Η. Μόσιαλος: Αποτελεσματικότερο το εμβόλιο από τα φάρμακα – Τι απαντά στις φοβίες (video)

Για τη σημασία της τρίτης δόσης και την αποτελεσματικότητα των αντιικών φαρμάκων έναντι του κορονοϊού μίλησε στην ΕΡΤ ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής πολιτικής Υγείας και και Διευθυντής του LSE Health στο London School of Economics and Political Science στο Λονδίνο. Ο κ.Μόσιαλος απάντησε και για τις φοβίες ορισμένων για τα εμβόλια.

Θέλοντας να σχολιάσει το προφίλ των ανθρώπων που ενώ έχουν τη δυνατότητα δεν εμβολιάζονται ο ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας μιλώντας στην στην εκπομπή «Συνδέσεις» είπε ότι «δεν είναι αντιεμβολιαστές, αλλά άνθρωποι που έχουν κάποιους φόβους» και πρέπει να τους βοηθήσουμε να ξεπεράσουν τις όποιες ανησυχίες.

Για τις φοβίες σχετικά με τυχόν επιπτώσεις των εμβολίων στα επόμενα χρόνια ο κ. Μόσιαλος επισήμανε ότι τα εμβόλια mRNA δεν μένουν στο σώμα μας για πολύ. Αυτό που κάνουν είναι να στέλνουν μήνυμα στον οργανισμό να αναπτύξει αντισώματα κατά του ιού.

Αναφερόμενος στην αποτελεσματικότητά  και τις ελπίδες που γεννούν τα αντιικά φάρμακα στην ιατρική κοινότητα ο κ. Μόσιαλος τόνισε ότι «το πρόβλημα με τα φάρμακα είναι ότι δεν τα έχουμε διαθέσιμα εδώ και τώρα και θα έχουμε μετά το χειμώνα», αναφέροντας ότι καμία από τις τρεις φαρμακολογικές προτάσεις δεν είναι εξίσου επαρκής με τα εμβόλια, ιδιαίτερα αν κάνουμε και την αναμνηστική τρίτη δόση.

«Με το εμβόλιο, αν το έχεις κάνει, η πιθανότητα να νοσήσεις και να βρεθείς στο νοσοκομείο είναι πολύ μικρή, περίπου 2 – 3%. Τα φάρμακα μειώνουν τη πιθανότητα να βρεθείς στο νοσοκομείο κατά 50%. Το φάρμακο της Pfizer είναι πιο αποτελεσματικό αλλά δεν έχει πάρει ακόμα έγκριση και ούτε έχουμε ακόμη επαρκείς ποσότητες. Όσον αφορά τα μονοκλωνικά,  παρέχουν κάλυψη στο 81%, αλλά δεν φτάνουν τα ποσοστά του εμβολίου και δεν μπορείς να έχεις μεγάλες ποσότητες. Ωστόσο, η χρήση τους δεν είναι απλή και στοιχίζουν πάρα πολύ».

Τα εμβόλια γλίτωσαν πάνω από 8.000 ζωές

Όπως τόνισε, η ενδεδειγμένη λύση είναι να περιμένει κανείς το εμβόλιο και να μην πάρει το ρίσκο και να βρεθεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας. «Έχουμε να ακούσουμε κακή είδηση για εμβόλιο μήνες, καθημερινά ακούμε όμως κακές ειδήσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, τα mRNA εμβόλια που χρησιμοποιεί πια η χώρα μας είναι εξαιρετικά. «Έχει υπολογιστεί στη χώρα μας ότι τα εμβόλια γλίτωσαν πάνω από 8.000 ζωές. Η σύσταση είναι για τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna. Δεν χρησιμοποιούμε πια τα εμβόλια της AstraZeneca».

Ο κορονοϊός έχει ηλικιακές προτιμήσεις

Αναφορικά με την χορήγηση της τρίτης δόσης και το πότε πρέπει να γίνει αυτή ο κ. Μόσιαλος επισήμανε ότι διεθνώς η επιστημονική κοινότητα έχει καταλήξει ότι πρέπει να είναι στους έξι μήνες, πλην των ανοσοκατασταλμένων που γίνεται νωρίτερα.

«Εκεί πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση. Η τρίτη δόση μπορεί να γίνει και πριν τους έξι μήνες, πάντως, αν χρειαστεί. Σταδιακά θα πάμε στην τρίτη δόση». Ωστόσο, όπως τόνισε, οι άνω των πενήντα ετών πρέπει να σπεύσουν να κάνουν την τρίτη δόση καθώς «ο κορονοϊός έχει ηλικιακές προτιμήσεις και ιδίως τους λίγο μεγαλύτερους».

Όσον αφορά

Έσχατο μέσο το lockdown

«Τα lockdown έχουν σημαντικές επιπτώσεις. Είναι έσχατο μέσο. Αν υπερβούμε όλους τους δείκτες ανοχής του ελληνικού συστήματος υγείας, εκεί πας τελευταία. Αυτό που χρειάζεται είναι να τηρηθούν τα μέτρα, που δεν είναι λίγα». Ο ίδιος, χαρακτήρισε θετική τη στάση της Εκκλησίας.

«Αν αυτά τα μέτρα δεν υλοποιηθούν με την επάρκεια την οποία πρέπει, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει αυτό που έκαναν άλλες κυβερνήσεις, όπως η επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες».

Ο κ. Μόσιαλος επισήμανε, επίσης, ότι είναι τεράστιο το ρίσκο για τις εγκύους που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο. «Δεν παραμένει στο σώμα μας το mRNA. Εξαφανίζεται». Όσον αφορά το τέλος της πανδημίας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα λήξει όταν αυξηθούν τα ποσοστά του εμβολιασμού.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος