Καύσωνας: «Κόβει την ανάσα» η αφόρητη ζέστη ― «Στο κόκκινο» το θερμόμετρο – Οδηγίες (video)

Τους έως και 44 βαθμούς πλησίασε ήδη σήμερα το θερμόμετρο, στον καύσωνα που αναμένεται να διαρκέσει συνολικά δέκα ημέρες, δηλαδή έως την Παρασκευή 6 Αυγούστου. Για επικίνδυνο φαινόμενο προειδοποιεί η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Το φαινόμενο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με ακραία υψηλές θερμοκρασίες να συναντώνται ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η κορύφωση του καύσωνα, σύμφωνα με τους ειδικούς, αναμένεται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Στα αστικά κέντρα έχουν δημιουργηθεί συνθήκες ασφυξίας και όσοι παραμένουν «εντός των τειχών» αναζητούν δροσιά σε κάποια από τις κοντινές παραλίες.

Τα θερμόμετρα την Πέμπτη έδειξαν πάνω από 40 βαθμούς σε πολλές περιοχές.

Ενδεικτικά:

  • Αρφαρά Μεσσηνίας: 42.5 οC
  • Γαβαλού Αιτωλοακαρνανίας: 41.8 οC
  • Κόνιτσα: 41.8 οC
  • Ηλιόλουστο Κιλκίς: 41.6 οC
  • Ζάκυνθος: 41.5 οC
  • Πλατανούλια Λάρισας: 41.8 οC

Ο δήμος Αθηναίων έχει ανοίξει τρεις κλιματιζόμενες αίθουσες για την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (Λέσχες Φιλίας Νέου Κόσμου, Κολοκυνθούς, Λαμπρινής) οι οποίες θα παραμένουν καθημερινά ανοιχτές απο τις 8:00 έως τις 21:00.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις – κυρίως τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και τα παιδιά.

Αυξημένη ζήτηση σε ρεύμα – Σε ετοιμότητα οι Αρχές

Η κατάσταση φαίνεται ότι θα δοκιμάσει και συστήματα ηλεκτροδότησης, δεδομένου ότι, με αυτές τις συνθήκες, ο κλιματισμός σε όλη τη χώρα δουλεύει άνευ διακοπής.

Ο ΔΕΔΔΗΕ, αρμόδιος για τη χαμηλη και μέση ταση, έχει αναστείλει όλες τις άδειες προκειμένου να υπάρχουν ενισχυμένες βάρδιες σε κρίσιμες υποδομές: υποσταθμοί, αλλά και στα νησια. Ο καύσωνας είναι ακραίος και σε αυτές τις περιπτώσεις ενδέχεται να προκύψουν περισσότερες βλάβες. Το θετικό για το Σύστημα είναι ότι λόγω θερινών διακοπών, διασπείρεται γεωγραφικά η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια.

Στο Υπουργείο περιβάλλοντος γίνονται αλλεπάλληλες συσκέψεις με όλους τους συναρμόδιους φορείς δίνονται διαβεβαιώσεις πως το ενεργειακό συστημα δεν θα καταρρεύσει καθώς υπάρχει πλάνο αντιμετώπισης της κρίσης με στρατηγική εφεδρεία τις λιγνιτικές μονάδες.

Η ΔΕΗ από την πλευρά της ως παραγωγός ενέργειας διαβεβαιώνει πως ολες οι μονάδες είναι σε ετοιμότητα και διαθεσιμες στο συστημα, καθώς αυξάνεται η ζήτηση για ένεργεια.

Παρέμβαση Τσίπρα για τον καύσωνα

O αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας καλεί την πολιτεία να ακούσει τις γνώμες των ειδικών για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τον καύσωνα, μετά από επικοινωνία που είχε με τον Διευθυντή του Αστεροσκοπείου Αθηνών, καθηγητή Μανώλη Πλειώνη. «Η γνώμη τους είναι ότι τα μεγάλα αστικά κέντρα θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα και ενδεχομένως να χρειαστεί τις κρίσιμες εργάσιμες μέρες και ιδίως την προσεχή Δευτέρα, να κηρυχθεί αργία, ώστε να μείνει προστατευμένος ο πληθυσμός. Σε κάθε περίπτωση, ο κρατικός μηχανισμός οφείλει να προετοιμαστεί έγκαιρα» σημειώνει.

«Ο επερχόμενος καύσωνας αποτελεί τεστ πολιτικής σοβαρότητας, στο οποίο ξανά δεν πιάνει τη βάση ο κ.Τσίπρας» σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη. «Με ποια καιρικά φαινόμενα θα κηρύσσονται αργίες; Μόνο με καύσωνα ή και με χιόνι ή με χαλάζι; Λαϊκισμός και γραφικότητα πάνε χέρι-χέρι» επισημαίνουν.

Ρεπορτάζ: Δήμητρα Σέκη, Ρεγγίνα Σαβούρδου, Μάνια Γκούσιαρη, Κατερίνα Χριστοφιλίδου, Χαρά Γιαννοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος