Αθ. Εξαδάκτυλος: Κορύφωση της «Ο» σε 4 -5 εβδομάδες – Ευάλωτη η ομάδα άνω των 50

«Το lockdown θα ήταν αδικαιολόγητο καθώς στόχος μας δεν είναι να μειωθούν τα κρούσματα στα 500 ημερησίως αλλά να κατανεμηθούν χρονικά έτσι ώστε να μην παραλύσουν λόγω αποχής από την εργασία, νοσοκομεία, επιχειρήσεις και υπηρεσίες», είπε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος λίγες ώρες πριν συνεδριάσει η Επιτροπή.

Όποιος έχει συμπτώματα συναχιού ή μπούκωμα θα πρέπει να συμπεριφέρεται ως ασθενής με Όμικρον, είπε ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, απαντώντας στις ερωτήσεις των παρουσιαστών της εκπομπής «Συνδέσεις» (Κώστας Παπαχλιμίντζος και Χριστίνα Βίδου),  οποίοι νοσούν, χωρίς όπως είπαν να γνωρίζουν εάν έχουν τη συγκεκριμένη μετάλλαξη και πότε άρχισαν να την μεταδίδουν.

«Το πολύ δύο ημέρες μετά τα συμπτώματα η Όμικρον μεταδίδεται»

Η «Ο» έχει μικρό χρόνο επώασης, αυτό είναι το νέο δεδομένο, γι’ αυτό και η αυτοαπομόνωση μειώθηκε χρονικά, αλλά δεν έχει τεθεί θέμα παράτασης των σχολικών διακοπών καθώς οι επιπτώσεις των κλειστών σχολείων είναι πολλαπλές, τόνισε.

«Κανένα τεστ δεν έχει 100% πιστότητα»

‘Εχουμε δει και δύο αρνητικά μοριακά τεστ PCR, με το τρίτο να βγαίνει θετικό κι αυτό  ισχύει σε μεγαλύτερο βαθμό για τα self και τα rapid test, τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος, επαναλαμβάνοντας ότι άνθρωποι με συμπτώματα συναχιού, με ή χωρίς πυρετό, πρέπει να λαμβάνουν ως πάσχοντες μέτρα προστασίας.

Για το αν τα μέτρα που προβλέπονται από Δευτέρα είναι επαρκή και επίσης αν πρέπει να επισπευσθεί ο χρόνος έναρξης, κλήθηκε να γνωμοδοτήσει η Επιτροπή, σύμφωνα με τον κύριο Εξαδάκτυλο, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά:

Η΄Ομικρον θα μας συναντήσει όλους. Δεν είναι μάταιος κόπος ακόμη και στο «και 5» να σπεύσουν όλοι να εμβολιαστούν. Επίσης χαρακτήρισε αναμενόμενος αλλά τρομακτικό, τον χθεσινό απολογισμό ημερήσιων κρουσμάτων.

«Ο εμβολιασμός για άνω των 50 ετών είναι απολύτως απαραίτητος»

‘Αδικα χάθηκαν ζωές ή ταλαιπωρήθηκαν άνθρωποι. Πολλά «μπορούν να σωθούν»
χάρη στο μεγάλο ποσοστό εμβολιασμένων που θα έχουν ελαφριά νόσηση και σε όσους έκαναν τρίτη δόση που συνιστά από τα μεγαλύτερα ποσοστά στην Ευρώπη.

Άλλες χώρες, όπως η Γαλλία μας ακολουθούν, ενώ εμείς εδώ κι εβδομάδες ξεκινήσαμε την τρίτη δόση.

«Δεν πάμε να συγκρουστούμε με την Ο χωρίς να έχουμε κάνει τα απραίτητα»

Το φαινόμενο θα εξελιχθεί γρήγορα και με ένταση και από την ομάδα άνω των 50 θα προέλθουν βαριά περιστατικά και θύματα. Αν η πολιτεία αποφασίσει υποχρεωτικότητα ας είναι έτσι. Ακόμη και οι αντιεμβολιαστές δεν λένε κάτι διαφορετικό για τις συγκεκριμένες ηλικίες.

«Όπου κι αν εμφανίστηκε η ‘Ομικρον κορυφώθηκε σε 4- 5 εβδομάδες»

Η τρίτη δόση εκτοξεύει την κάλυψη στο ποσοστό που έδιναν οι δύο δόσεις στις προηγούμενες παραλλαγές του κορονοϊού. Είναι λάθος να περιμένουν το εμβόλιο που θα σχεδιαστεί ειδικά για την «Ο», γιατί μέχρι να κυκλοφορήσει  η παραλλαγή θα έχει περάσει από τη χώρα μας.

Τα εμβόλια μας κάλυπταν πάνω από 80% και για την «Ο», η προστασία επανέρχεται με την τρίτη δόση στο 90%, τόνισε επίσης.

«Ποιος ζητάει να παγώσει η οικονομία με επιβολή περιοριστικών μέτρων;»

Αν οι εμβολιασμένοι, οι ανεμβολίαστοι ή αυτοί που «προπηλακίζουν κι εμπαίζουν γιατρούς», είναι εκείνοι που ζητούν lockdown μένει να διευκρινιστεί, είπε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, επισημαίνοντας ότι στην παρούσα φάση απαιτείται:

«Παντού χρήση μάσκας διπλή και σωστά φορεμένη. Το σημαντικό είναι να κλείνει καλά το πρόσωπο και στο πλάι. Υπενθύμισε επίσης τη σημασία της αποφυγής κοινωνικών συναθροίσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ακόμη και στους χώρους διασκέδασης «δεν γινόμαστε όλοι μια παρέα».

 «Για να προστατεύσουμε την εκπαίδευση των παιδιών μας θα πρέπει οι ενήλικοι να εμβολιαστούν»

Βλέπουμε οικογένειες με ορφανά παιδιά, αδίκως. Δεκτές οι απόψεις για παράταση αργίας στα σχολεία αλλά το μόνο που έχει συζητηθεί είναι η απαγόρευση σχολικών εκδρομών, πρόσθεσε.

«Ξέρουμε ότι η ‘Ομικρον προστατεύει από τη Δέλτα»

Ωστόσο είναι ασαφές αν η μετάλλαξη Δέλτα προστατεύει από την ‘Ομικρον, είπε,  απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο ειδικός.

«Θα συνυπολογιστούν οι σκληροί δείκτες»

Τη Δευτέρα διαπιστώθηκε ο χαμηλότερος αριθμός νοσηλευομένων, αλλά στην «Ο» είναι ο κίνδυνος παράλυσης λειτουργιών γιατί πολλοί θα πρέπει να περιορίζονται εκτός εργασίας, είπε συνοψίζοντας ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και κλείνοντας υπενθύμισε: «.Να θυμηθούμε ότι πέρυσι οι γιορτές ήταν αλλιώς, σε αντίθεση με φέτος που έχουμε τα εμβόλια».

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος