Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Η Αττική μετρά τις πληγές της – «Μάχη» σε Αττική Οδό και κεντρικούς δρόμους

Παραμένουν τα προβλήματα από το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας, τόσο στην Αττική Οδό όσο και σε κεντρικούς δρόμους του Λεκανοπεδίου. Συγκεκριμένα η μάχη συνεχίζεται σε Λεωφόρο Μαραθώνος, Κατεχάκη, στις περιφερειακές οδούς του Καρέα και του Υμηττού, ώστε να αποκατασταθεί πλήρως η κυκλοφορία. Γειτονιές έχουν μετατραπεί σε παγοδρόμια, πολλές περιοχές συνεχίζουν να βρίσκονται στο σκοτάδι, ενώ αρχίζει και η απόδοση ευθυνών. Σε μηνύσεις και αγωγές προχωρούν οι εγκλωβισμένοι της Αττικής Οδού, οι μαρτυρίες των οποίων συγκλονίζουν.

Η Περιφέρεια Αττικής καλεί τους οδηγούς που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα οχήματα τους εν μέσω χιονοθύελλας να πάνε να τα παραλάβουν. Επίσης ενημερώνει όσους πολίτες αντιμετωπίζουν πρόβλημα να καλούν χωρίς χρέωση τον τηλεφωνικό αριθμό 1110 σε 24ωρη βάση.

Έκκληση σε όλους τους πολίτες να αποφεύγουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις, απευθύνει το ΕΚΑΒ, λόγω του αυξημένου παγετού που σημειώνεται σε αρκετές περιοχές του νομού Αττικής αλλά και άλλων νομών της χώρας, συνεπεία των σφοδρών χιονοπτώσεων της κακοκαιρίας «Ελπίς». Ήδη στα εφημερεύοντα νοσοκομεία, καταγράφεται αύξηση του αριθμού των περιστατικών καταγμάτων τα οποία και αντιμετωπίζονται στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών.

Την μερική αποκατάσταση της κυκλοφορίας οχημάτων στην Αττική Οδό ανακοίνωσαν τα υπουργεία Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και Προστασίας του Πολίτη. Ωστόσο, υπολογίζεται ότι περίπου 200 αυτοκίνητα παραμένουν ακόμη εγκλωβισμένα.

Συγκεκριμένα, αποδόθηκαν στην κυκλοφορία:

  • το Τμήμα της Αττικής Οδού από είσοδο Ελευσίνας έως Κόμβο Κηφισίας-Δαχτυλίδι
  • το Τμήμα της Αττικής Οδού από Κόμβο Κηφισίας-Δαχτυλίδι έως είσοδο Ελευσίνας
  • το Τμήμα της Περιφερειακής Υμηττού από τα διόδια Κατεχάκη με κατεύθυνση τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την Τροχαία, παραμένει κλειστό το τμήμα της Αττικής Οδού από το Αεροδρόμιο έως το Δαχτυλίδι της Κηφισίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς στο συγκεκριμένο κομμάτι παραμένουν ακόμα ακινητοποιημένα πάνω από 350 αυτοκίνητα.

Υπενθυμίζεται ότι από νωρίς σήμερα το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, έχει οργανώσει επιχείρηση για την παροχή κάθε βοήθειας στους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που είχαν εγκλωβιστεί και συγκεκριμένα έχει διατεθεί αστυνομικό προσωπικό με κατάλληλο αριθμό οχημάτων, προκειμένου να τους μεταφέρουν σε σημεία της Αττικής Οδού για την παραλαβή – ανάκτηση των οχημάτων τους.

Ειδικότερα, έχουν διατεθεί έξι βαν της Τροχαίας και 4 περιπολικά για την μεταφορά των οδηγών στα αυτοκίνητα τους, καθώς και τέσσερις διμοιρίες ΜΑΤ, άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ και της ΟΠΚΕ, για να απομακρύνουν τα χιόνια και τέσσερις γερανοί για την μεταφορά των οχημάτων. Μέχρι πριν από λίγη ώρα είχαν εμφανιστεί περίπου 150 πολίτες που εξυπηρετήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις και η ενέργειες συνεχίζονται για την πλήρη αποκατάσταση της κυκλοφορίας.

Η προσπάθεια απεγκλωβισμού συνεχίζεται και από την Πυροσβεστική και τις Ένοπλες Δυνάμεις, άνδρες των οποίν να έχουν πέσει στη μάχη με φτυάρια ανά χείρας και μηχανήματα αποχιονισμού.

Στο σκοτάδι χιλιάδες νοικοκυριά

Ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση των ζημιών στις κύριες γραμμές Μέσης Τάσης σε όλες τις περιοχές, ανακοίνωσε απόψε ο ΔΕΔΔΗΕ. Αυτή την ώρα όλες οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην αποκατάσταση των μεμονωμένων παροχών, στη Χαμηλή Τάση.

Ο Διαχειριστής σημειώνει ακόμη ότι η προσπάθεια για την αποκατάσταση και της τελευταίας μεμονωμένης παροχής θα συνεχιστεί καθ΄όλη τη διάρκεια της νύχτας, προσθέτει ωστόσο πως υπάρχουν πολλές δυσκολίες στην πρόσβαση των συνεργείων στα σημεία των ζημιών, καθώς η συντριπτική πλειονότητα δεν αφορά σε κεντρικές οδικές αρτηρίες αλλά σε μικρότερους δρόμους που δεν έχουν ακόμη καθαριστεί.

«Περίπου 3.000 νοικοκυριά, ίσως και λίγο παραπάνω, παραμένουν χωρίς ρεύμα. Υπάρχει σοβαρό θέμα, προσπαθούμε να επέμβουμε και βρίσκουμε σοβαρά προβλήματα» τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών Ομίλου ΔΕΗ, Κώστας Μανιάτης.

Εγκλωβισμένοι κάτοικοι και προβλήματα

Στη Φιλοθέη οι κάτοικοι εξακολουθούν να περιμένουν την αποκατάσταση του ηλεκτρικού ρεύματος. Πεύκο κατέρρευσε το απόγευμα της Δευτέρας, με αποτέλεσμα να παρασύρει καλώδιο της ΔΕΗ. Τα συνεργεία κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την αποκατάσταση της βλάβης, ωστόσο η οργή των κατοίκων ξεχειλίζει.

Πολλά είναι τα προβλήματα και στην Παλλήνη. Ο δήμαρχος της περιοχής Αθανάσιος Ζούτσος, μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε ότι υπάρχουν δυσκολίες στον καθαρισμό των δρόμων, λόγω των παρκαρισμένων οχημάτων, ενώ ο τεράστιος όγκος χιονιού δεν υπάρχει δυνατότητα να μεταφερθεί κάπου άμεσα. Εκτιμά δε πως οι δρόμοι θα είναι πλήρως καθαρισμένοι έως το Σάββατο.

Πολλές οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και οι κάτοικοι της Αγίας Παρασκευής. Ο δήμαρχος της περιοχής, Βασίλης Ζορμπάς, τόνισε ότι το βασικό δίκτυο είναι ανοιχτό, ενώ μέχρι την Παρασκευή θα έχουν αποκατασταθεί όλα τα προβλήματα.

Τρεις μέρες εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους είναι αρκετοί κάτοικοι στην Κηφισιά, καθώς, σύμφωνα με τον δήμαρχο της περιοχής, Γιώργο Θωμάκο, το έργο των συνεργείων διακόπτεται είτε λόγω στραβοπαρκαρισμένων οχημάτων, είτε λόγω της ανάγκης μεταφοράς ασθενών σε νοσοκομεία και κέντρα αιμοκάθαρσης.

Αποσύρονται λεωφορεία και τρόλεϊ λόγω ολισθηρότητας

Σταδιακά έχουν αρχίσει να αποσύρονται οχήματα από τις λεωφορειακές γραμμές και γραμμές τρόλεϊ, στις οποίες το οδόστρωμα παρουσιάζει μεγάλη ολισθηρότητα λόγω παγετού.

Λόγω του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης παγετού στο οδικό δίκτυο και αύριο κατά τις πρώτες πρωινές ώρες, τα δρομολόγια θα ξεκινήσουν να πραγματοποιούνται μετά τις 06:00. Οι προσπάθειες για τη διεξαγωγή δρομολογίων, όπου αυτό είναι εφικτό, είναι συνεχείς, με προτεραιότητα την ασφάλεια επιβατών και εργαζομένων, επισημαίνει σε ενημέρωση του ο Όμιλος ΟΑΣΑ.

Κανονικά λειτουργούν οι γραμμές 2 και 3 του Μετρό. Πραγματοποιούνται δρομολόγια από και προς το αεροδρόμιο χωρίς ενδιάμεση στάση στον σταθμό Παλλήνης. Κανονικά μέχρι την Κηφισιά πλέον και τα δρομολόγια στη γραμμή 1.

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στη Γραμμή 7 του ΤΡΑΜ, «Ασκληπιείο Βούλας – Ακτή Ποσειδώνος», ενώ στη γραμμή 6 «Σύνταγμα – Πικροδάφνη» παραμένει τερματικός σταθμός η στάση Λ. Βουλιαγμένης.

Επίσης, με λεωφορεία απο Οινόη προς Λιανοκλάδι και αντίστροφα εξυπηρετούνται οι επιβάτες στις αμαξοστοιχίες 52 και 53 από και προς Θεσσαλονίκη λόγω προβλήματος στην ηλεκτροδότηση.

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Η Αττική μετρά τις πληγές της – «Μάχη» σε Αττική Οδό και κεντρικούς δρόμους

Κλειστοί δρόμοι

Αναλυτική ενημέρωση σχετικά με διακοπές κυκλοφορία και απαγορεύσεις, λόγω καιρικών φαινομένων, στο οδικό δίκτυο της Αττικής, παρέχει η Αστυνομία.

Δείτε αναλυτικά:

α) Διακοπή της κυκλοφορίας:

  1. Επί της Λεωφόρου Πάρνηθος, από το ύψος του τελεφερίκ και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
  2. Π.Ε.Ο. Αθηνών – Θήβας, ύψος πρατηρίου υγρών καυσίμων Cyclon ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα, απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών.
  3. Επί της οδού Διονύσου, από το ύψος του «414» ΣΝΕΝ προς τον Αγ. Πέτρο (Πεντέλη).
  4. Επί της συνέχειας της οδού Αναστάσεως (Παπάγου) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από τα κοιμητήρια Παπάγου προς τον Υμηττό.
  5. Επί της Λ. Διονύσου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από την περιοχή της Ανατολής Ν. Μάκρη προς την Πεντέλη.
  6. Επί της ανωνύμου οδού (Καισαριανή) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από το ύψος Καλοπούλα προς τον Υμηττό.
  7. Επί της Λ. Φυλής, από το ύψος της ταβέρνας « Το νέο φαράγγι» έως τα όρια της Αττικής και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
  8. Επί της Ε.Ο. Οινόης – Μαγούλας από το ύψος του εργοστασίου ΤΙΤΑΝ, ρεύμα κυκλοφορίας προς Βοιωτία.
  9. Επί της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, διακοπή κυκλοφορίας παντός είδους οχήματος
  10. Επί της Επαρχιακής Οδού Μεγάρων Χανίου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από τη θέση Δίστρατο (χ/θ 5) στην περιοχή των Μεγάρων

β) Κίνηση των οχημάτων μόνο σε όσα φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες:

1) Επί της Ν.Ε.Ο.Α.Λ. και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας άπαντα οχήματα.

2) Επί της Π.Ε.Ο. Αθηνών – Θήβας, από ύψος πρατηρίου υγρών καυσίμων Cyclon έως τα όρια Αττικής και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Με τηλεκπαίδευση η λειτουργία των κλειστών σχολείων

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη κλειστά θα παραμείνουν στην Αττική και αύριο 27 Ιανουαρίου τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η λειτουργία ή μη των βρεφονηπιακών σταθμών αποτελεί ευθύνη των δήμων οι οποίοι και θα ενημερώσουν τους ενδιαφερόμενους.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή, σε όλες τις περιοχές της χώρας στις οποίες αναστέλλεται η λειτουργία των σχολικών μονάδων μετά από αποφάσεις Δήμων ή Περιφερειών, θα πραγματοποιηθεί τηλεκπαίδευση, προκειμένου να υπάρξει επαρκής χρόνος για την αποκατάσταση της εύρυθμης κυκλοφορίας και της λειτουργίας των σχολείων.

Πώς θα λειτουργήσουν Δημόσιο, Ιδιωτικός τομέας και καταστήματα

Με τηλεργασία θα γίνει αύριο η λειτουργία του Δημοσίου. Σύσταση για τηλεργασία από το υπουργείο Εργασίας και για τον ιδιωτικό τομέα. Αύριο επίσης δεν θα λειτουργήσουν τα δικαστήρια.

Τα καταστήματα μπορούν να λειτουργήσουν από τις 10.00 έως τις 18.00 ενώ απαγορεύονται τα delivery και οι ταχυδρομικές υπηρεσίες-κούριερ.

Δείτε αναλυτικό οδηγό ΕΔΩ

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Η Αττική μετρά τις πληγές της – «Μάχη» σε Αττική Οδό και κεντρικούς δρόμους
EUROKINISSI

Κανονικά την Πέμπτη οι εμβολιασμοί ενηλίκων και παιδιών

Αύριο, Πέμπτη 27/1, οι εμβολιασμοί των ενηλίκων και των παιδιών άνω των 12 ετών θα πραγματοποιηθούν κανονικά, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας. Όσοι πολίτες δεν έχουν τη δυνατότητα να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα, θα μπορούν να μπουν στην πλατφόρμα και να επαναπρογραμματίσουν άμεσα τον εμβολιασμό τους.

Οι εμβολιασμοί των παιδιών 5-11 ετών, οι οποίοι θα πραγματοποιούνταν αύριο και μεθαύριο στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης και αύριο στον mega εμβολιαστικό κέντρο «Προμηθέας», αναστέλλονται. Οι γονείς θα ενημερωθούν με SMS για την ημέρα και ώρα των νέων ραντεβού. Οι εμβολιασμοί των παιδιών 5-11 ετών στα υπόλοιπα εμβολιαστικά κέντρα θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

Μητσοτάκης: Ζητώ συγγνώμη για την ταλαιπωρία

Συγγνώμη για την ταλαιπωρία ζήτησε από τους πολίτες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο. Σημείωσε ότι υπήρξαν αστοχίες και ανεπάρκειες και θα διορθωθούν. Ανέφερε επίσης ότι συνεχίζει να στηρίζει την επιλογή της δημιουργίας του νέου Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης.

Παράλληλα, καταλόγισε ευθύνες στην παραχωρησιούχο εταιρεία της Αττικής Οδού και προανήγγειλε ότι θα αναζητηθούν οι ευθύνες με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία.

Κριτική στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό με αφορμή και τις δηλώσεις του, άσκησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς που έγιναν στο θέμα της κακοκαιρίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος