Σε πλήρη εξέλιξη το κύμα κακοκαιρίας – Ποιες περιοχές επηρεάζονται

Array

Συναγερμό στην Πολιτική προστασία έχουν σημάνει οι προβλέψεις της ΕΜΥ για περαιτέρω κλιμάκωση της κακοκαιρίας, ενώ ενεργοποιήθηκε και το 112, μέσω του οποίου εστάλη μήνυμα στους κατοίκους και παραθεριστές, κυρίως σε παραθαλάσσιες περιοχές της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας και των νησιών του Βορείου Αιγαίου, καθώς αναμένονται πολύ ισχυρές καταιγίδες, ραγδαία φαινόμενα και με υψηλό όγκο βροχής. Σφοδρές καταιγίδες σημειώθηκαν ήδη και σε περιοχές της Αττικής.

Στο επίκεντρο τηα κακοκαιρίας βρέθηκε η Χαλκιδική και ιδιαίτερα Σάρτη, Συκιά, Τορώνη, όπου ρέματα υπερχείλισαν, με αποτέλεσμα οχήματα να μην μπορούν να περάσουν κυρίως από ιρλανδικές διαβάσεις.

Λίμνες σχημάτισαν τα νερά έξω από σκηνές και τροχόσπιτα σε κάμπινγκ στη Συκιά, ενώ στη Νικήτη τα νερά της βροχής μαζί με λάσπες άλλαξαν την εικόνα της παραλίας. Από την καταιγίδα που συνοδευόταν από έντονη κεραυνική δραστηριότητα, πολύωρες ήταν οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε Τορώνη και Συκιά.

Προβλήματα και στην Κοζάνη και τη Θάσο, όπου η Πυροσβεστική απεγκλώβισε γυναίκα από ισόγειο κατοικίας στη Σκάλα Ποταμιάς. Στις Σέρρες σημειώθηκαν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση από την πτώση δέντρων

Από τη Δευτέρα που έχουν ξεκινήσει τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα η Πυροσβεστική Υπηρεσία βρέθηκε αντιμέτωπη με περισσότερες από 1.150 κλήσεις σε όλη την Ελλάδα, με επίκεντρο την Πτολεμαΐδα όπου έγιναν 222 κλήσεις για παροχές βοήθειας, σύμφωνα με τα στοιχεία που έκανε γνωστά ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ Παναγιώτη Γιαννόπουλο σήμερα είναι η πιο επιβαρυμένη ημέρα με τον καιρό ως το βράδυ να είναι δυνητικά επικίνδυνος καθώς τα φαινόμενα θα έχουν και ένταση και διάρκεια. Την Παρασκευή ο καιρός θα παραμείνει άστατος, όμως μετά το απόγευμα ξεκινά η βελτίωση που θα έχει και διάρκεια. Πολύ λιγότερες και πολύ σε τοπικό επίπεδο οι καταιγίδες το Σάββατο, και από την Κυριακή ξεκινά ξανά ελληνικό καλοκαίρι με άνοδο της θερμοκρασίας που θα διατηρηθεί για αρκετές ημέρες.

Το μήνυμα από το 112 που εστάλη αναφέρει: Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα το επόμενο 48ωρο: Παραθαλάσσιες περιοχές Αν. Μακεδονίας- Θράκης και Κ. Μακεδονίας, νησιά Β. Αιγαίου, Θεσσαλία, Σποράδες, περιοχές Αν Στερεάς Ελλάδας και Εύβοια. Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις- Ακολουθείτε οδηγίες των Αρχών.

Στην Εύβοια πέφτει βροχή κατά διαστήματα χωρίς να έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα.

Στη Λάρισα προετοιμάζονται για τα χειρότερα καθώς η περιοχή της Μαγνησίας σύμφωνα με τις προβλέψεις θα χτυπηθεί πιο έντονα από τα καιρικά φαινόμενα

Μεγάλες καταστροφές και προβλήματα σημειώθηκαν χθες στην Σαντορίνη. Κατολισθήσεις ακόμα και στο λιμάνι του Αθηνιού. Στην Αθήνα οι δρόμοι έγιναν ποτάμια ενώ σε κάποιες περιπτώσεις χρειάστηκε η συνδρομή της πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό οδηγών.

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού, που ίσχυε, αναβαθμίστηκε χθες Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), σε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, το οποίο θα ισχύει μέχρι την Παρασκευή 26-08-2022 για τις περισσότερες περιοχές της χώρας και προβλέπει ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα, κατά τη διάρκεια των φαινομένων, από ενισχυμένους ριπαίους ανέμους.

Σύμφωνα όμως με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, τα φαινόμενα αναμένονται έως και σήμερα το βράδυ (Πέμπτη 25-08-2022) για τις παρακάτω περιοχές:.

Α. Για τα θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης και τα νησιά του βορείου Αιγαίου (κυρίως τη Λήμνο, τη Σαμοθράκη και τη Θάσο) από σήμερα νωρίς το βράδυ έως τις πρωινές ώρες αύριο Πέμπτη.

Β. Για την κεντρική Μακεδονία (κυρίως τους νομούς Χαλκιδικής, Πιερίας και Ημαθίας καθώς και για τα παραθαλάσσια τμήματα του νομού Θεσσαλονίκης) από σήμερα το βράδυ έως και τις προμεσημβρινές ώρες αύριο Πέμπτη.

Γ. Για τις Σποράδες, τη Θεσσαλία (κυρίως τους νομούς Μαγνησίας και Λάρισας), την κεντρική και βόρεια Εύβοια και τα βόρεια τμήματα της ανατολικής Στερεάς (κυρίως το νομό Φθιώτιδας) από σήμερα τη νύχτα έως και αύριο το βράδυ της Πέμπτης.

Οδηγίες προς τους πολίτες

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων, η ΓΓΠΠ επαναλαμβάνει μια σειρά οδηγιών προς τους πολίτες::

– Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

– Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

– Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

– Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

– Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

– Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

– Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Επίσης, σε περιοχές που εκδηλώνεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα:

Αν βρίσκεστε στο σπίτι

– Μην κρατάτε ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο διότι ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια. Αποσυνδέστε τις συσκευές τηλεόρασης από την κεραία και την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.

– Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

– Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.

– Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.

– Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.

– Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο

– Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.

– Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.

– Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.

– Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.

– Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.

– Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ.).

– Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.

– Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.

– Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την κατάσταση του οδικού δικτύου, λόγω πλημμυρών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος