Αναδρομικά συνταξιούχων: Γιατί υπάρχει η διαφορά ανάμεσα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

«Δύο ταχυτήτων» θα είναι τα αναδρομικά των συνταξιούχων που θα καταβληθούν το δεύτερο 15νθήμερο του Οκτωβρίου. Σε όλους θα επιστραφούν οι αντισυνταγματικές μειώσεις του 11μηνου που μεσολαβεί ανάμεσα στην προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ και την δημοσίευση σε ΦΕΚ του νόμου Κατρούγκαλου, δηλαδή την περίοδο από τις 11 Ιουνίου 2015 έως τις 13 Μαϊου 2016. 

Ωστόσο στους συνταξιούχους του Δημοσίου θα επιστραφούν τα ποσά μιας αντισυνταγματικής περικοπής, αυτά του νόμου 4093 του 2012, ενώ στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα θα επιστραφούν τα ποσά δύο αντισυνταγματικών περικοπών, αυτά των νόμων 4093 και 4051 του 2012.
Αυτό συμβαίνει λόγω διαφορετικής κρίσης του ΣτΕ και του Ελεγκτικού Συνεδρίου περί της συνταγματικότητας του νόμου 4051 του 2012.

Το γιατί συμβαίνει αυτό το εξηγεί αναλυτικά μιλώντας στην ΕΡΤ ο Νίκος Καλάκος, τέως διευθυντής του ΕΤΕΑΕΠ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών).

«Την Παρασκευή το βράδυ μπήκε μια τροπολογία στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση του “μαύρου χρήματος” που θα ψηφιστεί αύριο Τρίτη που δεν ανταποκρίνεται στην απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που δεν έχει δημοσιευτεί ακόμα, η οποία ναι μεν κρίνει αντισυνταγματικές τις κρατήσεις που έγιναν με τον Ν.4051 ήδη από το 2017, όσον αφορά όμως τον Ν.4093 η απόφαση του  Ελεγκτικού Συνεδρίου φαίνεται να προκρίνει διάστημα όχι 11μήνου αλλά από 1/1/2013 και μετά για επιστροφή αναδρομικών, άρα μεγαλύτερη επιστροφή αναδρομικών. Η κυβέρνηση βέβαια, με την τροπολογία που καταθέτει το περιορίζει και αυτό στο 11μηνο.
Δεν πρόκειται για εφαρμογή των αποφάσεων των δικαστηρίων, από τη στιγμή που ο Ν.4051 κρίθηκε Αντισυνταγματικός κατά το Ελεγκτικό Συνέδριο και Συνταγματικός κατά το ΣτΕ θα έπρεπε να πάει στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.
Δεν πήγε άρα η απόφαση που πάρθηκε για τα αναδρομικά είναι μια πολιτική απόφαση. Έτσι έκρινε η κυβέρνηση να δοθεί στον μεν ιδιωτικό τομέα το 11μηνο και για τους δύο νόμους, στους δε δημοσίους υπαλλήλους μόνο για τον Ν.4093. Άλλωστε, ότι το ποσόν είχε προσδιοριστεί εδώ και ενάμιση μήνα στο 1,4 δις δείχνει ότι η απόφαση είχε ληφθεί πολιτικά κι όχι βάση των αποφάσεων των δικαστηρίων.

Γι’ αυτό προκύπτει αυτή η διαφορά των αναδρομικών ανάμεσα στους δικαιούχους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

Όσοι έχουν προσφύγει στα δικαστήρια πιστεύω ότι θα συνεχίσουν και θα περιμένουν το αποτέλεσμα.
Να πούμε ότι στην τροπολογία δίνεται και το 7% στους ναυτικούς. Επειδή οι ναυτικοί συνταξιούχοι δεν είχαν τις περικοπές των Ν. 4051 και Ν.4093, είχαν μια οριζόντια περικοπή από το πρώτο ευρώ της τάξης του 7%. Αλλά και αυτοί, αυτό το 7% για 11 μήνες θα το πάρουν. Δεν θα ενσωματωθεί στην τρέχουσα σύνταξη που παίρνουν.

Σύμφωνα με την δήλωση του πρωθυπουργού τα αναδρομικά θα δοθούν το δεύτερο 15νθήμερο του Οκτωβρίου.

Εφόσον η τροπολογία ψηφιστεί την Τρίτη, η ΗΔΙΚΑ είναι εύκολο μέσα σε 2 ημέρες να βγάλει τα αναδρομικά για όλους, αλλά όπως είπε και ο κ. Βρούτσης θα δοθούν το δεύτερο 15νθήμερο του Οκτωβρίου. Να σημειώσουμε ότι τα αναδρομικά αυτά είναι ανεκχώρητα, ακατάσχετα κι αφορολόγητα σήμερα, θα φορολογηθούν όμως κανονικά ως έσοδα στις επόμενες φορολογικές δηλώσεις του 2021 ως έσοδα της χρήσης του 2015 και του 2016.

Τώρα όσον αφορά το θέμα με τους κληρονόμους, αυτή είναι μια κατηγορία που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στον αέρα, γιατί για κάποιους συνεχίζεται η καταβολή της σύνταξής τους, που έχει μεταβιβαστεί στους νόμιμους δικαιούχους και για κάποιους όχι.
Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα λυθεί κι αυτό το θέμα κι αν χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση αυτή θα γίνει άμεσα».

Για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης

«Να δούμε αναλυτικά τι ισχύει με τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης: Για όσους έχουν κατοχυρώσει ασφαλιστικά δικαιώματα κι έχουν και τις δύο προϋποθέσεις, και την ηλικία και τα χρόνια ασφάλισης για αυτή την κατηγορία δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Είτε φύγουν μέχρι 31/12/2020, είτε το 2021, είτε το 2022, τα κατοχυρωμένα ασφαλιστικά τους δικαιώματα δεν πειράζονται.

Το πρόβλημα δημιουργείται μετά την 1/1/2022, αν κάποιος έχει τη μία προϋπόθεση και συμπληρώσει την δεύτερη αν κάποιος μπορεί να φύγει ή πάει στα γενικά όρια συνταξιοδότησης του κ. Κατρούγκαλου.

Όπως επίσης υπάρχει και το θέμα το ποια θα είναι τα ισχύοντα όρια ηλικίας, διότι από το 2010 υπάρχει ο νόμος που συνδέει τα όρια ηλικίας με το προσδόκιμο ζωής» κατέληξε ο κ. Καλάκος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος