«Αυτοψία» στη Γλυφάδα: Έτσι θα μεταμορφωθεί η αθηναϊκή Ριβιέρα (video)

Φραγή στις παρατυπίες και κάθε είδους παρανομίας του παρελθόντος που εμπόδιζαν για χρόνια την ποιοτική αναμόρφωση του παραλιακού μετώπου της Γλυφάδας έχει βάλει ο δήμαρχος της πόλης Γιώργος Παπανικολάου και τα έργα πλέον βρίσκονται σε προχωρημένο επίπεδο.

«Μέχρι το καλοκαίρι το μεγαλύτερο κομμάτι της αθηναϊκής Ριβιέρας που αντιστοιχεί στη Γλυφάδα θα παραδοθεί με την νέα μορφή του στους πολίτες» υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής του δήμου Γλυφάδας συμμετέχοντας σε μια τηλεοπτική καταγραφή της ακτογραμμής που πραγματοποίησε το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με Drone , με σκάφος μέσω θαλάσσης και επίγειες λήψεις.

Ο κ Γιώργος Παπανικολάου μάλιστα δεν μασάει τα λόγια του για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο δήμος στο δύσκολο εγχείρημα να μπει τάξη δίπλα από τον αιγιαλό από σύνθετα γραφειοκρατικά προβλήματα, αλλά και από μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα ημέρας και κυρίως νύχτας που κυριαρχούσαν στο παρελθόν.

«Ήταν πάντα ο διακαής πόθος της πόλης μας να αναλάβουμε εμείς τη διαχείριση του παραλιακού μετώπου, φαίνεται αυτονόητο αλλά δεν το είχαμε αυτό. Άλλοι κρατικοί φορείς είχαν αρμοδιότητα για το παραλιακό μας μέτωπο με αποτέλεσμα, στο παρελθόν η Γλυφάδα όπως λένε οι παλαιότεροι να μην μπορεί να βάλει ούτε μια ντουζιέρα νόμιμα στην παραλία. Τώρα το καταφέραμε αυτό και πλέον είμαστε στην τελική ευθεία για να αναπλάσουμε με ολιστικό τρόπο το παραλιακό μας μέτωπο» .

Θα επισκεφθούμε με το δήμαρχο τα σημεία ανάπλασης και μέσω της μακέτας προσομοιάζουμε την εικόνα που θα πάρει η ακτογραμμή από τη στροφή της λεωφόρου Ποσειδώνος προς την παραλία μέχρι τα Αστέρια.

Καινούργιος πεζόδρομος, ποδηλατόδρομος, καινούργια γήπεδα και χώροι άθλησης, χώροι αναψυχής για τα παιδιά, χώροι για κοινωφελείς δραστηριότητες, κοινόχρηστοι χώροι, ανοιχτοί και ελεύθεροι χώροι για τους πολίτες.

«Αυτό δηλαδή που είναι το όραμα μας λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Γλυφάδας, είναι μια ανοικτή ελεύθερη παραλία για όλους, ένα παραλιακό μέτωπο που θα μπορούμε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, να το χαιρόμαστε».

«Για 10ετίες δεν άλλαζε τίποτα»…

Είναι αλήθεια ότι η Γλυφάδα ήταν για χρόνια θέατρο ενός ιδιόμορφου «μπρα ντε φερ» μεταξύ ιδιοκτητών χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος και δήμου. Είχαν αποκτηθεί παράτυπες άδειες που δημοπρατήθηκαν με αδιευκρίνιστους κανόνες και στο μήκος του αιγιαλού χώροι αναψυκτηρίων είχαν μεταμορφωθεί σε μεγάλα κέντρα διασκέδασης. Ρωτάμε ευθέως τον δήμαρχο αν η σύγκρουση οικονομικών συμφερόντων δυσκόλεψε τα σχέδια του δήμου.

«Ναι. Αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες», λέει χωρίς αναστολές ο κ. Γιώργος Παπανικολάου και εξηγεί: «Είναι παθογένειες από τα παλιά. Παλιές εγκαταστάσεις που δεν ήταν νόμιμες, και υπήρχαν μέσα δραστηριότητες που εκείνοι που τις έκαναν δεν ήθελαν να τις εγκαταλείψουν. Παλιές υποδομές που έπρεπε βήμα- βήμα να οδηγηθούν στη διαδικασία της απομάκρυνσης όλων αυτών, κατεδαφίσεις και όλα τα σχετικά, είχαν πολλές δυσκολίες πράγματι. Και δεν ήταν καθόλου τυχαίο ότι για 10ετίες παρέμενε στατική η εικόνα του παραλιακού μετώπου της πόλης. Δεν άλλαζε προς το καλύτερο»

Σήμερα όλα στην παραλιακή ευθεία της Γλυφάδας είναι πλέον νόμιμα. Μοναδικό απομεινάρι του παρελθόντος το πρώην Καταράλα. Πριν από μια 10ετία ήταν από τα πλέον εμβληματικά «μαγαζιά» της διασκέδασης και όχι μόνο. Ιδιοκτήτης ήταν ένα μεγάλο όνομα των επιχειρηματιών της Γλυφάδας που σήμερα έχει αποσυρθεί έχοντας αφήσει όπως λέγεται χρέη εκατομμυρίων χωρίς το δημόσιο να μπορέσει να δρομολογήσει την είσπραξη τους.

Σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία της πόλης με ξεχωριστή θέα αυτή η εντυπωσιακή χερσόνησος που καταγράφουμε με το Drone και επιτόπια με την κάμερα παραμένει αναξιοποίητη και σήμερα είναι ένας σκουπιδότοπος.

«Και εκεί είναι μια υπέροχη γωνιά της πόλης μας», μας λέει ο κ. Παπανικολάου για το χώρο όπου ήταν αδιευκρίνιστο ποιος θα έχει τη διαχείριση. Το ΤΑΙΠΕΔ ή ο δήμος;»

Πράγματι και εκεί είχαμε σοβαρές εκκρεμότητες και παθογένειες που έρχονται από παλιά. Λύθηκαν όλα τα θέματα και σύντομα όλη αυτή η γωνιά θα αλλάξει με τρόπο που υπεύθυνος θα είναι ο δήμος. Εκεί θα γίνει μια ανάπλαση που ο καθένας θα μπορεί να χαίρεται και θα απομακρυνθούν όλα τα απομεινάρια του παρελθόντος, να το πω έτσι όλες οι ασχήμιες που βλέπετε σήμερα», υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος.

Οι μαρίνες

Καταγράφοντας με την κάμερα δια θαλάσσης το παραλιακό μέτωπο θα εισέλθουμε σε μία από τις τέσσερις μικρές θαλάσσιες λεκάνες που συγκροτούν την Μαρίνα της Γλυφάδας. Έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει μέχρι 800 σκάφη κάθε τύπου μήκους έως 35 μέτρα.

Ποια η σχέση του δήμου με τις μαρίνες;

«Ο δήμος διαχειρίζεται τις μαρίνες και ο δήμος είναι αυτός που δημιούργησε όλες αυτές τις υποδομές πριν από 45 χρόνια», τονίζει ο κ. Παπανικολάου.

«Αυτές οι υποδομές πλέον για να οργανωθούν και να αναβαθμισθούν χρειαζόμαστε και πάλι την συνέργεια με το ΤΑΙΠΕΔ και με τις κρατικές κεντρικές δομές που έχουν την ευθύνη για τις μαρίνες σε όλη τη χώρα. Τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν τέτοιου είδους δυσκολίες με βάση και τις μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας, και αυτό είναι κάτι που προσπαθούμε να λύσουμε αυτή την περίοδο. Δηλαδή, και τις μαρίνες σε ό,τι αφορά το τεχνικό κομμάτι της αναβάθμισης τους να αναλάβουμε εμείς, για να μπορέσουμε να τις προωθήσουμε παράλληλα με το παραλιακό μέτωπο με τον τρόπο που θέλουμε και τον τρόπο που οραματιζόμαστε για να ομορφύνει συνολικά το παραλιακό μέτωπο της πόλης μας».

«Υπήρχε ανθρώπινη δραστηριότητα από την 4η χιλιετηρίδα»

Κατευθυνόμαστε νοτιότερα προς τη χερσόνησο Πούντα εκεί όπου ανακαλύφθηκε ανθρώπινη παρουσία στην προϊστορική εποχή. Θα συναντήσουμε την αρχαιολόγο Κωνσταντίνα Καζά υπεύθυνη για τις ανασκαφές που οδήγησαν στην αποκάλυψη εκτεταμένων οικιστικών, εργαστηριακών και ταφικών κατάλοιπων από την 4η χιλιετία στα Αστέρια Γλυφάδας. Πόσο σημαντικά είναι αυτά τα ευρήματα;

«Έχουμε πολύ σημαντικά ευρήματα μέσα στα Αστέρια της Γλυφάδας. Ήδη από το 1997 είχε γίνει η πρόταση από την τότε Β’ Εφορία αρχαιοτήτων την οποία αποδέχθηκε το υπουργείο Πολιτισμού ότι υπάρχουν σημαντικές αρχαιότητες, και είχε αρχίσει η διαδικασία θεσμοθέτησης ζώνης Α.»

Ωστόσο, οι ανασκαφές στα Αστέρια Γλυφάδας πέρασαν την τελευταία 20ετία από σαράντα κύματα λόγω και εδώ μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων μέχρι να δοθεί τελικά το πράσινο φως με αυτεπάγγελτη παρέμβαση εισαγγελέα στους αρχαιολόγους να προχωρήσουν οι εργασίες, που συνεχίζονται μέχρι και σήμερα.

Η Κωνσταντίνα Καζά μας μιλάει για ευρήματα που είναι αδιάψευστοι μάρτυρες για τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε η Αττική στην κατεργασία παραγωγής και διακίνηση ζωής από και προς τη θάλασσα. Ενώ αποδεικνύουν τα ίχνη ζωής για αδιάλειπτη κατοίκηση από την 4η χιλιετία π.χ.

«Προϊστορικά είναι τα ευρήματα που έχουμε αποκαλύψει μέχρι στιγμής, μας λέει η αρχαιολόγος αλλά δεν αποκλείεται να υπάρχουν και κλασικές αρχαιότητες να υπάρχει και μυκηναϊκός οικισμός γιατί ακριβώς ανατολικά της περιοχής των Αστεριών έχει ανασκαφεί κατά καιρούς το νεκροταφείο της αλυκής Βούλας Γλυφάδας. Μυκηναϊκό νεκροταφείο».

Οι «καμπάνες του Κωνσταντάρα και του Βουτσά»

Σήμερα στο χώρο των Αστεριών βρίσκονται σε εξέλιξη έργα για την ανέγερση μεγάλου σύγχρονου ξενοδοχειακού συγκροτήματος το οποίο αναβαθμίζει τις ιστορικές «καμπάνες» γνωστές από τον ελληνικό κινηματογράφο τη δεκαετία του 60. Ο δήμαρχος της πόλης μας λέει χαρακτηριστικά:

«Στις παλιές ελληνικές ταινίες μπορείτε να δείτε εικόνες από την παλιά μορφή των Αστεριών. Ακούμε πολλές ιστορίες για ανθρώπους που επισκεπτόντουσαν την πόλη μας, που έμεναν στις καμπάνες και χαιρόμαστε πάρα πολύ που η αναβίωση αυτής της ξενοδοχειακής μονάδας της εποχής εκείνης, θα γίνει με την ίδια αισθητική και την ίδια εικόνα. Δηλαδή δεν μιλάμε για καινούργιους όγκους, δεν μιλάμε για καινούργια κτίρια που θα ανακόψουν την εικόνα όλων μας προς την θάλασσα. Οι παλιές καμπάνες αναβιώνουν και χαιρόμαστε που έτσι θα έχουμε κατά κάποιο τρόπο μια ιστορική συνέχεια αυτής της υποδομής που υπάρχει στην πόλης μας».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος