Καθίζηση σπιτιών στο Νέο Βουτζά – Ευθύνες σε Πολιτεία και μηχανικούς επιρρίπτει καθηγητής γεωλογίας (video)

Την αγωνία των κατοίκων για να γίνουν, έστω και την ύστατη στιγμή, οι απαραίτητες ενέργειες από την Πολιτεία προκειμένου να σωθούν τα σπίτια της οδού Καρυωτάκη, στο Νέο Βουτζά, που κινδυνεύουν από κατολίσθηση εξέφρασε στην ΕΡΤ ο Λευτέρης Ελευθεράκης, γενικός γραμματέας Εξωραϊστικού Συλλόγου της περιοχής. Πιο επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο Δημήτρης Παπανικολάου, Ομότιμος Καθηγητής Γεωλογίας στο ΕΚΠΑ, επισημαίνοντας ότι το φαινόμενο αυτό θα συνεχιστεί για άλλους δύο μήνες, όσο διαρκούν οι βροχές. Και όπως τόνισε, οι ευθύνες για την ανέγερση των σπιτιών είναι προφανείς.

Οι Αρχές είχαν ειδοποιηθεί εδώ και ένα χρόνο

Ο κ. Ελευθεράκης, μιλώντας στην εκπομπή “Από τις Έξι” για το γεωλογικό φαινόμενο που βρίσκεται σε εξέλιξη και έχει ήδη παρασύρει στο ρέμα ένα σπίτι, είπε χαρακτηριστικά:

“Δεν είμαστε ειδικοί για να πούμε τι φταίει. Αυτό που προκύπτει από την αυτοψία που έχουμε αναθέσει σε εξειδικευμένη εταιρεία είναι ότι υπήρχαν ίχνη αυτής της κατολίσθησης πάνω από ένα χρόνο. Πέρυσι, όπως φαίνεται από κάποιες επιστολές, οι κάτοικοι της γειτονιάς θορυβημένοι έστειλαν επιστολή προς τον Δήμο, την Περιφέρεια, τον Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής. Η Περιφέρεια ήρθε, είδε και έστειλε επιστολή στον Δήμο με το οποίο ζητούσε την λήψη άμεσων μέτρων. Ωστόσο δεν έγινε απολύτως τίποτα. Πριν από ενάμιση μήνα, όταν η κατολίσθηση ήταν ορατή, οι κάτοικοι ζήτησαν -έστω και την τελευταία στιγμή- να γίνει κάτι, πάλι δεν έγινε κάτι και έχουμε αυτό το αποτέλεσμα. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος και για τα επόμενα σπίτια”.

Σύμφωνα με τον γ.γ. του Εξωραϊστικού Συλλόγου Νέου Βουτζά, το πρόβλημα είναι εντοπισμένο σε ένα τμήμα της οδού Καρυωτάκη. Ήδη ένα σπίτι έχει κριθεί κατεδαφιστέο, ενώ άλλα έξι απειλούνται και αυτά από κατολίσθηση στην πλαγιά.

“Το πρόβλημα οφείλεται στα όμβρια ύδατα. Το τι φταίει είναι το ένα σκέλος. Το άλλο σκέλος είναι ότι έστω και την ύστατη στιγμή, πρέπει να γίνουν έργα. Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για να μην κινδυνεύσουν τα επόμενα σπίτια και ο δρόμος”, συμπλήρωσε.

Καθίζηση σπιτιών στο Νέο Βουτζά – Ευθύνες σε Πολιτεία και μηχανικούς επιρρίπτει καθηγητής γεωλογίας (video)
(ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Έχουν ευθύνες η Πολιτεία και οι μηχανικοί

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Παπανικολάου, Ομότιμος Καθηγητής Γεωλογίας στο ΕΚΠΑ είπε ότι αίτια που οδήγησαν στην κατολίσθηση οφείλονται σε συνδυασμό πραγμάτων.

“Η θέση, κατά μήκος του δρόμου, που δεξιά του είναι το ρέμα που έχει μεγάλη υψομετρική διαφορά, 8 με 10 μ., είναι ακατάλληλη γεωτεχνικά για να χτιστούν τα σπίτια. Αν υπήρχε μελέτη γεωλογικής καταλληλόλητας, αυτή η ζώνη θα ήταν απαγορευμένη για να χτιστούν σπίτια. Είναι ένας χείμαρρος ενεργός, στα πρανή του οποίου έχουμε συσσώρευση παλιών ιζημάτων που είναι ακατάλληλα για θεμελίωση τέτοιων μεγάλων κατασκευών. Είναι κρίμα ότι τοποθετήθηκαν τα σπίτια σε λάθος θέση”, ανέφερε ο κ. Παπανικολάου.

Απαραίτητη η γεωτεχνική έρευνα

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχει ευθύνη ο καθηγητής γεωλογίας τόνισε ότι προφανώς και υπάρχει ευθύνη: “Ξεκινάμε από κάποιες ευθύνες για την Πολιτεία που είναι μεγάλες όταν υπάρχει κάποια ένταξη πολεοδομική, μικρότερες όταν είναι εκτός σχεδίου. Σίγουρα υπάρχουν ευθύνες στους μηχανικούς, οι οποίοι έπρεπε να έχουν κάνει οπωσδήποτε γεωτεχνική έρευνα. Μέσα στο τεράστιο κόστος των σπιτιών η δαπάνη ήταν ένα ποσό του 1 ή 2% που οι έμπειροι γεωτεχνικοί θα είχαν δει την σύσταση του εδάφους για το αν είναι ικανό για θεμελίωση. Είναι προφανές ότι η ζώνη αυτή, μέσα στο ρέμα, είναι ένα πρανές με μεγάλη γεωλογική κλίση και βεβαίως έχει ασταθή ιζήματα παλιά”.

Σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου, δεν θα έπρεπε κανένα σπίτι που βρίσκεται στα δεξιά του δρόμου να χτιστεί. “Υπό όρους θα μπορούσαν να χτιστούν, αλλά με απαραίτητη γεωτεχνική μελέτης. Οι μηχανικοί ενώ είναι καλοί στα στατικά, πολλές φορές κάνουν και πολύ καλή αντισεισμική μελέτη, αλλά δεν προσέξουν στην τοποθέτηση και στα γεωτεχνικά. Αυτό είναι ένα πρόβλημα στη χώρα που πρέπει να δει ο τεχνικός κόσμος”, εξήγησε.

Για το σύνηθες φαινόμενο σπίτια να χτίζονται κοντά σε ρέματα ο κ. Παπανικολάου ανέφερε ότι σε ιδιωτικά έργα οι μελέτες αυτές προβλέπονται αλλά δεν είναι υποχρεωτικές.

Αυτά είναι τα δευτερογενή, δυσμενή, αποτελέσματα από τις πυρκαγιές στην περιοχή

Ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας αναφέρθηκε και στις δυσμενείς συνέπειες που είχε η φωτιά στο Νέο Βουτζά και στο Μάτι: “Όπου έχεις ασταθές έδαφος, γεωτεχνικά ακατάλληλο, την εποχή των βροχών μειώνεται η αντοχή. Αυτό το φαινόμενο το βλέπουμε τώρα που έχουμε έντονες βροχοπτώσεις. Είμαστε την περιοχή που είχαμε τις φωτιές που δίνουν τα άμεσα καταστροφικά αποτελέσματα, αλλά καταστρέφουν όλο το περιβάλλον. Τέτοιες περιπτώσεις μας δείχνουν ότι έχουμε και δευτερογενή, δυσμενή, αποτελέσματα από τις πυρκαγιές”, είπε και πρόσθεσε ότι το έδαφος έχασε τη συνοχή του ενώ τα γεωλογικά φαινόμενα θα συνεχιστούν για άλλους δύο μήνες” είπε και συμπλήρωσε: “Αν οι επεμβάσεις είχαν γίνει το καλοκαίρι, θα είχαμε αποφύγει τα προβλήματα στην συγκεκριμένη περιοχή”.

Δείτε επίσης:

Λέκκας στην ΕΡΤ για Νέο Βουτζά: Δεν θα κινδύνευαν τα σπίτια εάν είχε προηγηθεί γεωτεχνική μελέτη (video)

Ρεπορτάζ: Μαίρη Σκανδάλη | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος