Καραστάθης για σεισμό 4,8 Ρίχτερ: Δεν έχει σχέση με το ρήγμα της Αταλάντης – Να μην ανησυχούν οι κάτοικοι

«Να ξεκαθαρίσουμε εξαρχής ότι ο σημερινός σεισμός δεν έχει άμεση σχέση με το ρήγμα της Αταλάντης. Η περιοχή στην οποία συνέβη ο σεισμός αυτός γενικά έχει μια ήπια σεισμικότητα και ο σημερινός σεισμός είχε ένα μηχανισμό γένεσης εντελώς διαφορετικό από του ρήγματος της Αταλάντης» είπε στο ERTNEWS ο κ. Βασίλης Καραστάθης, αναπληρωτής διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου σχετικά με τον σεισμό 4,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης (8/6) στην Αταλάντη.

Όπως εξήγησε «Το ρήγμα της Αταλάντης όταν είχε ενεργοποιηθεί, το κατεχόμενο μέρος του ρήγματος, κινήθηκε προς τη θάλασσα, προς την Εύβοια. Άρα το συγκεκριμένο σημείο που έγινε ο σεισμός αυτός είναι εντελώς στην άλλη κατεύθυνση, είναι δηλαδή νοτιοδυτικά της Αταλάντης».

«Το ρήγμα δεν έχει δώσει σημαντικούς σεισμούς»

Ο κ. Καραστάθης εξήγησε ότι «το ρήγμα της Αταλάντης είχε δώσει το 1894 δύο ισχυρότατους σεισμούς. Ο ένας ήταν μάλιστα της τάξης των 7 βαθμών Ρίχτερ και μάλιστα είχε σχεδόν ερημοποίηση όλη την περιοχή. Αλλά μιλάμε για ένα διαφορετικό ρήγμα. Μιλάμε για ένα διαφορετικό φαινόμενο. Μιλάμε για την εκτατική διεύθυνση του ευβοϊκού κόλπου. Είναι κάτι τελείως ανεξάρτητο από το συγκεκριμένο αυτό φαινόμενο που εξελίσσεται αυτή τη στιγμή. Αυτό το φαινόμενο εξελίσσεται σε μια περιοχή που όμως πρέπει να τονίσουμε αυτό δεν έχει καταγραμμένα ενεργά ρήγματα. Δεν έχει δώσει σημαντικούς σεισμούς. Θα μπορούσαμε να συσχετίσουμε ενδεχομένως ένα σεισμό το 427 πΧ. που είχε γίνει στην περιοχή του Ορχομενού, αλλά χωρίς βάσιμα στοιχεία. Δηλαδή ήταν απλώς στην ευρύτερη περιοχή. Δεν μπορεί να συσχετιστεί η συγκεκριμένη περιοχή με κάποιον ισχυρό σεισμό. Ακόμη και η ενόργανη σεισμικότητα, δηλαδή μιλάμε για τη σεισμικότητα την οποία έχει καταγραφεί με μηχανήματα και είναι αξιόπιστη, δεν είχε δώσει τα τελευταία χρόνια αλλά ούτε και από το 1900 και μετά σεισμούς οι οποίοι έχουν απασχολήσει ιδιαίτερα την περιοχή αυτή».

Στη συνέχεια εξηγεί ότι «δεν έχει χαρτογραφηθεί κάποιο ενεργό ρήγμα. Σίγουρα για να υπάρξει ο σεισμός υπάρχουν ενεργές δομές στην περιοχή. Σε καμία περίπτωση δεν λέμε ότι δεν υπάρχουν. Δεν γίνεται σεισμός μόνος του. Από τη στιγμή που δεν έχουμε ούτε ιστορικά στοιχεία ούτε κάποια γεωλογική γεωφυσική πληροφορία σχετικά με τις ενεργές ζώνες, πρέπει να περιμένουμε λίγο να δούμε την εξέλιξη της ακολουθίας. Η ίδια η ακολουθία θα προδώσει ποια ζώνη είναι αυτή που ενεργοποιήθηκε».

«Πρέπει να δούμε την εξέλιξη της ακολουθίας»

Ο κ. Καραστάθης είπε ότι έχουν ακολουθήσει κάποιοι μικροί μετασεισμοί, που μπορεί να έχουν ξεπεράσει τους 10 στον αριθμό, με τον μεγαλύτερο να είναι 2,6 Ρίχτερ και τόνισε ότι πρέπει να περιμένουμε αρκετές ώρες να δούμε πώς εξηγείται το φαινόμενο.

«Οι κάτοικοι της περιοχής δεν θα πρέπει να ανησυχούν για δύο πράγματα. Πρώτον γιατί τα σπίτια τους έχουν χτιστεί περιμένοντας το σεισμικό κίνδυνο. Τα περισσότερα σπίτια της περιοχής είναι χτισμένα υπό τη σκέψη του σεισμού του 1894. Ο κάθε ένας της περιοχής έχει λάβει υπόψιν του αυτό, άρα έχουμε ισχυρές οικοδομές στην περιοχή. Δεν θα πρέπει να υπάρχει φόβος. Δεύτερον, δεν είναι το ρήγμα της Αταλάντης, είναι και αυτό καθησυχαστικό. Τρίτον, περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη. Θεωρώ αυτή τη στιγμή ότι θα πρέπει να κάνουμε λίγο υπομονή, να δούμε πώς βαδίζει το φαινόμενο και σε λίγα 24ωρα, θα είμαστε σε θέση να πούμε με βεβαιότητα πώς βαδίζει η ακολουθία».

Πηγή: ERTNEWS

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος