Ισχυρός σεισμός ανοιχτά του Λασιθίου – Κατέρρευσε εκκλησάκι – Προκάλεσε μικρού ύψους τσουνάμι (video)

Σεισμός 6,3 σημειώθηκε στην Κρήτη, και συγκεκριμένα ανοιχτά του Λασιθίου. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 23 χλμ ανατολικά του Ζάκρου και το εστιακό του βάθος είναι 8,2 χιλιόμετρα. Στην Σητεία μεταβαίνει ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γ. Πλακιωτάκης. Θα πραγματοποιήσει αυτοψία στο λιμάνι και αύριο θα συμμετάσχει σε σύσκεψη στο Δημαρχείο της πόλης.

Μέρος της μικρής εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στον Ξηρόκαμπο Σητείας, στο παραλιακό μέτωπο Κ. Ζάκρου κατέρρευσε λόγω της ισχυρής σεισμικής δόνησης. Όπως είπε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Σητείας κ. Γ. Ζερβάκης αλλά και ο πρόεδρος της κοινότητας Ζάκρου, δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές ζημιές ή τραυματισμοί, εκτός από ρωγμές στο δημαρχείο Σητείας. Ο δήμαρχος Σητείας είπε επίσης στον ανταποκριτή της ΕΡΤ Ιάσωνα Ταβλά ότι συνεχίζει τις αυτοψίες σε κτίρια της πόλης, όπου έχουν σημειωθεί ρωγμές. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Ζίρου κ. Αλεξάνδρα Παπαθανασάκη, υλικές ζημιές έχει υποστεί και ταβέρνα στην περιοχή, ενώ κατολισθήσεις σημειώθηκαν στην παραλία Κουρεμένος.

Mικρές κατολισθήσεις σημειώθηκαν κα σε κάποια σημεία του οδικού δικτύου της Σητείας.

Σύμφωνα με ανάρτηση στα κοινωνικά μέσα του σεισμολόγου Γεράσιμου Παπαδόπουλου, στις νότιες αρχές της Κρήτης βρίσκεται σε εξέλιξη μικρό τσουνάμι ύψους 22-26 εκατοστών. Συστήνεται η απομάκρυνση των πολιτών από τις ακτές.

Ισχυρός σεισμός ανοιχτά του Λασιθίου – Κατέρρευσε εκκλησάκι – Προκάλεσε μικρού ύψους τσουνάμι  (video)

Όπως έγινε γνωστό από το κέντρο της Πυροσβεστικής δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής ζημιές. Ωστόσο με εντολή του αρχηγού αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη όλες οι δυνάμεις στην Κρήτη είναι έτοιμες για να παρέμβουν εάν και όπου χρειαστεί.

Με εντολή του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη τέθηκε άμεσα σε εφαρμογή το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και από την πρώτη στιγμή:

Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας έχουν ενεργοποιηθεί άμεσα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού, ενώ η 3η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα, το ίδιο και όλες οι δυνάμεις της Περιφέρειας.

Από την Ελληνική Αστυνομία πραγματοποιούνται περιπολίες από επίγεια και εναέρια μέσα για την επιτήρηση στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Κρήτης, ενώ σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα στην παραλιακή ζώνη.

Ισχυρός σεισμός ανοιχτά του Λασιθίου – Κατέρρευσε εκκλησάκι – Προκάλεσε μικρού ύψους τσουνάμι  (video)

“Η ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 12:24 μ.μ, το μεσημέρι σε θαλάσσιο χώρο, νοτιοανατολικά της Κρήτης, βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 χιλιόμετρα ανατολικότερα από τους σεισμούς στο Αρκαλοχώρι, εκεί όπου συνεχίζεται έως και σήμερα η μετασεισμική ακολουθία”, τόνισε ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Βασίλης Καρακώστας.

Ισχυρός σεισμός ανοιχτά του Λασιθίου – Κατέρρευσε εκκλησάκι – Προκάλεσε μικρού ύψους τσουνάμι  (video)Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στη Ρόδο, όπου για προληπτικούς λόγους οι μαθητές από πολλά σχολεία βγήκαν στο προαύλιο.

Λίγα λεπτά αργότερα σεισμική δόνηση 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο στην Κάρπαθο. Συγκεκριμένα σημειώθηκε 9 χλμ βορειοδυτικά της Καρπάθου με εστιακό βάθος τα 12,6 χλμ.

Για εντελώς διαφορετικό σεισμικό κέντρο από εκείνο στο Αρκαλοχώρι έκανε λόγο ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στην ΕΡΤ. «Αυτό είναι ένα εντελώς διαφορετικό σεισμικό κέντρο, μια τελείως διαφορετική εστία που ανήκει σε ένα διαφορετικό τεκτονικό σύστημα. Δεν πρέπει να συνδέουμε τον ένα σεισμό με τον άλλο σεισμό» είπε χαρακτηριστικά.

Ισχυρός σεισμός ανοιχτά του Λασιθίου – Κατέρρευσε εκκλησάκι – Προκάλεσε μικρού ύψους τσουνάμι  (video)

Ρεπορτάζ: Ι. Ταβλάς, Σ. Κατσουλάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος