Η. Τσαγκάρης: Στους 500 διασωληνωμένους στο “Αττικόν”, ουδείς ήταν πλήρως εμβολιασμένος

Την έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που καταδεικνύει ότι το προσδόκιμο της ζωής, λόγω Covid-19, έχει μειωθεί στην Ελλάδα κατά έξι μήνες σχολίασε στην ΕΡΤ ο Ηρακλής Τσαγκάρης, επισημαίνοντας ότι αυτό οφείλεται στον γερασμένο πληθυσμό και στο ταλαιπωρημένο, από την παρατεταμένη πίεση, ΕΣΥ. Μία τιτάνια προσπάθεια που ενισχύει ο εμβολιασμός του πληθυσμού, γεγονός που σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, φαίνεται από το ότι ουδείς από τους 500 διασωληνωμένους ασθενείς με κορονοϊό, στο “Αττικόν”, ήταν πλήρως εμβολιασμένος.

“Υπάρχει ένα σημαντικό φορτίο θνητότητας, το οποίο έχει πληρώσει η ελληνική κοινωνία. Οι νεκροί έχουν υπερβεί, κατά πολύ, το ποσοστό σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Οι χώρες, οι οποίες είναι μπροστά μας σε θνητότητα είναι οριακά η Μεγάλη Βρετανία, η Ιταλία και το Βέλγιο. Όλες οι άλλες χώρες έχουν, από πλευράς θνητότητας, χαμηλότερους δείκτες. Έχουμε έναν γερασμένο πληθυσμό. Έχουμε μία δυναμική που δεν φαίνονται καλή, με αυτή την έννοια τα αποτελέσματα είναι μάλλον αναμενόμενα”, δήλωσε ο κ. Τσαγκάρης.

Μιλώντας στις “Συνδέσεις” ο καθηγητής Πνευμονολογίας τόνισε ότι δεν πρέπει να αγνοούμε την πραγματικότητα που δεν είναι ενθαρρυντική για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Το ΕΣΥ δεν είναι εφάμιλλο με άλλα συστήματα υγείας

“Έχουμε ένα σύστημα υγείας το οποίο έχει κάνει μία τεράστια προσπάθεια για ανταποκριθεί σε αυτό το φορτίο. Το να θεωρεί κανείς ότι το ΕΣΥ είναι εφάμιλλο πολλών άλλων είναι μία ευχή. Δεν είναι μία πραγματική εκτίμηση. Δεν είναι καθόλου μοιρολατρικό. Είναι μία πραγματική αξιολόγηση των δυνατοτήτων που έχουμε ως κοινωνία και ως σύστημα υγείας”.

Αναφερόμενος στο ΕΣΥ και στις προσπάθειες ενίσχυσής του ο κ. Τσαγκάρης επισήμανε ότι έγιναν προσπάθειες να αυξηθούν τα κρεβάτια στις ΜΕΘ τον καιρό της πανδημίας, αλλά αυτό από μόνο του δεν ήταν αρκετό:

“Αυτό δεν είναι μόνο ένα ποσοτικό φαινόμενο, αλλά και ποιοτικό, που έχει να κάνει με την στελέχωσή τους με πραγματικά έμπειρο προσωπικό. Είναι χρόνια τα προβλήματα του ελληνικού συστήματος υγείας, όπως είναι η πολυανθεκτικότητα. Καταλαβαίνετε ότι, όταν μπει στη ΜΕΘ ένας ασθενής και τον διαχειριστεί όχι απόλυτα έμπειρο προσωπικό, η πιθανότητα για μακροχρόνια νοσηλεία αυξάνεται. Στη διάρκεια της νοσηλείας οι λοιμώξεις από ανθεκτικά μικρόβια που ενδημούν στα ελληνικά νοσοκομεία είναι, επίσης, πολύ σημαντικές. Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων συνοδεύεται από αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα”.

Πώς σχολίασε την μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα

“Η έρευνα έρχεται να δώσει ένα σημαντικό μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού. Στις μονάδες εντατικής θεραπείας το βλέπουμε καθημερινά. Στο “Αττικόν” έχουμε νοσηλεύσει 500 διασωληνωμένους ασθενείς με Covid-19. Δεν υπήρχε ούτε ένας ανοσολογικά ενεργός που είχε πλήρη εμβολιαστική κάλυψη. Δεν έχουμε δει άνθρωπο πλήρως εμβολιασμένο που να χρειαστεί μονάδα εντατικής θεραπείας”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος