«Καμπανάκι» για τα παλιά κτήρια: Ποια μέτρα ασφαλείας πρέπει να λαμβάνονται – Έλεγχοι σε ηλεκτρολογικές και εγκαταστάσεις φυσικού αερίου

Στην τραγωδία στην Πλάκα αναφέρθηκε ο Θανάσης Γιανναδάκης, επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και πρώην πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» του ΕΡΤnews και τόνισε ότι στην Ελλάδα πρέπει να αποκτήσουμε «κουλτούρα ασφαλείας».

Ο κ. Γιανναδάκης σημείωσε ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα ξεκινάει από το γεγονός πως η πλειοψηφία των κτηρίων είναι παλιά, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα κάποιοι έλεγχοι τόσο στις εσωτερικές όσο και στις εξωτερικές εγκαταστάσεις γιατί όπως είπε χαρακτηριστικά «η φθορά του χρόνου δεν συγχωρεί».

Ειδικότερα, όσον αφορά τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις έφερε σαν παράδειγμα το γεγονός ότι μέχρι το 2010 στα διώροφα δεν ήταν απαιτητές οι μελέτες.

«Άρα καταλαβαίνετε ότι υπάρχει σε πολύ μεγάλο βαθμό εμπειρικότητα στην εγκατάσταση. Δεν υπάρχουν μελέτες οι οποίες να είναι διαστασιολογημένες σωστά», εξήγησε.

«Σκεφτείτε το 90% των κτηρίων είναι κατασκευασμένα πριν το ’80. Δηλαδή αυτό από μόνο του συνιστά μια λογική φθορά σε εγκαταστάσεις εκτός και εντός. Είτε μιλάμε για τη στατική επάρκεια του κτηρίου, είτε μιλάμε για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων. Δεν υπάρχει εγκατάσταση η οποία δεν φθείρεται στον χρόνο», προσέθεσε και έφερε σαν παράδειγμα σπίτια που ήταν σχεδιασμένα για να μπορέσουν να λειτουργούν μέχρι τη δεκαετία του ’90 και του 2000, μετά με τη διείσδυση των κλιματιστικών, που είναι ένα έξτρα ηλεκτρικό φορτίο το οποίο καταπονεί την εγκατάσταση, το οποίο ανεβάζει την θερμοκρασία στις καλωδιώσεις, σε συνδυασμό με σύγχρονες συσκευές βραστήρες κτλ., οι οποίες δεν υπήρχαν, προσθέτουν έξτρα ηλεκτρικό φορτίο σε μία παλιά κατασκευή σε συνδυασμό με τη φθορά του χρόνου.

Όσον αφορά τα δίκτυα φυσικού αερίου, σημείωσε ότι η τραγωδία στην Πλάκα «βαράει ένα καμπανάκι» και πρέπει να γίνει έλεγχος σε εσωτερικές εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, οι οποίες μπορεί να είναι 30-40 χρόνων και οι οποίες θέλουν έλεγχο στεγανότητας.

«Πρέπει οι συσκευές να καθαρίζονται κάθε χρόνο που χρησιμοποιούνται, όπως κάνουμε δηλαδή και στον λέβητα πετρελαίου και πρέπει να υπάρξει γενικότερα μια κουλτούρα ασφάλειας», υπογράμμισε και τόνισε ότι για να συμβεί αυτό «θέλει μια κινητροδότηση και από την Πολιτεία», καθώς όπως είπε τα κόστη γι’ αυτούς τους ελέγχους για ένα ηλικιωμένο ζευγάρι μπορεί να ισοδυναμεί με τη μισή σύνταξη ή και παραπάνω.

«Καταλαβαίνουμε ότι ένα ζευγάρι το οποίο ενδεχομένως, δεν είναι τόσο υποχρεωμένο να κάνει αυτή τη δουλειά, αλλά είναι προς όφελός του και για την ασφάλεια της εγκατάστασης και κυρίως για τη ζωή του, θέλει μια κίνητροδότηση από την Πολιτεία», προσέθεσε.

«Αν αλλάξουμε για παράδειγμα πάροχο στο ηλεκτρικό ρεύμα, αλλάξουμε εγκατάσταση ή όνομα στον λογαριασμό, χρειάζεται μια υπεύθυνη δήλωση ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη, ο οποίος έρχεται, μετράει τις εγκαταστάσεις και βλέπει κατά πόσο είναι ασφαλείς και λειτουργικές για να μπορέσει να συνδεθεί ο νέος πάροχος και να γίνει όποια μεταβολή. Αυτό μπορεί να κοστίζει 150-200 ευρώ, εξαρτάται σε ποια περιοχή βρίσκεσαι», ανέφερε και τόνισε ότι στις εγκαταστάσεις πρέπει να λειτουργούμε όπως όταν πηγαίνουμε το αυτοκίνητο για σέρβις, «Ανά κάποιες χιλιάδες χιλιόμετρα, κάνουμε σέρβις. Στο κομμάτι των σπιτιών δεν έχουμε αυτή την κουλτούρα. Λέμε για τη στατική επάρκεια που είναι πάρα πολύ σημαντική γιατί έχουμε ένα γερασμένο κτηριακό απόθεμα, αλλά προφανώς και η υγεία των εσωτερικών εγκαταστάσεων είναι πολύ σημαντική», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τόνισε πως «οι μηχανικοί ξέρουν. Έχουν τα δελτία συντήρησης και ήδη είχαν κάνει τη μελέτη, την εγκατάσταση, ιδίως στα καύσιμα και στα αέρια, ξέρουν και ενημερώνονται και από τον διαχειριστή του δικτύου. Ξέρουν πότε πρέπει να γίνει συντήρηση. Από εκεί και πέρα καταλαβαίνετε ότι το θέμα της περιοδικότητας και το θέμα της ενημέρωσης είναι κάτι το οποίο είναι σαν να λέμε ένα έξτρα φορτίο στον οικογενειακό προϋπολογισμό», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στις ανακαινήσεις δήλωσε πως «όταν κάνουμε μια ανακαίνιση θα πρέπει να κοιτάζουμε πρώτα την ασφάλεια της εγκατάστασης και μετά το πώς φαίνεται εξωτερικά».

Σχετικά με τα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης δήλωσε πως από το 2025 έχει αυστηροποιηθεί σε σχέση με το ποιες είναι οι προδιαγραφές ότι χρειάζονται.

«Άρα εκ των πραγμάτων χρειάζεται και συντήρηση και έλεγχος και χρειάζεται μια συνολική πολιτική για την πολιτεία για να αποκτήσουμε και κουλτούρα ασφάλειας, αλλά και για να μπορούν αυτοί οι οποίοι είναι και οι οικονομικά ευάλωτοι να έχουν ένα κίνητρο», κατέληξε και σημείωσε ότι όλα τα σπίτια τα οποία έχουν φτιαχτεί με σύγχρονες προδιαγραφές και μελέτες δεν έχουν κανένα θέμα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος