Κακοποίηση γυναικών: Σοκαριστική μαρτυρία στην ΕΡΤ – «Εκεί θα σε θάψω»

Array

Το πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα της κακοποίησης των γυναικών στη χώρα μας καταδεικνύουν τα στοιχεία. Σύμφωνα με την Αστυνομία, το πρώτο εξάμηνο του 2022 καταγράφηκαν περισσότερα από 5.000 περιστατικά, την ώρα που το 2021 οι υποθέσεις ήταν περίπου 7.000 και το 2020 περίπου 4.500. Η Ελίνα Κολύβα συνομίλησε με ένα από τα πολλά θύματα βιασμού. Η γυναίκα που μιλά στο βίντεο αναφέρεται σε όλες τις μορφές βίας που της ασκούσε ο σύζυγός της, σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Η 30χρονη γυναίκα βίωνε για χρόνια την κακοποίηση από τον πιο κοντινό της άνθρωπο. Τον σύζυγό της. Η βία που της ασκούσε ήταν επαναλαμβανόμενη. Λεκτική, συναισθηματική και σεξουαλική.

Όπως είπε: «Θα έλεγα ότι είναι από τις πιο δύσκολες μορφές κακοποίησης, γιατί η ψυχική και συναισθηματική στην ουσία δεν φαίνεται κάπου…Σκέφτηκε ότι είναι καλό να με κλείσει στο σπίτι με το να μείνω έγκυος. Όντως με άφησε έγκυο παρά την θέλησή μου».

Την κλείδωνε στο σπίτι ενώ παρακολουθούσε και το τηλέφωνο της. Το κατάλαβε όταν προσπάθησε να επικοινωνήσει με μια ψυχολόγο για να τη συμβουλέψει.

«Μου είχε βάλει και κοριούς στο σπίτι. Με απείλησε τότε. Μου είπε μην τυχόν και προσπαθήσεις να απευθυνθείς σε οποιουσδήποτε φορείς και πας στην αστυνομία και κάνεις καμία καταγγελία, γιατί θα το βρω και έχω τρόπο να σε θάψω και να μην σε βρει κανένας».

Μετά από καιρό πήρε την απόφαση και ζήτησε βοήθεια από το κέντρο στήριξης οικογένειας της Αρχιεπισκοπής.

«Αρχίσαμε να συζητάμε, να σκεφτόμαστε πώς θα φύγω χωρίς να το καταλάβει καθόλου, γιατί μέχρι πώς να σας το πω, είχε βρει συγκεκριμένο μέρος στον χάρτη που είναι προστατευμένο μέρος και ζουν λύκοι και μου είχε πει εκεί θα πάω να σε θάψω».

Τουλάχιστον 10 γυναίκες που υπέστησαν κακοποίηση έχουν βρει καταφύγιο στο κέντρο στήριξης οικογένειας το πρώτο εξάμηνο του έτους. Το 40% εξ αυτών ήταν Ελληνίδες, κάτοχοι πανεπιστημιακού πτυχίου. Το υπόλοιπο 60% ήταν άλλης εθνικότητας.

Nα σημειωθεί ότι 44 συμβουλευτικά Κέντρα και 19 ξενώνες για κακοποιημένες γυναίκες λειτουργούν σε όλη τη χώρα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος