K. Γουργουλιάνης: Η Όμικρον ήταν ένα κύμα κορονοϊού της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (video)

«Τα τελευταία γεγονότα του πολέμου μας έκαναν να καταλάβουμε ότι ακόμα και οι ιοί είναι πιο προβλέψιμοι από τους ανθρώπους. Αυτός ο ιός ακολούθησε μια πορεία στο να γίνει πιο μεταδοτικός και λιγότερο θανατηφόρος» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μιλώντας για τον κορονοϊό.

Περιγράφοντας την επιδημιολογική κατάσταση στα νοσοκομεία ο κ. Γουργουλιάνης επισήμανε ότι πλέον στα τμήματα κορονοϊού νοσηλεύονται άνθρωποι κυρίως μεγάλης ηλικίας, με συννοσηρότητες οι οποίοι είναι ευάλωτοι.

«Οι περισσότεροι είναι ανεμβολίαστοι οι εμβολιασμένοι που δεν μπορούν να παράγουν αντισώματα» είπε και πρόσθεσε ότι σε σχέση με τον περασμένο Νοέμβριο είμαστε στο 1/3 των νοσηλειών. Όπως δήλωσε στην εκπομπή «Συνδέσεις», αυτοί οι άνθρωποι, λόγω των συννοσηροτήτων, έχουν ανάγκη για μεγάλο διάστημα νοσηλείας.

«Στα νοσοκομεία δεν είχαμε μεγάλη ένταση. Η Όμικρον ήταν ένα κύμα κορονοϊού της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας» δήλωσε ο κ. Γουργουλιάνης. Σύμφωνα με τον μάχιμο γιατρό, ο κορονοϊός δεν ανέδειξε μόνο τα προβλήματα στις ΜΕΘ, τις κοινές κλίνες αλλά και στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Ο κ. Γουργουλιάνης περιγράφοντας την κατάσταση επισήμανε ότι «στην πορεία της πανδημίας προστέθηκαν τα εμβόλια και ανοσοποιήθηκαν πολλοί άνθρωποι. «Αυτό το κύμα τελειώνει και πιθανότατα είναι η τελευταία στροφή της πανδημίας», τόνισε.

Δεν βγάζουμε ακόμη τη μάσκα όπου υπάρχει συνωστισμός

Ο Ανάργυρος Μαριόλης, Δ/ντης Κ.Υ. Αερόπολης, μίλησε και αυτός για την αποκλιμάκωση της πανδημίας. «Υπάρχει μια υποχώρηση των επιδημιολογικών δεικτών τις τελευταίες εβδομάδες. Στις 30 Ιανουαρίου είχαμε 737 νεκρούς σε ένα κυλιόμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο ενώ στις 6 Μαρτίου είχαμε 409 (κυλιόμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο), που είναι μείωση της τάξης του 45%».

Και όπως είπε, «να δούμε πώς μπορούμε να φτάσουμε σ’ ένα καλύτερο Πάσχα και καλοκαίρι, χωρίς να είμαστε ήσυχοι έχοντας το φθινόπωρο μπροστά μας».

Ο κ. Μαριόλης υπενθύμισε ότι σε εξωτερικούς χώρους με συνωστισμό και σε ανθρώπους με σοβαρά προβλήματα υγείας ή σε ανεμβολίαστους, η μάσκα πρέπει να παραμένει.

Ο κ. Γουργουλιάνης ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του τόνισε ότι ένα ποσοστό 12% στους ανθρώπους άνω των 80 ετών παραμένουν ανεμβολίαστοι, τονίζοντας ότι αυτοί μπαίνουν τώρα στα νοσοκομεία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος