Την άποψη ότι η κατάσταση στη Γάζα «δεν θα έπρεπε να είναι πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης», την οποία είχε εκφράσει χθες στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, διατύπωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο και την Μαρία Γεωργίου.
«Θα έπρεπε όλοι να καταδικάζουμε την εθνοκάθαρση, τη γενοκτονία, τέλος πάντων, όλο αυτό το ανθρωπιστικό που γίνεται στη Γάζα» προσέθεσε ο κ. Μπάρκας.
Σε ό,τι αφορά στον κ. Ανδρουλάκη και το γεγονός ότι δεν συνυπέγραψε την επιστολή των τεσσάρων αρχηγών κομμάτων γιατί δεν υπάρχει σε αυτήν αναφορά στην τζιχαντιστική Χαμάς, ο κ. Μπάρκας σχολίασε πως «όποιος κρύβεται πίσω από τέτοιου είδους τοποθετήσεις δεν βλέπει την πραγματικότητα, γιατί όσα η Χαμάς έκανε εις βάρος του λαού του Ισραήλ, εκεί στο περιβόητο φεστιβάλ, νομίζω τα καταδικάσαμε όλοι».
Αυτό που συμβαίνει στην Γάζα είναι απάνθρωπο, υπογράμμισε ο κ. Μπάρκας, με εγκλωβισμένο τον άμαχο πληθυσμό και το Ισραήλ να μην αφήνει να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια. «Εγώ θα σταθώ στα λεγόμενα της πρώην υπουργού Εξωτερικών, της κυρίας Μπακογιάννη, με το ειδικό βάρος που έχει αν θέλετε και ο ρόλος που έχει και στην Νέα Δημοκρατία, αλλά και ως πρώην υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας, η οποία προχθές από τα Χανιά ζήτησε άμεσα τον σταματημό όσων κάνει το Ισραήλ απέναντι στον λαό, στον πληθυσμό της Παλαιστίνης» επισήμανε.
Σχολιάζοντας την αναφορά ότι ο Πρωθυπουργός έχει προβεί σε αντίστοιχες δηλώσεις, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε «να θυμίσω τρία γεγονότα. Το πρώτο είναι ότι πολλές χώρες του κόσμου, 22 χώρες, πριν δέκα μέρες υπέγραψαν ένα κείμενο, είναι μέσα η Γαλλία, η Γερμανία, η Μεγάλη Βρετανία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Δανία, η Νορβηγία, στο οποίο λέγανε ότι αν δεν σταματήσει αυτό που κάνει ο κύριος Νετανιάχου απέναντι στον λαό της Παλαιστίνης, θα σταματήσουν τις όποιες συζητήσεις έχουν διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των χωρών αυτών και του Ισραήλ και ο κύριος Μητσοτάκης την επόμενη μέρα ακριβώς ήταν επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και έκανε μία ομιλία ως προεδρεύουσα χώρα. Ο κύριος Μητσοτάκης εκεί δεν είπε ούτε μία κουβέντα για την Γάζα. (…) βεβαίως στη συνέχεια ο κ. Γεραπετρίτης καλώς πήρε την πρωτοβουλία, δεν αντιλέγω σε αυτό το πράγμα, όμως πρέπει να είμαστε ενεργοί σε αυτόν τον ρόλο. (…) Αυτό που συμβαίνει και ιστορικά έχει συμβεί και ενδεχομένως να συμβεί και τώρα, είναι ότι όσο πιο σφοδρός είναι ο πόλεμος εκεί πέρα της επίθεσης του Ισραήλ απέναντι στους αμάχους της Παλαιστίνης, αυξάνει τον κίνδυνο να δημιουργηθούν στο μέλλον ριζοσπαστικές φωνές, δηλαδή να κάνουμε νέες Χαμάς, οι οποίες θα χειροτερεύσουν τον κύκλο αίματος που έχει ανοίξει στην περιοχή εκεί».
Στην εσωτερική επικαιρότητα, σε σχέση με την Προανακριτική, ερωτηθείς εάν τελικά θα καταθέσει δική του πρόταση ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τις υπογραφές της Νέας Αριστεράς, ο κ. Μπάρκας ανέφερε τα εξής:
«Επειδή εγώ δεν συμμετέχω στην ομάδα που διαβουλεύεται, το μάζεμα των υπογραφών, αριθμητικά και μόνο αυτή τη στιγμή εμείς έχουμε 26 βουλευτές στην κοινοβουλευτική μας ομάδα, χρειαζόμαστε 30. Νομίζω όμως ότι έχουμε σταθεί όλο αυτό το χρονικό διάστημα απέναντι σε μια εθνική πληγή, πολύ σοβαρά. Εμείς διαβάζουμε την δικογραφία, την αναλύουμε, την ξεψαχνίζουμε για να μπορέσουμε να είμαστε άρτιοι νομικά και πολιτικά, κυρίως πολιτικά όμως απέναντι στην εθνική πληγή.
Θέλω να πω το εξής. Η δικογραφία αυτή αναφέρεται στον χρόνο πριν και έως την ώρα του δυστυχήματος, την 28η του Φλεβάρη του 2023. Ό, τι και να κάνει ο κος Μητσοτάκης από εδώ και πέρα στην πολιτική του ζωή, από το ‘23 μάλλον έως και το επίπεδο της πολιτικής του ζωής και της προσωπικής του ζωής, δίπλα στο όνομά του θα αναγράφεται ότι έχει την απόλυτη πολιτική ευθύνη για αυτή την εθνική πληγή. Επί των ημερών του 57 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους γιατί 12 λεπτά δύο τρένα πήγαιναν στην ίδια γραμμή, ενώ ήταν δύο γραμμές, από το 2018. Γιατί από τον Αύγουστο του 2019 η τηλεδιοίκηση δεν λειτουργούσε. Επειδή μπήκε σε μία θέση σταθμάρχης ένας άνθρωπος που ο νόμος όριζε ότι δεν πρέπει να είναι, αλλά ως ρουσφέτι της Νέας Δημοκρατίας, μπήκε. Γιατί, μια σειρά ζητημάτων τα οποία οδήγησαν στην ανασφάλεια της μεταφοράς των τρένων.
Γίνονται οι διαβουλεύσεις. Σας λέω δεν μπορώ να το γνωρίζω. Εγώ έχω άποψη, την έχω εκφράσει ήδη στο κόμμα μου, θα την εκφράσω και στα συλλογικά μας όργανα, εκεί που πρέπει να μιλάω, επιτρέψτε μου για αυτό. Θεωρώ ότι όλοι μας πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και στη σοβαρότητα απέναντι σε αυτή την εθνική πληγή».
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος