Κακοκαιρία Byron: Εκτεταμένες ζημιές σε Δυτική Αττική και Λακωνία – Πλημμύρες, καταστροφές και αγώνας για αποκατάσταση

Σύνοψη
  • Έως το πρωί του Σαββάτου (6/12) οι ισχυρές βροχές σε Μακεδονία, Θεσσαλία και Αιγαίο

Η νέα κακοκαιρία Byron που πλήττει τη χώρα συνεχίζει να προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις σε πολλές περιοχές, με έντονες βροχοπτώσεις και πλημμυρικά φαινόμενα. Οι τοπικές αρχές και τα συνεργεία έκτακτης ανάγκης βρίσκονται σε συνεχή κινητοποίηση, καταγράφοντας τις ζημιές και προσπαθώντας να αποκαταστήσουν τα προβλήματα όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Τα σημαντικότερα προβλήματα καταγράφονται στη Δυτική Αττική και πιο συγκεκριμένα στις περιοχές Νέα Πέραμος, Μέγαρα και Μάνδρα, όπου οι δρόμοι έχουν πλημμυρίσει.

Στη Νέα Πέραμο το ύψος του νερού έφτασε το ένα μέτρο, πλημμυρίζοντας μέχρι και το κοιμητήριο της περιοχής. Κάτοικος της περιοχής ανέφερε στο ΕΡΤnews ότι «τα φρεάτια είναι όλα κλειστά», ενώ μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί και θερμοκήπια.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Παρόλο που τα συνεργεία δούλευαν πυρετωδώς όλη την ημέρα για να καθαρίσουν τους δρόμους από φερτά υλικά, πέτρες, και κορμούς δέντρων, οι εικόνες είναι αποκαρδιωτικές. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τουλάχιστον 20 σπίτια στη Νέα Πέραμο έχουν υποστεί σοβαρές υλικές ζημιές, ενώ η οδός Περάματος από την Αγίας Τριάδας προς το λιμάνι είναι κλειστή.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Διαβάστε επίσης: Κακοκαιρία Byron: Το νερό που είχε πέσει στη Μάνδρα το φονικό 2017, δέχθηκε τις τελευταίες ώρες η δυτική Αττική

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Στη Μάνδρα η εικόνα είναι καλύτερη με τη βροχή να έχει σταματήσει. Οι δρόμοι στην περιοχή γέμισαν με λάσπη, ενώ οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους για να καθαρίσουν τα φερτά υλικά.

Αν και δεν υπήρξαν πολύ σοβαρές ζημιές, το νερό έφτασε κοντά στο ένα μέτρο και το ρέμα άνοιξε και μπήκε όλο μέσα στην πόλη, προκαλώντας προβλήματα στους δρόμους.

Για το λόγο αυτό σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο δημαρχείο Μεγαρέων με τη συμμετοχή του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Κώστα Κατσαφάδου για τον συντονισμό και την καταγραφή των ζημιών στις πληγείσες περιοχές. Παράλληλα, επιχειρησιακά κλιμάκια αναμένεται να αναπτυχθούν από σήμερα στη Δυτική Αττική και σε όλες τις πληγείσες περιοχές προκειμένου να ξεκινήσουν οι αυτοψίες.

Στόχος της σύσκεψης, όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, είναι ο άμεσος συντονισμός για την πλήρη καταγραφή των ζημιών και την επιτάχυνση της διαδικασίας αποζημίωσης των πληγέντων από το πρόσφατο κύμα κακοκαιρίας «Byron».

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Κακοκαιρία Byron: Ορμητικοί χείμαρροι και δρόμοι «ποτάμια»

Την ίδια ώρα, προβλήματα από την κακοκαιρία εντοπίστηκαν σε Καλλιθέα, Άλιμο και την Πειραιώς.

Στην Καλλιθέα τα φράτια μετατράπηκαν σε συντριβάνια, στον Άλιμο επέπλεαν αυτοκίνητα, ενώ η οδός Πειραιώς πλημμύρισε.

Παράλληλα, σοβαρές ζημιές σημειώθηκαν από πτώσεις δέντρων στα βόρεια και νότια προάστια της Αθήνας. Στη Γλυφάδα κινδύνευσαν πολίτες, με μία πενταμελής οικογένεια που διέμενε σε τροχόσπιτο να σώζεται κυριολεκτικά από θαύμα, όταν τεράστιος κορμός δέντρου καταπλάκωσε τη στέγη. Πτώση δέντρου σε αυτοκίνητα σημειώθηκε και στο Παλαιό Φάληρο.

Διαβάστε επίσης: Δήμαρχος Ασπροπύργου στο ΕΡΤnews για την κακοκαιρία: Η βροχή που έπεσε ήταν πρωτόγνωρη

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Σημειώνεται ότι ο περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, βρέθηκε για αυτοψία στον Κηφισό, αναφέροντας: «Δεν σας κρύβω ότι φτάσαμε στα όρια των αντοχών μας σε σχέση με κάποιες υποδομές. Θέλω να πω ότι αποφύγαμε τα χειρότερα».

Κακοκαιρία Byron: Εκτεταμένες ζημιές σε Δυτική Αττική και Λακωνία – Πλημμύρες, καταστροφές και αγώνας για αποκατάσταση
Ο Κηφισός κατά την κακοκαιρία Byron (ΙΝΤΙΜΕ)

Κινηματογραφικοί απεγκλωβισμοί λόγω της κακοκαιρίας Byron

Ήταν τέσσερις το ξημέρωμα όταν μία γυναίκα επιστρέφοντας σπίτι από τη δουλειά της, βρέθηκε να επιπλέει στο νερό έξω από το χωριό Βλυχάδα, στη Νέα Πέραμο. Προσπάθησε μάταια να βγει μόνη της από το αυτοκίνητό της, το οποίο είχε σχεδόν βυθιστεί.

Ο δήμαρχος κάλεσε σε βοήθεια και επί τόπου έφθασαν η Πυροσβεστική και οι άνδρες της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μεγαρέων που περιπολούσαν όλο το βράδυ.

Όλη νύχτα βρισκόταν στους πλημμυρισμένες δρόμους και η ομάδα εθελοντών Μεγαρειτών, ενώ στη Μάνδρα οι πολίτες απομακρύνθηκαν ακόμα και με βάρκες, μπουλντόζες.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Σαρώνει και την Πελοπόννησο η κακοκαιρία Byron

Αποκαρδιωτικές είναι και οι εικόνες από την Πελοπόννησο με τον όγκο της λάσπης να επηρεάζει τη Λακωνία και πιο συγκεκριμένα το χωριό Πλάτανος στο Γύθειο.

Από τη λάσπη και τα φερτά υλικά που μπήκαν στις αυλές σπιτιών προκλήθηκαν σοβαρά προβήματα, ενώ ζημιές έχουν σημειωθεί και σε επιχειρήσεις.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Μηχανήματα του Δήμου, της Περιφέρειας αλλά και κάτοικοι με όσα μέσα διαθέτουν προσπαθούν να καθαρίσουν το οδικό δίκτυο και ελπίζουν σε γρήγορη καταγραφή και αποκατάσταση των ζημιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει γίνει αίτημα για να κηρυχθεί ο Δήμος Ανατολικής Μάνης σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ αύριο αναμένονται κλιμάκια για να καταγράφουν τις ζημιές στα σπίτια, που ξεπερνούν τα 17.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Αφού έχει ενεργοποιηθεί πλέον ο μηχανισμός στήριξης θα ακολουθήσουν και άλλα κλιμάκια για την καταγραφή των καλλιεργειών, αλλά και υπουργικό κλιμάκιο για να δουν τι ακριβώς συμβαίνει στην περιοχή.

Υπερχείλισε χείμαρρος στη Φοινικούντα Μεσσηνίας – Κινδύνευσαν τουρίστες και κάτοικοι

Τον τρόμο έζησαν δύο Γερμανοί τουρίστες στη Φοινικούντα, καθώς από τα ορμητικά νερά πλημμύρισε το κατάλυμα που έμεναν και αναγκάστηκαν να κολυμπήσουν για να σωθούν.

Η απότομη άνοδος της στάθμης του νερού λόγω της υπερχείλισης του ποταμού που κατεβαίνει από τον γκριζόκαμπο, προκάλεσε πλημμύρες σε κατοικίες, ενώ η πυροσβεστική προχώρησε σε τρεις απεγκλωβισμούς.

Κακοκαιρία Byron: Εκτεταμένες ζημιές σε Δυτική Αττική και Λακωνία – Πλημμύρες, καταστροφές και αγώνας για αποκατάσταση
Η κακοκαιρία Byron στην περιοχή της Φοινικούντας (INTIME)

«Υπάρχουν τεράστιες ζημιές τόσο στο επαρχιακό όσο και στο εθνικό, όσο και στο δημοτικό όσο και στο αγροτικό δίκτυο και επίσης υπάρχουν μεγάλες καταστροφές σε πάρα πολλές παραθεριστικές κατοικίες» ανέφερε ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος, Παναγιώτης Καρβέλας.

Η πλαγιά στο δρόμο που συνδέει την Κορώνη με την Φοινικούντα έχει καταρρεύσει και φερτά υλικά έχουν μπει μέσα στο οδόστρωμα, κλείνοντας τον δρόμο. Μηχανήματα του Δήμου και της Περιφέρειας παραμένουν στην περιοχή προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Ανάλογα προβλήματα δημιουργήθηκαν και στην περιοχή Λούτσα, στην παραλιακή πλευρά της Φοινικούντας και εκεί ο πρόεδρος του χωριού βρέθηκε με το αγροτικό του όχημα να βοηθήσει κάποιους μόνιμους κατοίκους αλλά και τουρίστες να απεγκλωβιστούν.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Ρεπορτάζ: Κώστας Στάμου, Ελίνα Κολύβα, Σπυριδούλα Κακλατζή, Ελένη Μπουγά, Στέλλα Χριστοδουλίδου, Πέγκη Μπρούσαλη, Κώστας Γαζούλης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος