Kάθε 45 λεπτά η ΕΛΑΣ δέχεται μία καταγγελία για ενδοοικογενειακή βία – Εννέα συλλήψεις στη Θεσσαλονίκη σε ένα 24ωρο

Νέες καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία– από τις πολλές που έρχονται στο φως τις τελευταίες μέρες- καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη και στο Κιάτο.

Στη συμπρωτεύουσα από αστυνομικούς του Τμήματος Αμπελοκήπων – Μενεμένης συνελήφθη ένας 54χρονος γιατί φέρεται να χτύπησε και να απείλησε την σύντροφό του.

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 54χρονος για ενδοοικογενειακή βία – «Ακούγαμε συχνά τσακωμούς» λέει γείτονας

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές στην γυναίκα δόθηκε σχετικό έντυπο υλικό για τις υφιστάμενες δομές ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και βοήθειας.

Η ίδια ενημερώθηκε για την δυνατότητα μεταφοράς της στην ιατροδικαστική Υπηρεσία για εξέταση, για την φύλαξή της σε ειδικό χώρο, αλλά και να της χορηγηθεί panic button.

Συνολικά εννέα συλλήψεις για ενδοοικογενειακή βία πραγματοπποιήθηκαν σε ένα 24ωρο στη Θεσσαλονίκη. Όλοι οι συλληφθέντες είναι άντρες 25 έως 57 χρόνων, οι οποίοι οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης, που το πιθανότερο είναι να τους παραπέμψει στο αυτόφωρο. Πέντε περιπτώσεις είναι για απειλές, εξύβριση, ενδοοικογενειακή απειλή και εξύβριση. Τέσσερις είναι για περιπτώσεις ξυλοδαρμών, μεταξύ των οποίων και αυτή του 57χρονου στη Νεάπολη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι στη μία περίπτωση ένας 51χρονος στρατιωτικός, ο οποίος κατηγορείται ότι κλείδωσε έξω από το σπίτι τη σύζυγό του και την απείλησε.

Θεσσαλονίκη: Στον εισαγγελέα εννέα άτομα μετά από καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία- 9 διαφορετικές υποθέσεις σε ένα 24ωρο

Στο Κιάτο μια γυναίκα ηλικίας 58 χρόνων κατήγγειλε τον γιό της ηλικίας 36 ετών για ενδοοικογενειακή, ψυχολογική βία ο οποίος στην συνέχεια συνελήφθη.

Kάθε 45 λεπτά η αστυνομία δέχεται μία καταγγελία για ενδοοικογενειακή βία

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, το τελευταίο χρονικό διάστημα κάθε 45 λεπτά η αστυνομία δέχεται μία καταγγελία για ενδοοικογενειακή βία.

Από τον Ιανουάριο αναφέρθηκαν στο ειδικό τηλεφωνικό κέντρο περίπου 6.500 περιστατικά και η Άμεση Δράση ανταποκρίθηκε σε τουλάχιστον 4.800, ενώ 270 γυναίκες χρησιμοποίησαν το panic button.

Το βασικό ζητούμενο είναι η ασφάλεια την ώρα που μια γυναίκα εισέρχεται στο τμήμα,τόνισε μιλώντας στον Σκάι ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης. «Υπήρξαν 12.500 περιστατικά το 2023 και η αστυνομία έσωσε 13.000 γυναίκες. (…) Κάθε 45 λεπτά έχουμε ένα περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας, είναι 30 με 40 υποθέσεις την ημέρα. (…) Και η αστυνομία δεν μπορεί να τρέξει τόσο όσο τρέχουν οι εξελίξεις και το πρόβλημα είναι η ασφάλεια των θυμάτων. Πρέπει ο αστυνομικός πρέπει να πει “κάθισε εδώ”. Το βασικό ζητούμενο είναι η ασφάλεια την ώρα που μια γυναίκα εισέρχεται στο τμήμα, όλα αυτά τα εγκλήματα διώκονται αυτεπαγγέλτως δεν χρειάζονται μηνύσεις.» σημείωσε και πρόσθεσε πως στόχος είναι να εξασφαλιστεί σε κάθε περιοχή ένα safe house για να μπορεί να οδηγείται η γυναίκα για όσο χρειαστεί.

Ρεπορτάζ: Ζώης Κακκαβάς, Βάσω Τζανακάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος