Χαρδαλιάς: Εξειδίκευσε τα μέτρα για τις μετακινήσεις και τη χρήση της μάσκας

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς μιλώντας στην καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων έκανε λόγο για έξαρση των κρουσμάτων στη χώρα μας και χαρακτήρισε την κατάσταση εξαιρετικά κρίσιμη.

Ανέφερε ότι από αύριο τίθενται σε εφαρμογή τα μέτρα που ανακοίνωσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός για τις περιοχές που είναι στα επίπεδα 3 και 4.

Σε ό,τι αφορά το σκέλος των μετακινήσεων κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης της κυκλοφορίας είπε ότι οι δημοσιογράφοι και οι άνθρωποι των μέσων μαζικής ενημέρωσης θα μετακινούνται όπως και στο ανοιξιάτικο lockdown, δηλαδή με την επίδειξη της δημοσιογραφικής τους ταυτότητας και τη βεβαίωση του εργοδότη τους η οποία θα πρέπει να ανανεώνεται κάθε 14 μέρες.

Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα πρέπει να φέρουν βεβαίωση άδειας κυκλοφορίας από τον εργοδότη. Για τη λήψη της βεβαίωσης υποχρεωτικά ο εργοδότης μπαίνοντας με τους κωδικούς του στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη συμπληρώνει το κατάλληλο έντυπο και το στέλνει στον εργαζόμενο ο οποίος μπορεί να το επιδείξει στα ελεγκτικά όργανα σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή. Το έντυπο συμπληρώνεται πριν τη μετακίνηση.

Εργαζόμενοι φυσικών προσώπων που πρέπει να κινηθούν κατά τις ώρες απαγόρευσης, όπως ελεύθεροι επαγγελματίες, θα συμπληρώνουν το αντίστοιχο έντυπο που θα βρίσκεται στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι για την κατ’ εξαίρεση μετακίνησή τους πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο και βεβαίωση κίνησης σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή.

Για τη χρήση μάσκας στις επιβαρυμένες περιοχές ανέφερε ότι εξαιρούνται όσοι συμμετέχουν σε εξωτερική ομαδική ή ατομική άσκηση και  οι οδηγοί που βρίσκονται μόνοι τους στο αυτοκίνητο και με συγγενείς πρώτου βαθμού ενώ μάσκες θα φορούν οι μαθητές και στα διαλείμματα, εκτός του μαθήματος της γυμναστικής.

Στα κέντρα διασκέδασης και στα μπαρ απαγορεύεται ρητά η ζωντανή μουσική και η διασκέδαση γίνεται αποκλειστικά με καθήμενους και πληρότητα 30% της αδείας, ενώ στην εστίαση επιτρέπεται η ζωντανή μουσική έως τρία άτομα χωρίς μικροφωνική, με υποχρεωτικά όλους τους πελάτες καθήμενους και 50% των προβλεπόμενων καθισμάτων της αδείας τους.

Ανέφερε ότι οι δοξολογίες της 26ης και 28ης Οκτωβρίου πρέπει να γίνουν με αυστηρή τήρηση των μέτρων που προβλέπονται σε κάθε επίπεδο του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας ενώ έκανε έκκληση στους Θεσσαλονικείς να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί  στην τήρηση των μέτρων σε περίπτωση μετακίνησής τους το επόμενο πενθήμερο.

Ο κ. Χαρδαλιάς είπε ακόμα ότι από αύριο Σάββατο 24 Οκτωβρίου στη δέσμη μέτρων που συνοδεύουν το επίπεδο 4 προχωρούν σε διαφοροποίηση της ενότητας για το λιανεμπόριο. Συγκεκριμένα σε Καστοριά και Κοζάνη οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και παροχής υπηρεσιών (κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής κλπ) θα λειτουργήσουν με τους όρους και τις προϋποθέσεις του επιπέδου 3.

Δείτε εδώ τον ανανεωμένο Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος