Την πεποίθηση ότι όλοι έχουν το δικαίωμα να επικαλούνται το Σύνταγμα, «και οι λογικοί και οι παράλογοι», αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα δικαιωθούν στα δικαστήρια όσοι κινούνται εκτός λογικής εξέφρασε ο συνταγματολόγος, Κώστας Μποτόπουλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Στο Πρώτο αλλιώς», με τη Μαρία Γεωργίου και τον Γιώργο Πίκουλα, αναφορά με τις προσφυγές και τις μηνύσεις από αρνητές σε βάρος εκπαιδευτικών και γιατρών.
«Όποιες και αν είναι οι απόψεις σου, έχεις τα μέσα που ορίζει το Σύνταγμα για να τις διεκδικήσεις, με προσφυγές, έκφραση γνώμης κ.τ.λ ακόμη και για τα πιο παράλογα πράγματα. Διαβάζουμε τις μηνύσεις που γίνονται για “εσχάτη προδοσία” ή για “εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας”. Αυτά είναι προφανώς εκτός ορίων και εκτός λογικής, αλλά από καθαρά σκοπιά, ο καθένας μπορεί να επικαλείται και να λέει ό,τι θέλει», τόνισε.
«Αυτό δε σημαίνει ότι θα δικαιωθεί στα δικαστήρια, ή ότι ο επιτιθέμενος θα έχει όλα τα όπλα να φέρνει μπροστά σε καταστάσεις υπερβολικές αυτόν που απλώς κάνει το καθήκον του και κινείται εντός του πλαισίου του νόμου, είτε είναι γιατρός, είτε εκπαιδευτικός, είτε οποιασδήποτε άλλος δημόσιος λειτουργός», διευκρίνισε.
Σύμφωνα με τον συνταγματολόγο, η Πολιτεία προσπαθεί απέναντι στις νόμιμες αλλά εκτός ορίων διαμαρτυρίες, να λάβει τα νόμιμα μέτρα. Ο ίδιος έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε τρις βασικές εξελίξεις που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, όπως την απόφαση του ΣτΕ που ξεκαθαρίζει ότι είναι απολύτως συνταγματικός ο έλεγχος στα διαγνωστικά τεστ, καθώς το δικαίωμα στα προσωπικά δεδομένα, δεν είναι απόλυτο, αλλά συνεκτιμάται και υποχωρεί μπροστά στο δημόσιο συμφέρον της δημόσιας υγείας.
Υπενθύμισε την παρέμβαση του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος είπε ουσιαστικά πως «όταν έχουμε συμπεριφορές εκτός ορίου, θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα, δηλαδή και οι μηνυτές να διώκονται όταν λένε παράλογα πράγματα και όταν χρησιμοποιούν τρόπο εκτός των ορίων και των περιθωρίων του νόμου».Ο κ. Μποτόπουλος υπογράμμισε ως ιδιαιτέρως σημαντική και την εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος «ζήτησε το αυτονόητο, δηλαδή σε περίπτωση που μηνύονται άνθρωποι επειδή απλώς εκτελούν το καθήκον τους, πολύ απλά δεν θα μεταφέρονται στο αστυνομικό τμήμα», ώστε να αποφεύγουν την ταλαιπωρία.
Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι δεν αρκεί η παρέμβαση του υπουργού, καθώς μπορεί η υπόθεση μιας μήνυσης να κριθεί σε ένα δικαστήριο όπου και ο δικαστής να είναι αρνητής. Ερωτηθείς για τη δικαστική απόφαση εκταφής της σορού ανθρώπου που πέθανε από κορονοϊό, ο συνταγματολόγος είπε ότι ο καθένας κρίνεται από τις πράξεις του, είτε οι δικαστές, είτε οι γονείς οι οποίοι έχουν τεράστια ευθύνη, από τη στιγμή που κρατούν τα παιδιά τους ομήρους σε μια δική τους φιλοσοφική-ιδεολογική στάση έναντι του εμβολιασμού.
«Το δικό μας σύστημα είναι το διάχυτο ελέγχου, δηλαδή ένας δικαστής, ακόμη και στα πιο χαμηλά δικαστήρια, κρίνει μόνος του κάθε υπόθεση μέχρι αυτή να φτάσει στο Ανώτατο δικαστήριο. Άρα η ευθύνη του κάθε δικαστή, με μέτρο το νόμο αλλά και με μέτρο την κοινή λογική, είναι καθοριστική, ό,τι και να πει ένας υπουργός ή ο αρχηγός της αστυνομίας», διευκρίνισε.
Ο κ. Μποτόπουλος εξέφρασε την αντίθεση του στο ενδεχόμενο να θεσμοθετηθεί το ακαταδίωκτο για αυτές τις περιπτώσεις, λέγοντας πως είναι ένα πολύ οριακό μέτρο και πρέπει να είναι η έσχατη επιλογή, καθώς «δεν είναι ωραίο να εξαιρούνται κάποιοι από τον νόμο».
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος