Ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο-Η μεγαλύτερη παγκοσμίως

Array

Ολοκληρώθηκε η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο. Την ολοκλήρωση των έργων  ανακοίνωσαν το Υπουργείο Περιβάλλοντος και ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιακή υποβρύχια διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος παγκοσμίως.

Το πρώτο βήμα λοιπόν για την άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κρήτης και της μετάβασής της σε ένα καθαρό μείγμα ενέργειας, είναι πλέον γεγονός.

Με την αποπεράτωση των εργασιών στα Χανιά και τη Νεάπολη Λακωνίας, έγινε με επιτυχία η δοκιμαστική ηλεκτροδότηση όλων των τμημάτων του έργου, θαλάσσιων και χερσαίων.

Έως ότου ολοκληρωθεί και η μεγάλη διασύνδεση Ηράκλειο – Αττική που είναι υπό κατασκευή, το 1/3 των ενεργειακών αναγκών του νησιού θα είναι πλέον εξασφαλισμένο.

Το συνολικό κόστος του έργου που έχει καλυφθεί με συγχρηματοδότηση της Ελλάδας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με δανεισμό της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ανέρχεται στα 397 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, πρόκειται για ένα έργο που ενσωματώνει τεχνολογικές καινοτομίες και καταρρίπτει παγκόσμια ρεκόρ. Είναι η μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιακή υποβρύχια διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος, συνολικού μήκους 174 χιλιομέτρων, ενώ το βάθος της πόντισης του καλωδίου αγγίζει τα 1.000 μέτρα.

Η πλήρης διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα το 2023, θα μηδενίσει τις εκπομπές  CO2 και θα βελτιώσει θεαματικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του νησιού. Επιπλέον, θα πάψει το νησί να ταλαιπωρείται από διακοπές ρεύματος, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες που η ζήτηση ενέργειας αυξάνεται δραστικά.

Από την απόσυρση των συμβατικών ρυπογόνων μονάδων της Κρήτης, οι καταναλωτές σε όλη τη χώρα θα εξοικονομήσουν έως και 400 ευρώ ετησίως από τους  λογαριασμούς ρεύματος.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΛΕΝΗ ΑΚΡΙΤΙΔΟΥ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος