Χρηματαγορές: Με καθυστέρηση η έναρξη στην Αθήνα- Χαμηλό 7ετίας στην Ευρώπη

Με καθυστέρηση 2 ωρών, ξεκίνησε η συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, λόγω τεχνικού προβλήματος στο σύστημα διαπραγμάτευσης των τιμών των μετοχών. Σύμφωνα με πληροφορίες το τεχνικό πρόβλημα οφείλεται στην αναβάθμιση των συστημάτων που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή. Εν τω μεταξύ οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται στο βαθύ «κόκκινο».

Σταθερή παραμένει πάντως η απόδοση του ελληνικού 10ετούς, στο 2,46%, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχε αναρριχηθεί έως και πάνω από το 4%. Οι προσδοκίες για υψηλότερες δαπάνες και μέτρα στήριξης ήραν πάντως τις πιέσεις στα ευρωπαϊκά ομόλογα, με την απόδοση του γερμανικού 10ετούς στο -0,36%, έχοντας υποχωρήσει 20 μονάδες βάσης από τα υψηλά δεκαμήνου της προηγούμενης εβδομάδας. Σχεδόν σταθερή, στο 1,67% η απόδοση του ιταλικού 10ετούς, οριακές μεταβολές και στην υπόλοιπη περιφέρεια.

Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές μετοχές κινούνται κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά ετών καθώς πολλές χώρες επέκτειναν τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, ενώ και στη Wall Street, εντείνονται οι ανησυχίες για τις οικονομικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, παρά τις παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 4,6% στις 10:06 ώρα Ελλάδας, με τα χρηματιστήρια σε Γερμανία, Ισπανία και Βρετανία να ηγούνται των απωλειών.

Ο βρετανικός δείκτης FTSE-100 σημείωσε πτώση 4,79% και ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 4,4%.

Η ανελέητη εξάπλωση της COVID-19 έχει οδηγήσει ολόκληρες χώρες σε αυτό-απομόνωση και την οικονομική δραστηριότητα σε παύση, προκαλώντας το μεγαλύτερο ξεπούλημα στις παγκόσμιες αγορές από το χρηματοπιστωτικό κραχ του 2008.

Καθώς πληθαίνουν τα στοιχεία για τη ζημιά σε επιχειρήσεις από την παράλυση των εφοδιαστικών αλυσίδων και της καταναλωτικής δαπάνης, αναλυτές υποστηρίζουν ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται ήδη σε ύφεση.

Η εταιρία κατασκευής αεροσκαφών Airbus σημείωσε πτώση 12,7% αφού ανακοίνωσε ότι, μεταξύ άλλων, ανακαλεί τις οικονομικές της προβλέψεις για το 2020 και το προτεινόμενο μέρισμα για το 2019.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει οριακή άνοδο σε ποσοστό 0,09% και διαμορφώνεται στα 1,0704 δολάρια. Το ευρώ βρίσκεται στα 117,954 γεν, στο 0,9211 με τη στερλίνα και στο 1,0549 με το ελβετικό φράγκο. Η ισοτιμία του δολαρίου υποχωρεί σε ποσοστό 0,51% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 110,167 γεν. Η στερλίνα έναντι του δολαρίου σημειώνει πτώση 0,24% και διαμορφώνεται στα 1,1622 δολάρια.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος