Κ. Μητσοτάκης σε Τουρκία: «Δεν θέλουμε να κάνουμε διάλογο με το παράλογο»

Θέλουμε ειλικρινή διάλογο με Τουρκία, θέλουμε διάλογο για το ένα και ουσιαστικό ζήτημα το οποίο αποτελεί την αιτία των βασικών μας διαφορών εδώ και πολλές δεκαετίες που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Πάτρα.

O Κυριάκος Μητσοτάκης διαμήνυσε στην Τουρκία ότι διάλογος μπορεί να γίνει μόνο για το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών και όχι με το παράλογο.

«Αυτή η κυβέρνηση ενίσχυσε και ενισχύει σημαντικά τις Ένοπλες Δυνάμεις, θωράκισε και θωρακίζει σημαντικά τις διεθνείς συμμαχίες της χώρας κι αναβάθμισε και αναβαθμίζει ουσιαστικά το γεωπολιτικό αποτύπωμα της πατρίδας. Άρα η Ελλάδα σήμερα είναι πιο ισχυρή και οι Έλληνες πολίτες έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται πολύ πιο ασφαλείς» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι «από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τη διακυβέρνηση της χώρας ξεκαθάρισα τη στρατηγική μας απέναντι στην Τουρκία: θέλουμε έναν ειλικρινή διάλογο με την Τουρκία με την οποία είμαστε καταδικασμένοι από τη γεωγραφία να είμαστε γείτονες, αλλά θέλουμε διάλογο για το ένα και ουσιαστικό ζήτημα το οποίο αποτελεί την αιτία των βασικών μας διαφορών εδώ και πολλές δεκαετίες που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Και σε καμία περίπτωση δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε διάλογο με το παράλογο.

Δεν πρόκειται ποτέ να συζητήσει κανείς Έλληνας πρωθυπουργός ζητήματα κυριαρχίας των ελληνικών νησιών. Αναφέρω ένα μόνο ζήτημα που τελευταία έχει μπει στον δημόσιο διάλογο από πλευράς Τουρκίας». Δεν θα πάρουμε την άδεια κανενός για το εξοπλιστικό μας πρόγραμμα είπε ακόμα. Η Ελλάδα δεν είναι μια αναθεωρητική δύναμη, είναι μια δύναμη σταθερότητας και ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Το αν θα αλλάξει ο Ερντογάν δεν είμαι αυτός που θα το κρίνει, πολλά από αυτά που ακούγονται από την Τουρκία πιστεύω ότι εντάσσονται στο πλαίσιο παρατεταμένου προεκλογικού κλίματος σημείωσε ενώ είπε ακόμα ότι θα προσέλθουμε στις συζητήσεις χωρίς να κάνουμε καμία απολύτως έκπτωση στις εθνικές μας θέσεις.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «στενάχωρη» την ιστορία με την «Κιβωτό του Κόσμου» ζητώντας να υπάρξει οριζόντια στήριξη για την εφαρμογή του σχεδίου για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε μεταξύ άλλων μετά από ερώτηση για το θέμα των παρακολουθήσεων ότι με πολύ μεγάλο θάρρος ανέλαβε τις ευθύνες που αναλογούν στην κυβέρνηση. Έκανε λόγο για μια σημαντική νομοθετική παρέμβαση που γίνεται αναφέροντας μεταξύ άλλων την απόφαση για την απαγόρευση πώλησης και χρήσης λογισμικών παρακολούθησης η χρήση των οποίων γίνεται κακούργημα. Σχετικά με δημοσιεύματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας περί υποκλοπών μίλησε για σενάρια επιστημονικής φαντασίας που υιοθετούνται με ενθουσιασμό από αξιωματική αντιπολίτευση και κάλεσε όποιον έχει στοιχεία να τα καταθέσει στον εισαγγελέα.

Σε ερώτηση για την προστασία της πρώτης κατοικίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι είναι εξαιρετικά δυσάρεστο να χάνει κάποιος το σπίτι του σε πλειστηριασμό και πρόσθεσε ότι η πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα των κόκκινων δανείων προσφέρει πολλές δυνατότητες στους πολίτες να σώσουν την περιουσία τους. Αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε ότι επί των ημερών του έγιναν 30.000 πλειστηριασμοί. Η χώρα άφησε πίσω τις εποχές των μνημονίων, φτηνά τεχνάσματα αξιοποίησης του θυμού δεν περνάνε πια, είπε ο πρωθυπουργός. Συμπλήρωσε ότι ζήτησε από το ΥΠΟΙΚ να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες για συνεπείς δανειολήπτες σε συνεννόηση με τις τράπεζες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. «Μη με ρωτήσετε για την ημερομηνία διότι ούτε εγώ ο ίδιος έχω αποφασίσει ακριβώς ποια θα είναι» είπε και συμπλήρωσε «το τι θα γίνει μετά τις δεύτερες εκλογές είναι πολύ νωρίς να το συζητήσουμε αν και δεν έχω κρύψει ότι ο στόχος της ΝΔ και για αυτόν θα εργαστούμε είναι να υπάρχει αυτοδυναμία μετά τις δεύτερες εκλογές».

«Έχουμε ένα συνεκτικό και κοστολογημένο αναπτυξιακό έργο για την Δυτική Ελλάδα»

«Έχουμε ένα συνεκτικό και κοστολογημένο αναπτυξιακό έργο για την Δυτική Ελλάδα, 80 και πλέον έργων υποδομών, έργων με αναπτυξιακό πρόσημο και κοινωνικό χαρακτήρα, που συγκροτεί το αφήγημα μας ότι η Πάτρα αξίζει να είναι η δυτική πύλη της χώρας προς την Ευρώπη» τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έναρξη της συνέντευξης τύπου, που παραχωρεί αυτήν την ώρα στην Πάτρα. «Αρκεί κανείς να επισκεφθεί το ανοιχτό εργοτάξιο του οδικού άξονα Πάτρα-Πύργος και να συγκρίνει την τωρινή κατάσταση με τις προηγούμενες εξαγγελίες και τις κατακερματισμένες εργολαβίες» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Η κυβέρνηση υπερηφανεύεται δικαίως ότι είναι συνεπής στις εξαγγελίες της και όταν υπάρχουν καθυστερήσεις τις αναγνωρίζουμε και τις διορθώνουμε» είπε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επισήμανε πως «Τα επόμενα χρόνια θεωρώ πως θα είναι χρόνια έντονης δυναμικής ανάπτυξης για την Δυτική Ελλάδα με πρωταγωνιστές τους πολίτες της Πάτρας».

Νωρίτερα, στην έδρα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό σύσκεψη με παραγωγικούς και θεσμικούς φορείς και με συμμετοχή πολυπληθούς κυβερνητικού κλιμακίου όπου παρουσιάστηκε το ολοκληρωμένο σχέδιο για την Πάτρα του 2030. Πρόκειται για 88 έργα, συνολικού κόστους πλέον των 4 δισ. ευρώ.

Κ. Μητσοτάκης σε Τουρκία: «Δεν θέλουμε να κάνουμε διάλογο με το παράλογο»
Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πάτρα, στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας του στην Αχαϊα, Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος