ΥΠΕΞ για τουρκικές αξιώσεις: Απορρίφθηκε το τουρκικό έγγραφο από Ελλάδα και ΝΑΤΟ (vid)

Την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης και του Υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε δημοσίευμα της “Καθημερινής της Κυριακής” σύμφωνα με το οποίο η Άγκυρα έχει εγείρει μια σειρά απαιτήσεων στο ΝΑΤΟ επαναφέροντας τις “γκρίζες” ζώνες. Στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι το κείμενο απερρίφθη, στο σύνολό του, από την ελληνική αντιπροσωπεία και τους λοιπούς συμμάχους στο ΝΑΤΟ, ενώ αφήνει αιχμές για τη σκοπιμότητα διαρροής ενός τέτοιου εγγράφου, λέγοντας ότι υπάρχουν κύκλοι που φιλοδοξούν να δράσουν υπονομευτικά στην εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Η Άγκυρα επιβεβαιώνει αλλά και αναβαθμίζει την πολιτική των “γκρίζων” ζωνών στο Αιγαίο, σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της “Καθημερινής της Κυριακής”, που αποκαλύπτει σχετικό έγγραφο που είχε καταθέσει η τουρκική αντιπροσωπεία στη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για το επιχειρησιακό σχέδιο της Συμμαχίας στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με το έγγραφο, η Τουρκία προσπάθησε να αποδυναμώσει την αποστολή του ΝΑΤΟ, ζητώντας ελληνικά νησιά να αποκαλούνται με γράμματα και αριθμούς και όχι με το όνομα τους. Επίσης η Τουρκία απαιτούσε, σύμφωνα το έγγραφο, να μην ελλιμενίζονται πλοία του ΝΑΤΟ στα Δωδεκάνησα τα οποία θεωρεί αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη.
Τέλος η Άγκυρα δήλωνε ότι δεν αναγνωρίζει τον εθνικό εναέριο χώρο των 10 μιλίων, και υποστήριζε ότι έχει δικαιώματα έρευνας και διάσωσης στο μισό Αιγαίο.
Με ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει: “Το κείμενο των 17 σημείων που κατέθεσε ο επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας στο NATO, Ethem Buyukisik, στις 15.02.2016, που δημοσιεύεται στην κυριακάτικη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ουδέποτε έγινε αντικείμενο ουσιαστικής διαπραγμάτευσης, διότι απερρίφθη, στο σύνολό του, από την ελληνική αντιπροσωπεία και τους λοιπούς συμμάχους στο ΝΑΤΟ”.

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση έσπευσε να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου.
“Έπρεπε να δει το φως της δημοσιότητας, το απόρρητο έγγραφο των 17 σημείων που κατέθεσε η τουρκική πλευρά στην Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ, για να επαληθευτούν οι προειδοποιήσεις μας μπροστά στην απολύτως αβάσιμη αισιοδοξία του Έλληνα Υπουργού Εθνικής Άμυνας”, επισημαίνει ο βουλευτής της ΝΔ Αθανάσιος Δαβάκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες από την έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, γαλλικό πολεμικό πλοίο θα αποπλεύσει σε λίγες ημέρες από την Τουλόν της νότιας Γαλλίας για να συμμετάσχει στη δύναμη του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο μετά από σχετική υπόσχεση που έδωσε στην Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ.

Τέλος σε επίσημη ανακοίνωση του ΝΑΤΟ αναφέρεται ότι ο Γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπερκ χαιρετίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε, οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ να δραστηριοποιούνται και εντός των χωρικών υδάτων Ελλάδας και Τουρκίας, πάντοτε σε συνεννόηση με τις δύο χώρες. Το ΝΑΤΟ πέτυχε επίσης συμφωνία που ρυθμίζει το εύρος του ρόλου της Frontex στο Αιγαίο.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ1 – ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΩΜΑΣ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος