Η οικονομία σε πρώτο πλάνο: Η τοποθέτηση Μητσοτάκη για επενδυτική βαθμίδα – Δέσμευση Τσίπρα για επαναφορά 13ης σύνταξης

Array

Τα πεπραγμένα της κυβέρνησης στον τομέα της οικονομίας προέταξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρώτη θεματική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ενόψει των επερχόμενων εκλογών.

Ο πρωθυπουργός, θέτοντας εμμέσως το διακύβευμα της κάλπης για την πορεία της χώρας, χαρακτήρισε απολύτως εφικτή την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το 2023, παραπέμποντας ωστόσο στο αποτέλεσμα της κάλπης.

«Αν ο ελληνικός λαός μας εμπιστευτεί ξανά θα είναι ζήτημα χρόνου, λίγων μηνών, να αποκτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα. Αναρωτιέμαι αν το αν ίδιο μπορούν να πουν, με την ίδια σιγουριά, και οι πολιτικοί μας αντίπαλοι. […] Αν, όμως, για οποιονδήποτε λόγο – δεν εκτιμώ ότι θα γίνει – από τις εκλογές προκύψει κάποια παρατεταμένη αστάθεια ή μια κυβέρνηση η οποία θα έρθει και θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα τελείως διαφορετικό από το δικό μας πρόγραμμα, τότε δεν θα δούμε επενδυτική βαθμίδα ούτε με κιάλι», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός σκιαγράφησε τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για τους επόμενους μήνες εστιάζοντας στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, την εφαρμογή μέτρων ενίσχυσης του εισοδήματος χωρίς να αποκλείει νέες παρεμβάσεις, ανάλογα με το διαθέσιμο χώρο που θα προκύψει το επόμενο διάστημα.

«Tον Φεβρουάριο το οικονομικό επιτελείο θα έχει μια καλύτερη εικόνα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού για το τρέχον έτος. […] Εκτιμώ ότι θα δούμε και περαιτέρω αποκλιμάκωση. […] Αν έπρεπε να κάνω μια εκτίμηση, ότι τα χειρότερα ως προς τις τιμές στο ράφι, ως προς την αύξηση των τιμών, πιστεύω ότι τα έχουμε δει», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η απόφαση για νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου δεν συνδέεται με τις εκλογές αλλά με την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Δίνοντας το στίγμα για το σχεδιασμό της επόμενης 4ετίας, εφόσον κερδίσει τις εκλογές, προανήγγειλε νέο μισθολόγιο για το δημόσιο και μείωση του μη μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις.

«Ναι, είναι στις προθέσεις μας η περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Θα μπορέσουμε να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα όταν παρουσιάσουμε αναλυτικά το πρόγραμμα μας για τη δεύτερη τετραετία. […] Θα έχουμε νέο ενιαίο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων το 2024», τόνισε.

Αναφερόμενος στην έμμεση φορολογία, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η κυβέρνηση μείωσε όλους τους φόρους για τους οποίους είχε δεσμευτεί, ασκώντας δριμεία κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

«O κ. Τσίπρας είχε αφανίσει την ελληνική κοινωνία και πρωτίστως την μεσαία τάξη και εμείς θα επιστρέψουμε στη μεσαία τάξη αυτά τα οποία τους πήρε ο κ. Τσίπρας», ότι ήμασταν απολύτως συνεπείς σε αυτή μας τη δέσμευση. Από εκεί και πέρα, η αποκλιμάκωση των έμμεσων φόρων για την επόμενη τετραετία, εφόσον μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός, θα μπορεί να συζητηθεί στα πλαίσια των δημοσιονομικών περιορισμών και των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού, βάσει του σχεδίου που θα έχουμε για την επόμενη τετραετία», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για «ανεπαρκή κουπόνια» με σκοπό την «πολιτική διάσωση» της κυβέρνησης, έκανε λόγο η Πόπη Τσαπανίδου.

«Η φτωχοποίηση των πολιτών δεν αντιμετωπίζεται με κάποια ανεπαρκή κουπόνια, που υπόσχεται η κυβέρνηση για να διασωθεί πολιτικά. […] Όσο για την επενδυτική βαθμίδα, θυμίζουμε στον κ. Μητσοτάκη ότι την είχε υποσχεθεί μετά τις εκλογές του 2019, την ανέβαλε 12 φορές και αντί να παραδεχτεί την προσωπική του αποτυχία την χρεώνει στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι πολίτες όμως και ξέρουν και καταλαβαίνουν», είπε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι υπάρχει ζήτημα στις ενεργοβόρες βιομηχανίες αν και όπως είπε, το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας είναι ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό. Το ζήτημα θα τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Φεβρουαρίου με τον Έλληνα πρωθυπουργό να επισημαίνει ότι απαιτείται ευρωπαϊκή απάντηση.

Ρεπορτάζ: Ραλλού Αλεξοπούλου

Πολιτικές κόντρες

Εντολή για δεύτερη τετραετία ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ, εξαπολύοντας, παράλληλα, σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, προσωπικά.

Δεν μπορείτε να ρισκάρετε περιπέτειες ακυβερνησίας… Αυτή η παγίδα της απλής αναλογικής πρέπει να μεταφραστεί σε εφαλτήριο νίκης. Να γίνει εντολή για δεύτερη φορά στην προκοπή .Η χώρα έχει ανάγκη τη σταθερότητα τη συνέχεια και τη συνέπεια. […] Αυτή είναι η δική σας απάντηση σε κάποιους που αντί για λύσεις προτείνουν σποτακια με how to, χωρίς να έχουν το know how… Με πρωταγωνιστή έναν αρχηγό που θέλει να φανεί trendy, αλλά τελικά κινδυνεύει να γίνει cringe», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Τη δέσμευσή του για επαναφορά της 13ης σύνταξης, την απόδοση των αναδρομικών στους συνταξιούχους και την αποκατάσταση της αδικίας με την προσωπική διαφορά τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από το Αιγάλεω όπου, συνομίλησε με δεκάδες συνταξιούχους σε παραδοσιακό καφενείο, εξαπoλύοντας σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπάτησε διπλά τους συνταξιούχους αρνούμενος να τους αποδώσει περίπου 7,5 δισ. που αντιστοιχούν στη 13η σύνταξη την οποία είχε δώσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και εκείνος είχε δεσμευθεί ότι θα κρατήσει, αλλά και από τα αναδρομικά» είπε ο κ. Τσίπρας.

«Ασέβεια και εξαπάτηση των συνταξιούχων ήταν ο νόμος Κατρούγκαλου, που πετσόκοψε τις συντάξεις» σχολίασε ο Γιάννης Οικονόμου.

«Ο κ. Τσίπρας, με την τακτική να υπόσχεται λαγούς με πετραχήλια, έχει την εντύπωση ότι μπορεί να ξαναξεγελάσει τους συνταξιούχους. Υπερτιμώντας τον εαυτό του υποτιμά τους πολίτες», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κύριος Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι θα συγκρουστεί με την αισχροκέρδεια και τα συμφέροντα που θησαυρίζουν, όπως είπε.

Πυρά κι από τα άλλα κόμματα.

Η πραγματικότητα δεν αλλάζει όσες συνεντεύξεις και να δώσει ο πρωθυπουργός, σχολίασε το ΠΑΣΟΚ.

«Για μία ακόμη φορά, ο Πρωθυπουργός επιχείρησε την επικοινωνιακή διαχείριση της σκληρής πραγματικότητας […] Η γιγάντωση των ανισοτήτων στη χώρα φέρει την υπογραφή του», σημείωσε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.

«Αν κάτι κατέρρευσε με πάταγο αυτά τα χρόνια, είναι ο μύθος που επανέλαβε σήμερα ο πρωθυπουργός, ότι η ανάπτυξη υπέρ των λίγων μπορεί να διανέμεται δίκαια και στους πολλούς», ανέφερε το ΚΚΕ.

«Μία κυβέρνηση που αλλοιώνει την πραγματικότητα για να κρύψει την εξαθλίωση της οικονομίας και της κοινωνίας, είναι μία επικίνδυνη κυβέρνηση», τόνισε η Ελληνική Λύση.

«Δεν πείθει κανέναν όμως πια. Οι πολίτες ζουν στο πετσί τους τις βάρβαρες πολιτικές της #Μητσοτάκης_ΑΕ», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης.

Σημεία τριβής Ειδικό Δικαστήριο και υπόθεση παρακολουθήσεων

Απαντήσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση, ζητά ο πρωθυπουργός για όσα ακούγονται, όπως είπε, στο Ειδικό Δικαστήριο.

«Τον κ. Τσίπρα ακόμα τον ψάχνουμε, να μας μιλήσει για όλα αυτά που ακούγονται στο ειδικό δικαστήριο με τις βαλίτσες, με τα λεφτά που φαίνεται ότι κατέληγαν στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σημεία τριβής παραμένουν το θέμα των παρακολουθήσεων για τα οποία τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για συγκάλυψη από την κυβέρνηση, και οι ισχυρισμοί της γραμματέας Καλογρίτσα στο ειδικό δικαστήριο.

Μηδενικής αξίας χαρακτήρισε ο Νίκος Παπάς όσα έχουν προσκομιστεί.

Στο μεταξύ, τη συναίνεση των δημοκρατικών δυνάμεων για τον αποκλεισμό της Χρυσής Αυγής και κάθε διάδοχου σχήματος, ζητεί το ΠΑΣΟΚ.

«Τα κόμματα οφείλουμε να προστατεύσουμε τη Δημοκρατία όχι μόνο από τους εχθρούς της, αλλά και από τον λαϊκισμό και την ανέξοδη αντιπαράθεση», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Δημήτρης Μάντζος.

Μέσα στη βδομάδα αναμένεται η τροπολογία της κυβέρνησης και η αντιπρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Φασουλάς

Τι σημαίνει η ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας

Τι σημαίνει όμως ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας, πώς επιτυγχάνεται και πόσο σημαντική είναι και τι σημαίνει για την τσέπη μας; Εξηγεί ο Θάνος Τσίρος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος