Η. Τσαγκάρης: Οι δείκτες της πανδημίας είναι σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα – Απόλυτη ασφάλεια δεν υπάρχει πουθενά (video)

«Πάντα είναι καλό να υπάρχει μια απελευθέρωση των δραστηριοτήτων και μία σχετική επιστροφή στην κανονικότητα» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Ηρακλής Τσαγκάρης, καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας στο Νοσοκομείο «Αττικόν», τονίζοντας ωστόσο ότι οι δείκτες της πανδημίας παραμένουν σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα.

Σχολιάζοντας τη χαλάρωση των μέτρων που εισηγήθηκε η Επιτροπή των Ειδικών του υπουργείου Υγείας ο κ. Τσαγκάρης ανέφερε ότι η Επιτροπή ακολούθησε μία πιο συντηρητική επιλογή. «Το μείγμα πάντα των μέτρων μπορεί να έχει διαφορετικές ισορροπίες. Το σίγουρο είναι ότι κινούμαστε σε μία κατεύθυνση απελευθέρωσης και αυτό είναι το σημαντικό», ακολουθώντας το μοντέλο των άλλων χωρών που επιστρέφουν σιγά σιγά στην κανονικότητα. 

Πώς επιδρά η άρνηση καθολικού εμβολιασμού στις αποφάσεις της Επιτροπής των Ειδικών

Με αφορμή την απόφαση για απαγόρευση των καρναβαλιών, υπό το φόβο έξαρσης των κρουσμάτων κορονοϊού ο κ. Τσαγκάρης δήλωσε στην εκπομπή «Από τις Έξι» ότι «απόλυτη ασφάλεια δεν υπάρχει πουθενά. Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό».

Αναφερόμενος στους επιδημιολογικούς δείκτες της πανδημίας, οι οποίοι είναι υψηλοί, ο κ. Τσαγκάρης τόνισε ότι «οι δείκτες είναι σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα. Έχουμε αποφασίσει σαν κοινωνία αυτό να το αποδεχτούμε. Η απόφαση αυτή έχει να κάνει με την άρνηση της αποδοχής του καθολικού εμβολιασμού». Πρόσθεσε, μάλιστα, «όταν υπάρχουν ποσοστά συμπολιτών μας που δεν εμβολιάζονται, αυτά τα φαινόμενα είναι αναπόφευκτα».

Ξέρουμε σαν κοινωνία τι κόστος αναλαμβάνουμε όταν δεν εμβολιαζόμαστε

Σχολιάζοντας την υψηλή θνησιμότητα που παρατηρείται σε ανεμβολίαστους ηλικιωμένους ο καθηγητής πνευμονολογίας τόνισε ότι «πλέον όλοι είμαστε πληροφορημένοι για το τι σημαίνει εμβολιασμός. Δεν δικαιούται κανείς να υπεκφεύγει. Ξέρουμε σαν κοινωνία τι κόστος αναλαμβάνουμε όταν δεν εμβολιαζόμαστε».

Επιπρόσθετα τόνισε ότι «η πανδημία αυτή, με τα χαρακτηριστικά της Όμικρον, αφορά κατά κύριο λόγο μη εμβολιασμένους ηλικιωμένους». Μιλώντας για το πώς βλέπει την εξέλιξη της πανδημίας ο κ. Τσαγκάρης δήλωσε πως υπάρχει μία αισιοδοξία για την αργή αποκλιμάκωση των πολύ σκληρών δεικτών της πανδημίας.

Mιλώντας για το ενδεχόμενο εμφάνισης ενός νέου κύματος της πανδημίας ο κ. Τσαγκάρης δήλωσε πως δεν ξέρουμε τι στελέχη θα υπάρχουν ενώ υπάρχουν ακόμη αρκετά ερωτήματα σχετικά με την ανοσιακή απάντηση στην Όμικρον. «Θα δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα. Η συνολική εικόνα είναι πιο αισιόδοξη».

Αναφερόμενος στην εξέλιξη των εμβολίων δήλωσε πως η πρόοδος είναι τόσο γρήγορη που είναι πιθανό το σενάριο να κάνουμε ένα ετήσιο εμβόλιο για τον κορονοϊό, μαζί με την γρίπη.

Δείτε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος