Κ. Χατζηδάκης: ‘Ισες ευκαιρίες στην εργασία – Οι βασικοί άξονες

«Η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει και υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό πλαίσιο πολιτικών για την ισότητα των ευκαιριών στην εργασία», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο συνέδριο, με θέμα «Ίσες Ευκαιρίες στην Εργασία», που διοργανώνει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σε συνεργασία με τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όπως είπε, απαραίτητη προϋπόθεση, για να υπάρχει ισότητα των ευκαιριών στην εργασία, είναι η άρση των πολλαπλών εμποδίων και διακρίσεων που αντιμετωπίζουν καθημερινά χιλιάδες πολίτες, λόγω φύλου, καταγωγής, αναπηρίας, σεξουαλικού προσανατολισμού ή άλλων γενετικών ή επίκτητων ιδιοτήτων.

Στη συνέχεια, ο κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για ολοκληρωμένο και συνεκτικό πλαίσιο πολιτικών για την ισότητα των ευκαιριών στην εργασία που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί αυτή η κυβέρνηση και ανέλυσε τους βασικούς άξονες, οι οποίοι είναι οι εξής:

– Ο πρώτος κεντρικός άξονας είναι η άρση των πρακτικών εμποδίων που δυσχεραίνουν την πρόσβαση στην αγορά εργασίας και δεν επιτρέπουν τη συμφιλίωση μεταξύ της προσωπικής και της επαγγελματικής ζωής ή λειτουργούν περιοριστικά ως προς το επίπεδο των φιλοδοξιών γενικότερα.

– Ο δεύτερος άξονας είναι η υλοποίηση στοχευμένων προγραμμάτων απασχόλησης για ευάλωτες ομάδες από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης.

– Ο τρίτος άξονας είναι η συμβολή στην εξάλειψη των υφιστάμενων προκαταλήψεων και στερεοτύπων.

«Ο πρωθυπουργός μας έχει ενθαρρύνει να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση και έχει “αγκαλιάσει” προσωπικά ο ίδιος όλες αυτές τις πρωτοβουλίες», σημείωσε ο υπουργός Εργασίας.

Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης εστίασε σε ορισμένες σημαντικές πρωτοβουλίες του υπουργείου, αναφέροντας τα εξής:

Με τον νόμο για την Προστασία της Εργασίας εισήχθησαν ρυθμίσεις που διευκολύνουν την πρόσβαση και παραμονή των γυναικών στην αγορά εργασίας και προάγουν στην πράξη την ισότητα των φύλων. Θεσμοθετήθηκε, για πρώτη φορά, άδεια πατρότητας 14 ημερών και πλέον προστατεύεται όχι μόνο η μητέρα, αλλά και ο πατέρας από απόλυση, μετά τη γέννηση του παιδιού.

Διευρύνθηκαν οι γονικές άδειες και καλύπτεται πλέον, μέσω της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, η πληρωμή των δύο μηνών από τους τέσσερις μήνες της γονικής άδειας και για τους δύο γονείς.

Δόθηκε η πρωτοβουλία στον εργαζόμενο για διευθέτηση του χρόνου εργασίας, εφαρμόζοντας και τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία, ακόμα και με τετραήμερη εργασία, που προβλέπεται ρητώς ως δυνατότητα στον νόμο, με στόχο τη συμφιλίωση μεταξύ της επαγγελματικής και της προσωπικής ζωής των εργαζομένων.

«Εγγυηθήκαμε το δικαίωμα αποσύνδεσης από την τηλεργασία και αναγνωρίσαμε το δικαίωμα οι εργαζόμενοι με αναπηρία και άλλες χρόνιες παθήσεις να μπορούν να αιτηθούν να εργάζονται με καθεστώς τηλεργασίας και κυρώσαμε τη Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον χώρο της εργασίας», επεσήμανε ο υπουργός Εργασίας και συμπλήρωσε ότι στον νόμο για την Εταιρική Διακυβέρνηση, ήδη από το 2020, θεσπίστηκε υποχρεωτικό ποσοστό παρουσίας 25% γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των εισηγμένων εταιρειών.

«Όλα αυτά συνέβαλαν στο να συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα στη σχετική έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας στην ομάδα των 12 χωρών παγκοσμίως με πλήρη νομική ισότητα ανδρών και γυναικών», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης και προσέθεσε ότι ενισχύθηκαν επίσης τα προγράμματα επιδότησης βρεφονηπιακών σταθμών και Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης, με επιπλέον 30.000 οικογένειες να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες παιδικής μέριμνας σε σχέση με την περίοδο 2018-2019.

Τέλος, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την πρόσληψη στον δημόσιο τομέα περισσότερων από 2.000 ανέργων ειδικών κατηγοριών, ενώ συμπλήρωσε ότι, με το πρόγραμμα Στέγη και Εργασία, στηρίζονται οι ευάλωτοι πολίτες και άστεγοι με την επιδότηση στέγης, κατάρτισης και εργασίας.

Αναφορικά με τα επόμενα βήματα, που σχεδιάζονται, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε τα ακόλουθα:

– Όσον αφορά τις υπηρεσίες παιδικής φροντίδας και μέριμνας, προβλέπεται η δημιουργία 50.000 επιπλέον νέων θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και 9.000 νέων θέσεων σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης.

– Στήριξη των νέων εργαζομένων με τη δημιουργία δομών φροντίδας για βρέφη και νήπια σε 120 μεγάλες επιχειρήσεις, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

– Επέκταση του ολοήμερου σχολείου έως τις 05:30 το απόγευμα, με στήριξη του όλου προγράμματος και από το υπουργείο Εργασίας, καθώς συμβάλλει με το 50% των δαπανών.

– Προχωράει το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς» για την πιστοποιημένη φροντίδα και φύλαξη βρεφών και νηπίων έως 2,5 ετών σε 32 δήμους που δεν υπάρχει μεγάλη πυκνότητα βρεφονηπιακών σταθμών.

– Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, αναμένεται να δημιουργηθούν, τα επόμενα χρόνια, πάνω από 74.000 θέσεις εργασίας για άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολία πρόσβασης στην αγορά εργασίας. Πρόκειται για προγράμματα που απευθύνονται σε νέους χωρίς εργασιακή εμπειρία, σε μητέρες οι οποίες έχουν μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός αγοράς εργασίας, για να φροντίσουν το παιδί τους, καθώς και σε πολίτες με αναπηρία και στις τοπικές κοινωνίες που, λόγω ειδικών συνθηκών, καλούνται να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα, όπως είναι, για παράδειγμα, η Δυτική Μακεδονία. Για τις ανωτέρω κοινωνικές ομάδες θα δημιουργηθούν ακόμα περισσότερες θέσεις, μέσω του ΕΣΠΑ ή μέσω εθνικών πόρων, που διαχειρίζεται η ΔΥΠΑ.

– Στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής και του σχεδίου δράσης για την κοινωνική ένταξη των Ρομά 2021-2030 θα υλοποιηθούν στοχευμένες υποστηρικτικές παρεμβάσεις, που περιλαμβάνουν κατάρτιση, επιδότηση εργασίας και πιστοποίηση σε τεχνικά επαγγέλματα και ψηφιακές δεξιότητες.

– Για πρώτη φορά, στην Ελλάδα, υλοποιείται, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ένα μεγάλο επιμορφωτικό πρόγραμμα για την ισότητα και τη διαφορετικότητα για πάνω από 1,5 εκατομμύριο εργοδότες και εργαζόμενους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στην προσπάθεια να αρθούν οι διακρίσεις και οι προκαταλήψεις και σε επίπεδο νοοτροπίας.

– Ειδικά, για τα άτομα με αναπηρία υλοποιείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη βελτίωση της ζωής τους με σημαντικές καινοτομίες, όπως είναι η Κάρτα Αναπηρίας, ο θεσμός του Προσωπικού Βοηθού, η υποστηριζόμενη απασχόληση και πολλές άλλες παρεμβάσεις για τη βελτίωση της προσβασιμότητας και τη διευκόλυνση της κοινωνικής τους ένταξης.

Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος