I. Θεοτοκά ψυχολόγος: Αναγνωρίζοντας και αντιμετωπίζοντας την επιθετική συμπεριφορά και την έμφυλη βία

Για τα χαρακτηριστικά επιθετικής συμπεριφοράς, ρατσισμού κι έμφυλης βίας μίλησε η κλινική ψυχολόγος–ψυχοθεραπεύτρια Δρ. Ίλια Θεοτοκά στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Από τις 6».

Σύμφωνα με την κ. Θεοτοκά η καραντίνα υπήρξε επίσης λόγος αύξησης της εγκληματικής συμπεριφοράς αλλά και ψυχολογικών προβλημάτων. Ωστόσο με αφορμή τη μεγάλη συζήτηση που έχει ξεκινήσει μετά τις δολοφονίες γυναικών στο Πήλιο, τα Γλυκά Νερά και στη Φολέγανδρο θέματα αγωγής, παιδείας και προτύπων στην ελληνική κοινωνία θα πρέπει να επανεξεταστούν.

Σίγουρα, τονίζει η κλινική ψυχολόγος, «παίζει ρόλο η αγωγή, σίγουρα παίζει ρόλο η παιδεία, σίγουρα παίζει στο βαθμό στον οποίο ένας γονιός αρχίζει και ανιχνεύει κάποια χαρακτηριστικά επιθετικής συμπεριφοράς ρατσισμού έμφυλης βίας».

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό το πώς οι γονείς μεγαλώνουν τα παιδιά» είπε και πρόσθεσε «για να σέβονται τη γυναίκα να εκτιμούν τη γυναίκα, να τιμούν τη γυναίκα, όπως και κάθε άνθρωπο, έτσι ώστε αυτό να μεταδίδεται στην επόμενη γενιά».

«Το μικρό παιδί αργότερα θα γίνει σύντροφος, σύζυγος και ουσιαστικά επαναλαμβάνει ή μιμείται μοντέλα ρατσισμού ή επιθετικής συμπεριφοράς γενικότερα» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Θεοτοκά.

Για την πλευρά των θυμάτων η ίδια ανέφερε ότι πρέπει «ν’ αναγνωρίζουμε τις επιθετικές συμπεριφορές, δεν θα πρέπει να ανεχόμαστε οποιονδήποτε μας προσβάλει, μας υβρίζει, μας μειώνει, γίνεται επιθετικός, είτε με λόγια είτε με πράξεις» ενώ τόνισε παράλληλα ότι «θα πρέπει να μαθαίνουν επίσης οι γονείς στα παιδιά να αντιδρούν σε αυτό, να αναπτύσσουν το αμυντικό σύστημα έτσι ώστε να αντιδρούν».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος