Μητσοτάκης: Οριστική επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα – Όχι στο δανεισμό τους

Για την ανάγκη επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκπομπή «Good Morning Britain» του τηλεοπτικού δικτύου ITV.

Το σημαντικό αυτό ζήτημα αναμένεται να θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στον Μπόρις Τζόνσον, όπως είπε, ξεκαθαρίζοντας ότι η χώρα μας θέλει τα γλυπτά οριστικά πίσω και όχι ως δανεικά.

«Θα θέσω στον Πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας αυτό το ζήτημα» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους Ed Balls και Susanna Reid τονίζοντας ότι είναι κάπως αναχρονιστική η γενική προσέγγιση ότι αυτά τα μάρμαρα ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο επειδή βρίσκονται εκεί για πολύ καιρό.

«Δεν μου αρέσει να μιλάω για την επιστροφή των γλυπτών, μου αρέσει να μιλάω για την επανένωσή τους. Θα σας ενθάρρυνα να κάνετε μία από τις εκπομπές σας στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου θα είχατε την ευκαιρία να δείτε το μισό τμήμα της ζωφόρου -αυτό που δείχνετε- σε ένα υπέροχο, σύγχρονο μουσείο ακριβώς κάτω από την Ακρόπολη. Αυτό συνηγορεί υπερ της θέσης μας για την επανένωση των γλυπτών» πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για το εάν υπάρχουν πράγματα που θα μπορούσε να δανείσει ή να χαρίσει η Ελλάδα ως αντάλλαγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο ο πρωθυπουργός απάντησε: «Αλλά αυτό που μπορούμε να προσφέρουμε είναι βέβαια μια διευθέτηση δια της οποίας θα μπορούσαμε να προσφέρουμε στο Βρετανικό Μουσείο εκθέματα και θησαυρούς που δεν έχουν βρεθεί ποτέ εκτός Ελλάδας, ως μέρος μιας συλλογής που θα εκτίθεται εκ περιτροπής. Οπότε, αν υπάρχει θέληση, είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να βρούμε μια λύση».

Επί τάπητος το ζήτημα των Γλυπτών στη συνάντηση Μητσοτάκη – Τζόνσον

Στη σημερινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον στην Downing Street, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επιχειρήσει με τον Βρετανό ομόλογο του μία συνολική επισκόπηση των διμερών σχέσεων.

Σημαντικό ζήτημα στο τετ α τετ του με τον κ. Τζόνσον θα αποτελέσει όμως για τον κ. Μητσοτάκη και η επαναφορά, από την πλευρά της χώρας μας, του αιτήματος στο ανώτατο επίπεδο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, ώστε το μνημείο να αποκατασταθεί στην ολότητά του στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπως διεφάνη και από την ομιλία του την προηγούμενη Παρασκευή από το βήμα της UNESCO.

Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα σημειώσει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ότι το εν λόγω ζήτημα αφορά στις δύο κυβερνήσεις και ότι πρέπει να συζητηθεί με ειλικρίνεια. Θα τονίσει, δε, ότι η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να μπει σε έναν καλή τη πίστει διάλογο με την Ελλάδα για την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα.

Κυβερνητικές πηγές παραπέμπουν στην απόφαση της UNESCO τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, κάνοντας λόγο για μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, καθώς για πρώτη φορά αναγνωρίζει τον διακρατικό χαρακτήρα της διαφοράς σε αντίθεση με την πάγια θέση του Λονδίνου ότι τα Γλυπτά αποτελούν ζήτημα μεταξύ των Μουσείων.

Συγκεκριμένα, τον περασμένο Σεπτέμβριο για πρώτη φορά στην ιστορία της η Διακυβερνητική Επιτροπή Επιστροφής των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσης (ICPRCP) της UNESCO εξέδωσε απόφαση που αφορά την επιστροφή των Γλυπτών τού Παρθενώνα, αναδεικνύοντας τον διακυβερνητικό χαρακτήρα της διαφοράς και αποδομώντας το βρετανικό επιχείρημα ότι πρόκειται για ζήτημα μεταξύ των μουσείων. Εξέφρασε, μάλιστα, τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι η επίλυσή του παραμένει εκκρεμής λόγω της στάσης του Ηνωμένου Βασιλείου. Κάλεσε, δε, επιτακτικά το Ηνωμένο Βασίλειο να αναθεωρήσει τη στάση του και να προσέλθει σε διάλογο καλή τη πίστει με την Ελλάδα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος