Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Ποιες θα είναι οι βασιλικές παρουσίες – Σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες στο Τατόι

Array

Τρία 24ωρα πριν από την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου και οι προετοιμασίες στην άλλοτε θερινή κατοικία της βασιλικής οικογένειας στο Τατόι, συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς. Η υπουργός πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, διευκρίνισε ότι η εκκλησία στο Τατόι είναι συντηρημένη και έτοιμη να δεχθεί κόσμο. Το πρωί στη Μητρόπολη Αθηνών βρέθηκαν οι γιοι του Παύλος και Νικόλαος για τα διαδικαστικά. Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια, καθώς το «παρών» αναμένεται να δώσουν βασιλείς και μέλη των βασιλικών οίκων από όλη την Ευρώπη.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί την ερχόμενη Δευτέρα (16/1) στην Μητρόπολη Αθηνών στις 12 το μεσημέρι, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η σορός του τεώς βασιλιά θα βρίσκεται από τις 6 έως τις 10 το πρωί, στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου για οποίον επιθυμεί να αποτίσει φόρο τιμής. Μέλη της οικογένειας βρέθηκαν στη Μητρόπολη προκειμένου να ρυθμίσουν τις τελευταίες λεπτομέρεις.

Ποιοι θα δώσουν το «παρών» στην κηδεία

Στην κηδεία αναμένεται να έρθουν: ο βασιλιάς Φελίπε της Ισπανίας, με τη σύζυγό του Λετίθια, και τις κόρες τους Έλενα και Κριστίνα. Το «παρών» θα δώσει και ο επίτιμος βασιλιάς Χουάν Κάρλος. Καθώς και η αδελφή του εκλιπόντος, επίτιμη βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία, η οποία βρίσκεται ήδη στην Αθήνα.

Η πρώην βασιλική οικογένεια έχει στείλει προσκλήσεις, ωστόσο δεν υπάρχουν ακόμη όλες οι επίσημες απαντήσεις για τις αφίξεις.

Πολύ πιθανό είναι να βρεθεί στην Αθήνα και ο ξάδελφος του τέως βασιλιά, ο Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου Χένρι. Άγνωστο παραμένει ποιος θα εκπροσωπήσει τη βρετανική βασιλική οικογένεια. Ως πιθανό σενάριο θεωρείται η έλευση του διαδόχου του βρετανικού θρόνου, πρίγκιπα Ουίλιαμ, καθώς ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος τον είχε βαφτίσει, ωστόσο το Μπάκιγχαμ δεν έχει δώσει καμία επίσημη ανακοίνωση. Πιθανόν είναι επίσης να έρθει η πριγκίπισσα Άννα της Αγγλία, καθώς και η βασίλισσα της Δανίας, Μαργαρίτα.

Στην κηδεία θα παραβρεθούν επίσης μέλη των βασιλικών οικογενειών της Σουηδίας, της Νορβηγίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας.

Επι ποδός θα βρίσκεται η αντιτρομοκρατική και ολες οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής αστυνομίας ενώ στην Αθήνα θα βρίσκονται και πολυάριθμες φρουρές των βασιλικών οικογενειών.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα υπάρξουν στους δρόμους γύρω από τη Μητρόπολη ενώ μέτρα προστασίας θα ληφθούν στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος κατά την άφιξη των επισήμων αλλά και γύρω από τα ξενοδοχεία που θα διαμένουν.

Ωστόσο οι τελευταίες λεπτομέρειες θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες όταν η οικογένεια ενημερώσει ποιοι θα παραστούν στη κηδεία του τεως βασιλιά καθώς τα πρωτόκολλα ασφαλείας διαφέρουν ανάλογα με το αξίωμα του κάθε προσώπου.

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι εργασίες στα πρώην βασιλικά κτήματα, στο Τατόι, προκειμένου ο χώρος να είναι έτοιμος ενόψει της κηδείας και της ταφής, τη Δευτέρα.

Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Ποιες θα είναι οι βασιλικές παρουσίες – Σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες στο Τατόι
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Π. Πικραμένος και Λ. Μενδώνη θα εκπροσωπήσουν την κυβέρνηση στην κηδεία

Στην κηδεία του τεως βασιλιά Κωνσταντίνου η κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί από τον αντιπρόεδρό της, Παναγιώτη Πικραμμένο και την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα το πρωί.

Μεγάλο το ενδιαφέρον των Ισπανικών ΜΜΕ για την κηδεία – Η φωτογραφία που θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στη Μαδρίτη, Δώρα Μακρή, έχει επιβεβαιωθεί ότι οι Ισπανοί βασιλιάδες, Φελίπε και Λετίθια θα βρίσκονται στην κηδεία την ερχόμενη Δευτέρα. Και αυτό σημαίνει ότι τα βλέμματα του ισπανικού Τύπου θα είναι στραμμένα όχι στην ίδια την κηδεία, αλλά στη συνάντηση Χουάν Κάρλος και Φελίπε. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Ισπανός βασιλιάς Χουάν Κάρλος, που παραιτήθηκε του θρόνου το 2014 και ανέλαβε ο γιος του Φελίπε, εδώ και τρία χρόνια ζει μόνιμα στο Άμπου Ντάμπι. Και αυτό βέβαια εξαιτίας των σκανδάλων που έχουν κάνει πολύ μεγάλη ζημιά στην εικόνα της ισπανικής μοναρχίας.

Έτσι λοιπόν, το να παρασταθούν σε μία κηδεία που αφορά κάποιον συγγενή τους, που είναι ο θείος του Ισπανού βασιλιά, γιατί είναι αδερφός της βασίλισσας Σοφίας, συνιστά για την Ισπανία ένα πραγματικά έως και πολιτικό πρόβλημα. Και αυτό γιατί σε σχέση με τον Χουάν Κάρλος εκκρεμούσαν τρεις δικαστικές υποθέσεις εναντίον του για υποθέσεις φοροδιαφυγής, αλλά και περιουσία του σε φορολογικούς παραδείσους. Είναι υποθέσεις που έχουν αρχειοθετηθεί, καθώς οι δικαστές για τους δικαστές ήταν αδύνατον έως το 2014 να τον ελέγξουν λόγω της ασυλίας του ως βασιλιάς. Εκκρεμεί όμως μία δίκη στη Μεγάλη Βρετανία μετά από μήνυση που κατέθεσε εναντίον του η πρώην ερωμένη του Κορίνα Λάρσεν, καθώς της έκανε δώρο 65 εκατομμύρια.

Oι Ισπανοί δημοσιογράφοι, φωτογράφοι και όσοι βρεθούν εκεί θα ασχοληθούν με μία και αποκλειστικά μόνο φωτογραφία. Το πώς θα είναι η συμπεριφορά του πατέρα προς το γιο. Θα είναι η δεύτερη φορά που θα συναντιούνται πατέρας και γιος. Ας μην ξεχνάμε ότι ο βασιλιάς Φελίπε έχει αποποιηθεί του κληρονομικού του δικαιώματος για οποιαδήποτε περιουσία εκ μέρους του πατέρα του, που δεν είναι από νόμιμη από νόμιμες πηγές. Άρα λοιπόν τα βλέμματα είναι στραμμένα σε ακριβώς αυτή τη σχέση. Στην ουσία το βασιλικό ζευγάρι της Ισπανίας είναι απομακρυσμένο από την υπόλοιπη οικογένεια, όμως πρέπει να είναι στην κηδεία.

Για την συνάντηση πατέρα και γιου θα γράφει ο ισπανικός Τύπος τους επόμενους μήνες. Δεν είναι ότι απαγορεύεται η είσοδος του Χουάν Κάρλος στην Ισπανία, αλλά ο ίδιος το έκανε ακριβώς αυτό για να αποφύγει το θόρυβο που δημιουργήθηκε από τα σκάνδαλα των τελευταίων ετών.  Ο Χουάν Κάρλος είναι αυτοεξόριστος. Είναι τόσο πολύ μεγάλα τα σκάνδαλα. Έχουν γραφτεί τόσα πολλά στην Ισπανία που στην ουσία αυτό που προσπαθεί ο βασιλιάς Φελίπε είναι ακριβώς να αρνηθεί αυτή την εικόνα της μοναρχίας. Ας μην ξεχνάμε ότι στην Ισπανία οι Ισπανοί βασιλιάδες βασιλεύουν μεν, αλλά δεν κυβερνούν, δεν έχουν καμία πολιτική δύναμη, δεν έχουν καμία επιρροή. Θα έλεγε κανείς το αντίθετο ότι στην ουσία οι πολιτικοί αποφασίζουν για τις κινήσεις των Ισπανών βασιλιάδων.

Η προηγούμενη φορά που συναντήθηκαν πατέρας και γιος ήταν σε μια άλλη κηδεία στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ.

Άγνωστο ποιος θα εκπροσωπήσει τη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας

Άγνωστο παραμένει μέχρι αυτή την ώρα ποιος θα εκπροσωπήσει τη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου τη Δευτέρα. Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στο Λονδίνο, Ευδοξία Λυμπέρη, το Μπάκιγχαμ δεν έχει προβεί σε κάποια ανακοίνωση σχετικά με τον θάνατο του τέως βασιλιά, ούτε εάν θα μεταβεί κάποιος στην Ελλάδα για την κηδεία.

Τα βρετανικά μέσα έχουν μεταδώσει την είδηση του θανάτου του Κωνσταντίνου Γλίξμπουργκ και κάποιες ιστοσελίδες δημοσίευσαν μακροσκελείς νεκρολογίες με πλήρη βιογραφία του, αλλά και τη συγγένειά του με τη βασιλική οικογένεια, τη βρετανική βασιλική οικογένεια. Επίσης έδωσαν το ρεπορτάζ για το ότι θα γίνει πολιτική κηδεία για τον τέως βασιλιά. Ο πρώην και τελευταίος βασιλιάς των Ελλήνων, όπως τον αποκαλεί ο Τύπος. Ήταν δεύτερος ξάδερφος του βασιλιά Καρόλου και στενός του φίλος. Επίσης ήταν νονός του Ουίλιαμ, του διαδόχου του θρόνου, ο οποίος με τη σειρά του ο Ουίλιαμ δηλαδή βάφτισε ένα από τα εγγόνια του Κωνσταντίνου Γκλύξμπουργκ.

Ανταπόκριση Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

Ανταπόκριση Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

Ρεπορτάζ: Ελίνα Κολύβα, Νία Αβδελή, Βάσω Τζανακάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος