Κ. Μητσοτάκης: «Καμία έκπτωση στις εθνικές μας θέσεις» – Βολές Ερντογάν κατά Δύσης

Array

Η Αθήνα δηλώνει για ακόμα μία φορά ανοιχτή στον -υπό όρους- διάλογο με την Άγκυρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται διατεθειμένος να συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν, στέλνοντας όμως ηχηρό μήνυμα ότι ο τουρκικός αναθεωρητισμός είναι παρών και αν χρειαστεί θα απαντηθεί με αποφασιστικότητα.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Τουρκίας επιτίθεται συνολικά κατά της Δύσης, κατηγορώντας τη για κροκοδείλια δάκρυα στο θέμα της τρομοκρατίας, και απαιτώντας νομιμοποίηση των τουρκικών επιθέσεων σε Συρία και Ιράκ. Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προχωρά σε ψήφισμα – καταδίκη για το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Καθώς η Ελλάδα ενισχύει τη θέση της στην ευρύτερη περιοχή, αναβαθμίζοντας τις συμμαχίες της, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναλαμβάνει ότι παρά την επιθετικότητα και τον τουρκικό αναθεωρητισμό η Αθήνα παραμένει έτοιμη για διάλογο, μόνο όμως για το ζήτημα οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

«Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε διάλογο με το παράλογο. Δεν πρόκειται να συζητήσει ποτέ κανείς Έλληνας Πρωθυπουργός ζητήματα κυριαρχίας των ελληνικών νησιών. Ούτε πρόκειται προφανώς να πάρουμε την άδεια κανενός για το εξοπλιστικό πρόγραμμα το οποίο ακολουθεί η χώρα. Κάποια στιγμή θα ξανασυναντηθούμε με τον Πρόεδρο Ερντογάν. Ένα είναι βέβαιο, ότι θα προσέλθουμε σε αυτές τις συζητήσεις χωρίς να κάνουμε καμία απολύτως έκπτωση στις εθνικές μας θέσεις», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Την ώρα που η Αθήνα κεφαλαιοποιεί τα οφέλη από τη συμφωνία Έρευνας και Διάσωσης με το Κάιρο, διαμηνύοντας ότι οι αιτιάσεις περί τουρκικών δικαιωμάτων ανατολικά του 25ου μεσημβρινού είναι παράνομες και κενές περιεχομένου, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εμφανίζεται σφοδρά ενοχλημένο.

«Το κίνητρο πίσω από την υπογραφή του μνημονίου κατανόησης από την Ελλάδα είναι η επιθυμία της να συγκαλύψει τα γεγονότα και το τελευταίο σκάνδαλο που προκάλεσε στη Λιβύη. Η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει αποφασιστικά τόσο τα δικά της δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου», δήλωσε από την πλευρά του Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Άμεση ήταν η απάντηση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

«Η τουρκική πλευρά προσπαθεί να εξισώσει ένα διμερές Μνημόνιο Κατανόησης, το οποίο συνάφθηκε με γνώμονα τον πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τους Διεθνείς κανόνες με ανυπόστατες και παράνομες μονομερείς αιτιάσεις της που καταπατούν βασικές έννοιες του Διεθνούς Δικαίου», επισήμανε η ελληνική πλευρά.

Μιλώντας στη σχολή Εθνικής Άμυνας, ο Νίκος Δένδιας κατήγγειλε τον παραλογισμό του τουρκολυβικού μνημονίου.

«Το θεωρητικό υπόβαθρο του τουρκολυβικού μνημονίου είναι ότι τα νησιά, ανεξαρτήτως μεγέθους, δεν έχουν κανένα άλλο δικαίωμα εκτός από χωρικά ύδατα. Και, μάλιστα, τα νησιά του Αιγαίου 6 μίλια χωρικά ύδατα. Ο,τιδήποτε άλλο αποτελεί αιτία πολέμου για την Τουρκία».

Την ίδια στιγμή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έστειλε σαφές μήνυμα στην Άγκυρα, με ρητή απαίτηση για κατάργηση του παράνομου τουρκολοβικού μνημονίου, ενώ η Κομισιόν ζητά την απόσυρση των ξένων δυνάμεων από τη χώρα.

Το Κοινοβούλιο προτρέπει τις αρχές της Λιβύης να ακυρώσουν το Μνημόνιο Συνεννόησης Τουρκίας – Λιβύης του 2019 για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα και καλεί τα ενδιαφερόμενα μέρη να μην εφαρμόσουν καμία ρήτρα που περιλαμβάνεται στη μεταγενέστερη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες.

«Η έκκληση για απόσυρση των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη πρέπει να μεταφραστεί σε πράξη», σημείωσε ο Όλιβερ Βαρέλι, Επίτροπος Διεύρυνσης της Ε.Ε.

Με το βλέμμα στο εσωτερικό ο Ταγίπ Ερντογάν εκπέμπει σε αντιδυτικό τόνο, ενώ ο Ακάρ επαναλαμβάνει ότι η Τουρκία μπορεί να στραφεί σε εναλλακτική αγορά οπλικών συστημάτων.

«Τους ενοχλεί η χιλιετής ύπαρξη του έθνους μας στα εδάφη της Ανατολής. Αυτό το ζήσαμε στην αποτροπή της πλήρους ένταξής μας στην ΕΕ. Το ζήσαμε αυτό στην κρίση των F35 με την Αμερική. Αυτό το έχουμε βιώσει σε κάθε συζήτηση στη Μεσόγειο, από το Κυπριακό μέχρι τις ενεργειακές συμφωνίες», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.

«Αυτή τη στιγμή κάνουμε μια προσπάθεια να αγοράσουμε F16. Λοιπόν, φυσικά έχουμε και άλλα πράγματα στο μυαλό μας», σημείωσε από την πλευρά του ο Χουλουσί Ακάρ, υπουργός Άμυνας της Τουρκίας.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η πολυεθνική άσκηση Μέδουσα 12 στα ανοικτά της Αλεξάνδρειας, με τη συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ρεπορτάζ: Πιερρός Τζανετάκος 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος