«Καμπανάκι» ειδικών για τη βόρεια Ελλάδα – Στο επίκεντρο και ανεμβολίαστοι, παιδιά ― Γιατροί που νόσησαν αφηγούνται στην ΕΡΤ (video)

Καθησυχαστικά είναι τα στοιχεία για τα κρούσματα κορονοϊού στη μαθητική κοινότητα. Μέχρι στιγμής, δεύτερη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων, σε αναστολή έχουν τεθεί μόλις 3 σχολικά τμήματα σε σύνολο 90.000, σε όλη τη χώρα.

«Αυτή η ηλικιακή ομάδα 4 έως 18 ετών, έχει περίπου το 25 με 30% των κρουσμάτων καθημερινά. Είχε μία αύξηση 14% θα δούμε και το επόμενο διάστημα» ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας.

«Δεν έχουμε ευτυχώς πολλές νοσηλείες και ελπίζουμε να μείνει εκεί. Υπάρχει μεγάλο πλάνο σε όλη τη χώρα για ανάπτυξη περισσότερων παιδιατρικών κλινικών ΜΕΘ, αυτό είναι σημαντικό» επισημαίνει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Ωστόσο, τα στοιχεία για την επιδημιολογική εικόνα στη Βόρεια Ελλάδα δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό. Στη Θεσσαλονίκη γεμίζουν οι ΜΕΘ και οι απλές κλίνες covid.

Περιοριστικά μέτρα βρίσκονται σε ισχύ έως την 1η Οκτωβρίου σε Ξάνθη, Δράμα και Καστοριά, ενώ παρατείνεται η ισχύς των περιοριστικών μέτρων σε Πιέρια, Ημαθία, Πέλλα, Καβάλα και Αργολίδα.

Αρνητής ως το τέλος ο 60χρονος

Έφυγε από τη ζωή 60χρονος αρνητής των εμβολίων που αρνήθηκε θεραπεία για τον κορονοϊό.

«Όταν ακούμε ότι ένας γιατρός έχει δώσει καθοδήγηση σε έναν ο οποίος νοσεί να πάρεις το ταδε φάρμακο και αυτό δεν έχει γίνει και καταλήγει αυτό το άτομο πλέον. Μιλάμε για μια Δράμα που θρήνησε 400 και πλέον άτομα. Είναι λυπηρό να υπάρχουν τόσοι ανεμβολίαστοι και άνθρωποι που αρνούνται» επισημαίνει ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας Γιώργος Παπαδόπουλος.

Γιατροί που νόσησαν αφηγούνται στην ΕΡΤ όσα έζησαν

Στον αντίποδα, γιατροί που νόσησαν, νοσηλεύτηκαν και κατέληξαν διασωληνωμένοι, μη γνωρίζοντας αν θα επιστρέψουν στο σπίτι τους, μιλούν στην ΕΡΤ για την εμπειρία που βίωσαν. Ο καθηγητής καρδιολογίας του ΑΠΘ Βασίλης Βασιλικός νόσησε τον Νοέμβριο του 2020.

«Σχεδόν 5 μήνες, στην εντατική διασωληνωμένος 2 μήνες, άλλες 5 εβδομάδες στην εντατική για να μπορέσω να κινητοποιηθώ και άλλες 3 εβδομάδες στο θάλαμο για να μπορέσω να κάνω τα πρακτικά, τα βασικά μου πράγματα, για να μπορώ να πάω σπίτι μου δηλαδή. Ξαναμαθαίνεις τη ζωή από το άλφα», λέει.

Ο παθολόγος Βασίλης Ανδρεάδης κόλλησε από την εκπαιδευτικό σύζυγό του. «Ως γιατρός πέρασα πολύ δύσκολα διότι καταλάβαινα άμεσα την κατάσταση και την εξέλιξη της υγείας μου. Μάλιστα μάζεψα τα προσωπικά μου αντικείμενα με τη βοήθεια νοσηλεύτριας και τα έστειλα στο σπίτι μου διότι περίμενα να πεθάνω» τονίζει.

ΙΚΑ Αλεξάνδρας – Αρνούνται την κατηγορία

Η 75χρονη πλαστική χειρουργός, η γραμματέας της και η νοσηλεύτρια στο ΙΚΑ Αλεξάνδρας αρνούνται την κατηγορια του εικονικού εμβολιασμού.

«Η δίκη αναβλήθηκε. Το εμβόλιο έχει γίνει, το έχουν δηλώσει και οι ίδιες κατ’ επανάληψη» λέει ο δικηγόρος Δημήτρης Κορμπάκης.

Στο μεταξύ, ένοχος κρίθηκε ο πατέρας – αρνητής από τη Θέρμη που απαίτησε να κάνει το παιδί του μάθημα χωρίς self test και χωρίς μάσκα.

Η ποινή που του επιβλήθηκε είναι 15 μήνες με τριετή αναστολή για διατάραξη λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας και εξύβριση. «Δεν πέρασα τα κάγκελα γιατί δεν είμαι κατηγορούμενος. Το παιδί δεν πηγαίνει σχολείο – θα κάνω μια προσπάθεια τη Δευτέρα αλλά θα μας ζορίσουν πάλι στην πόρτα», δήλωσε.

«Οποιαδήποτε συμπεριφορά σωματικής η ψυχολογικής βίας κατά εκπαιδευτικών λειτουργών θα οδηγείται στη δικαιοσύνη» λέει ο συνήγορος της διευθύντριας του σχολείου, Δημήτρης Ραφτόπουλος.

Ποινική δίωξη για παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών και απείθεια άσκησε ο εισαγγελέας στην ανεμβολίαστη φυσιοθεραπεύτρια του Δήμου Μινώα Πεδιάδος στο Ηράκλειο Κρήτης που πήγαινε στην δουλειά της αν και είχε τεθεί σε αναστολή εργασίας.

Ρεπορτάζ: Μαρία Σταθοπούλου, Ελίνα Κολύβα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος