν εργαλείο περιφερειακής ανάπτυξης.

Σε σχέση με τις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και την Μεγαλόπολη όπου θα πρέπει να προχωρήσει το σχέδιο απολιγνιτοποίησης ο κ Σκάλκος αναφέρθηκε στο νέο ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης από το οποίο η χώρα θα λάβει άμεσες χορηγήσεις περίπου 300 εκατ. Ευρώ, στα οποία μπορούν να προστεθούν και χρήματα του ΕΣΠΑ και συνολικά μαζί με τη μόχλευση το ποσό να ξεπεράσει τα 1 δις ευρώ. Υπάρχει και master plan, το οποίο έχει αρχίσει να εκπονείται από διυπουργική επιτροπή, τα οποίο θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο για να ξεκινήσει άμεσα και η εφαρμογή του».

Ως προς το νέο κοινοτικό προϋπολογισμό εν’ όψει και της αυριανής έκτακτης Συνόδου Κορυφής όπου και θα παραβρεθεί ο κ. Σκάλκος δήλωσε ότι «η πρόταση που κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι 7% περισσότεροι πόροι από αυτούς που έλαβε η χώρα στην προηγούμενη περίοδο. Αυτό δεν όμως ότι το ποσοστό αυτό αρκεί για να είμαστε ικανοποιημένοι. Θα πρέπει να διαπραγματευτούμε και σε σχέση με όλους τους πόρους που θα προϋπολογιστούν για διάφορα ταμεία και τομείς».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι την προηγούμενη περίοδο ήμασταν αδικημένοι ως χώρα διότι χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία της διετίας 2007-2009 δηλαδή στοιχεία για το κατά κεφαλήν εισόδημα της χώρας πριν την κρίση και αν και αναγνωρίστηκε από τους Ευρωπαίους ωστόσο αυτό συνέβη σε πολύ μικρό βαθμό δίνοντας μας ένα «δωράκι» 2 δις. ευρώ όμως στην πραγματικότητα χάσαμε πολύ περισσότερα από αυτά που θα έπρεπε να έχουμε πάρει. «Η βασική μας επιχειρηματολογία είναι ότι έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο επενδυτικό κενό στην ελληνική οικονομία εφόσον λοιπόν όλοι αναγνωρίζουν ότι η χώρα μας είναι ένα success story τότε θα πρέπει να δείξουν και την αλληλεγγύη τους ώστε αυτό το success story να πατήσει στα πόδια του και να προχωρήσει παραπέρα. Δεν απαιτούνται μόνο περισσότεροι πόροι αλλά είναι πολύ σημαντικό να έχουμε και αυξημένες προχρηματοδοτήσεις».

Ο ίδιος πάντως παραδέχτηκε ότι είναι δύσκολη η διαπραγμάτευση καθώς οι σχέσεις μεταξύ των κρατών μελών έχουν διαρραγεί και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα πλήττεται από διάφορες χώρες και είναι πιθανό να μην υπάρξει απόφαση σε αυτή την έκτακτη σύνοδο.

Σύμφωνα με το κ. Σκάλκο το ΕΣΠΑ δεν χρηματοδοτεί μόνο μεγάλα έργα μπορεί να χρηματοδοτήσει και μικρότερα έργα, κοινωνικές δράσεις όπως επίσης και την επιχειρηματικότητα. «Το ΕΣΠΑ αφορά την καθημερινή ζωή των Ελλήνων πολιτών και η χώρα μας έχει αλλάξει μορφή και οφείλεται στους πόρους του ΕΣΠΑ».

Πηγή: A’ Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος