Ηλεκτρική διασύνδεση ρεκόρ: Καλώδιο 174 χλμ. συνδέει ενεργειακά Κρήτη – Πελοπόννησο (video)

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υποβρύχια διασύνδεση του κόσμου και αποτελεί τη λύση στις αυξημένες ενεργειακές ανάγκες της Κρήτης. Η υποδομή της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Πελοπόννησο θα τεθεί σε λειτουργία εντός του καλοκαιριού.

Το διπλό καλώδιο μήκους 174 χλμ. ποντίστηκε στην Νεάπολη Λακωνίας και διατρέχοντας μια μεγάλη απόσταση δια ξηράς και θαλάσσης έφθασε μέχρι τον κόλπο του Κισσάμου Χανιών, κάνοντας πραγματικότητα την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης με την Πελοπόννησο.

Πρόκειται για ηλεκτρική διασύνδεση που καταγράφει παγκόσμια ρεκόρ. Είναι η μεγαλύτερη παγκοσμίως σε μήκος διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος σε πρωτοφανές βάθος, άνω των 1.000 μέτρων

Το έργο ολοκληρώθηκε από τον ΑΔΜΗΕ σε 2,5 χρόνια. Η ηλεκτρική διασύνδεση αποτελεί σημαντικό βήμα προκειμένου να προχωρήσει η απολιγνιτοποίηση της χώρας.

«Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου είναι πλέον πραγματικότητα. Θα καλύψει αρχικά το 1/3 των ενεργειακών αναγκών του νησιού, αντικαθιστώντας παλιές, ακριβές και ρυπογόνες τοπικές μονάδες» ανέφερε σε tweet του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ηλεκτροδότηση της Κρήτης γίνεται πιο σταθερή πιο πράσινη και πιο φθηνή ενώ θα μπορέσει τώρα να ικανοποιήσει τις αυξημένες ενεργειακές ανάγκες της θερινής τουριστικής περιόδου, χωρίς τις διακοπές ρεύματος του παρελθόντος

Σταδιακά η Κρήτη θα σβήσει και τους 25 ρυπογόνους πετρελαϊκούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας, μηδενίζοντας και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, γεγονός που θα έχει σημαντικά οικονομικά οφέλη για τους καταναλωτές.

«Το 2023 που θα ολοκληρωθεί και η μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική όλοι οι καταναλωτές της χώρας θα δουν μείωση στους λογαριασμούς του ρεύματος κατά 400 εκατομμύρια ευρώ ετησίως» τόνισε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης.

Η ηλεκτρική διασύνδεση παράλληλα θα δώσει ώθηση και στην εγκατάσταση ΑΠΕ που αναμένεται, σύντομα, να φθάσουν στα 500 gw. Έτσι, η Κρήτη θα είναι σε θέση να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της ηπειρωτικής Ελλάδας διοχετεύοντας στο σύστημα την περίσσια καθαρής ενέργειας.

EUROKINISSI/ΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Κατερίνα Χριστοφιλίδου

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ