Μόνο η ΠτΔ και ο ΓΓ του ΚΚΕ θα μιλήσουν στη Μητρόπολη — Πέμπτη στις 11:00 η κηδεία στο Γαλατά

Σε λαϊκό προσκύνημα βρίσκεται κανονικά από σήμερα στις 15:00 (και μέχρι τις 20:00 λόγω καθυστέρησης στην έναρξη) και μέχρι και την Τετάρτη η σορός του Μίκη Θεοδωράκη στη Μητρόπολη Αθηνών. Το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας με νέα προσωρινή διαταγή δίνει το δικαίωμα στους εκτελεστές της τελευταίας συμβολαιογραφικής πράξης του Μίκη Θεοδωράκη να επιλέξουν το γραφείο τελετών που επιθυμούν ώστε να προχωρήσει η διαδικασία και να τεθεί η σορός του σε λαϊκό προσκύνημα.

Για το θέμα του αποχαιρετισμού του μεγάλου δημιουργού, ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ έχει επικοινωνήσει με τον πρωθυπουργό, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, τους οποίους ενημέρωσε για την επιθυμία του εκλιπόντα ο αποχαιρετισμός του να γίνει με λιτότητα και χωρίς πολλά αποχαιρετιστήρια από τους επικεφαλής των πολιτικών δυνάμεων. Έτσι, την Τετάρτη θα μιλήσει μόνο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ στη μητρόπολη: «Για τον εκλιπόντα θα μιλήσουν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης είχε ζητήσει, με την πολιτική διαθήκη του, να γίνει σεβαστή η ιδεολογία του και οι αγώνες του για την ενότητα των Ελλήνων» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του κόμματος.

Οριστική δικαστική απόφαση θα ληφθεί αύριο το πρωί στις 08:00. Τα μέλη του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων του Μ. Θεοδωράκη που είχαν καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα κατά της απόφασης της κόρης του Μαργαρίτας Θεοδωράκη να ταφεί στο Βραχάτι Κορινθίας, λένε ότι θα προχωρήσουν άμεσα στην επιλογή εργολάβου κηδειών ώστε να γίνουν όλα όπως είχαν προγραμματιστεί για σήμερα το μεσημέρι.

Ειδικότερα το λαϊκό προσκύνημα ξεκινά σήμερα στις 3.00 το μεσημέρι και θα ολοκληρωθεί στις 7.00 το απόγευμα. Θα συνεχιστεί την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου από τις 10.00 το πρωί ως τις 7.00 το απόγευμα, και την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου από τις 10.00 το πρωί ως τις 2.00 το μεσημέρι. Θα ακολουθήσει στις 3.00 το απόγευμα η τελετή αποχαιρετισμού.

Στη συνέχεια η σορός του Μίκη Θεοδωράκη θα μεταφερθεί, με πλοίο στα Χανιά. Την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου, στις 11 το πρωί, στην εκκλησία του Γαλατά Χανίων, θα ψαλεί η νεκρώσιμη ακολουθία και θα ακολουθήσει η ταφή του στο κοιμητήριο του χωριού, σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία.

Oι λεπτομέρειες για τη μεταφορά στα Χανιά της σορού του Μίκη Θεοδωράκη, καθώς και η ώρα που ο διάσημος μουσικοσυνθέτης θα οδηγηθεί στην τελευταία του κατοικία πιθανόν να ανακοινωθούν και εντός της ημέρας. Η σορός του αναμένεται το πρωί της Πέμπτης με το πλοίο της γραμμής.

Όπως δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε λεπτομέρειες για τη διαδικασία ταφής, «η Κρήτη και τα Χανιά ετοιμάζονται να “υποδεχθούν” τη σορό του Μίκη Θεοδωράκη. Ενός μοναδικού Έλληνα που μας έδωσε τον ορισμό της στρατευμένης τέχνης. Για τα Χανιά αποτελεί μεγάλη τιμή η επιλογή να ταφεί εδώ».

Στην είσοδο του πατρικού σπιτιού της οικογένειας Θεοδωράκη στον Γαλατά, πολίτες αφήνουν λουλούδια και ιδιόχειρα σημειώματα, ενώ στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης», στο παλιό λιμάνι των Χανίων, προσέρχονται, από το πρωί της Παρασκευής, πολίτες και υπογράφουν στο βιβλίο συλλυπητηρίων που «άνοιξε» ο δήμος Χανίων.

Στην είσοδο του Θεάτρου έχουν τοποθετηθεί πένθιμες κορδέλες, ενώ η μουσική και τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη ακούγονται από τις μεγαφωνικές εγκαταστάσεις του δήμου σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Τον δικό της αποχαιρετισμό στον Μίκη Θεοδωράκη απευθύνει η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων. «Ο Μίκης θα παραμείνει εδώ και παντού: Σαν φωτιά στα συνθήματα μας, σαν υπόσχεση μη υποταγής. Σαν αέρας ορμητικός που μας σπρώχνει προς την έφοδο στον ουρανό για να αλλάξει αυτός ο κόσμος, γιατί χρειάζεται να αλλάξει» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η σχετική ανακοίνωση.

Ρεπορτάζ-βίντεο Αν. Βλαχοπαναγιώτη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος