Χρ. Σταϊκούρας: Στήριξη των επιχειρήσεων ευθύνη των οποίων είναι οι εργαζόμενοι (video)

Η στήριξη των επιχειρήσεων με εφαρμογή των μέτρων που ήδη έχουν ανακοινωθεί, σε συνδυασμό και με την εφαρμογή νέων πολιτικών για τη στήριξη συγκεκριμένων κλάδων της οικονομίας, θα βρεθούν στο επίκεντρο της πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, με τον Χρήστο Σταϊκούρα να δηλώνει ότι ο Μάιος είναι μήνας στήριξης των επιχειρήσεων αλλά και διατήρησης θέσεων εργασίας.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την επιλογή και την εκταμίευση των χρημάτων στους λογαριασμούς των περίπου 139.000 επιχειρήσεων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να λάβουν χρηματοδότηση μέσω της “επιστρεπτέας προκαταβολής”.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στα κριτήρια για τις επιχειρήσεις που θα επιλεγούν περιλαμβάνονται:

  •  η μείωση του τζίρου σε σχέση πέρυσι
  •  σε ποιο βαθμό έχουν κάνει χρήση των μέτρων στήριξης,- όπως η αναστολή τπληρωμών αλλά καισυμβάσεων εργασίας που έχουν κάνει καθώς όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των εργαζομένων τόσο μικρότερο θα είναι το ποσό που θα δικαιούνται. Στα κριτήρια περιλαμβάνονται επίσης
  • οι αγορές που πραγματοποιήθηκαν αλλά και το πόσο μειώθηκαν τα κέρδη σε σχέση με πέρυσι
    Μένει η οριστικοποίηση ενώ ο στόχος είναι είσρπαξη τέλη Απριλίου με αρχές…

Ο υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι στόχος είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, “η οποία θα πρέπει να αναλάβει τις δικές της ευθύνες ως προς τους εργαζόμενους”.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών το μέτρο της “επιστρεπτέας προκαταβολής” ενδέχεται να επαναληφθεί το Μάιο.

Εκτός από την επιστρεπτέα προκαταβολή, ήδη “τρέχει” η επιδότηση επιτοκίου, ξεκινά η παροχή ρευστότητας μέσω της ΕΤΕπ ενώ σημαντικό εργαλείο αποτελεί και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE για τη στήριξη της απασχόλησης.

Στο μεταξύ, κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για μείωση του φοιτητικού ενοικίου κατά 40% και διεύρυνση της χορήγησης της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 800 ευρώ.

Από σήμερα έως και τις 3 Μαΐου μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΟΑΕΔ οι μακροχρόνια άνεργοι, για να λάβουν το ειδικό επίδομα των 400 ευρώ. Βασική προϋπόθεση είναι να μην λαμβάνουν ήδη το επίδομα μακροχρόνια ανέργου. Παράλληλα, κατατέθηκε η τροπολογία που προβλέπει ότι όσοι φοιτητές σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους και νοικιάζουν κάποιο ακίνητο, έχουν το δικαίωμα να καταβάλλουν το 60% του ενοικίου, εφόσον οι γονείς τους ανήκουν στις ομάδες των εργαζόμενων ή των επαγγελματιών που έχουν πληγεί από την κρίση του κορονοϊού.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία η πλατφόρμα στην οποία οι επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλλουν αίτηση, προκειμένου να πληρωθούν από το κράτος οι τόκοι των ενήμερων δανείων τους για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μην προχωρήσει η επιχείρηση σε καμία απόλυση και να διατηρήσει, μέχρι το τέλος του έτους, τις θέσεις εργασίας που είχε στις 19 Μαρτίου. Σημειώνεται, ακόμα, ότι οι επιχειρήσεις, που είχαν δηλώσει κύριο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ), που δεν ανταποκρίνονταν στην κυριότερη δραστηριότητά τους, μπορούν μέχρι αύριο να προβούν σε αναδρομική τροποποίησή του, με την προϋπόθεση ότι ο νέος κύριος Κωδικός ήταν δηλωμένος ως δευτερεύων.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Ραλλού Αλεξοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος