Η μετάλλαξη Δ αλλάζει τα δεδομένα – Π. Παναγιωτόπουλος, μέλος Επιτροπής: Πρόωρη η γνωμοδότηση για αφαίρεση μάσκας σε κλειστούς χώρους

Κυρίαρχη εκδοχή του κορονοϊού τείνει να γίνει η μετάλλαξη Δέλτα που εξαπλώνεται ταχύτατα και στην ΕΕ και ήδη συνολικά σε 90 χώρες παγκοσμίως σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ με τους επιστήμονες να προειδοποιούν ότι θα έχει επικρατήσει σε συντριπτικό ποσοστό μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Οι ειδικοί δεν κρύβουν την ανησυχία τους. Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Π. Παναγιωτόπουλος καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της επιτροπής των ειδικών έκανε λόγο για αλλαγή των ισορροπιών με την εμφάνιση του στελέχους Δέλτα, τόνισε τη σημασία που αποκτά πλέον η ολοκλήρωση του εμβολιασμού και χαρακτήρισε πρόωρη την όποια γνωμοδότηση σε σχέση με την κυκλοφορία των πλήρως εμβολιασμένων χωρίς μάσκες στους εσωτερικούς χώρους.

“Είναι πρόωρη η γνωμοδότηση της Επιτροπής για κυκλοφορία των πλήρως εμβολιασμένων χωρίς μάσκες στους εσωτερικούς χώρους. Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις μιλούν για διατήρηση της μάσκας σε κλειστούς χώρους και σε εξωτερικούς χώρους όπου δεν μπορούν να διατηρηθούν οι αποστάσεις. Είναι πρόωρη αυτή η συζήτηση. Δίνεται λανθασμένο μήνυμα ότι επίκειται το τέλος της πανδημίας” είπε σημειώνοντας πως η κυκλοφορία του στελέχους Δ αλλάζει τα δεδομένα και το τοπίο.

“Πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, είναι κατανοητή η ανάγκη να δούμε ένα φως στον ορίζοντα, αλλά δεν πρέπει να βιαζόμαστε” τόνισε, επισημαίνοντας πως όσο ο ιός ζει υπάρχει ο κίνδυνος νέων μεταλλάξεων και πρόσθεσε πως έχει σημασία να καταλάβει ο κόσμος τη σημασία του εμβολιασμού, τον οποίο θα συνοδεύουν κάποια μέτρα προσαρμογής ως φυσική συνέπεια της προστασίας που παρέχουν τα εμβόλια.

Αναγκαίος ο εμβολιασμός και με τις δύο δόσεις

Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε την ανάγκη για ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

“Η μεταδοτικότητα του στελέχους Δέλτα είναι μεγαλύτερη. Κάπως αλλάζει η ισορροπία με την κυριαρχία του. Ξέραμε ότι από τα εμβόλια υπάρχει προστασία από την πρώτη δόση. Σε αυτήν την περίπτωση η προστασία της μίας δόση είναι αρκετά μειωμένη σε σχέση με την αποτελεσματικότητα εναντίον άλλων στελεχών. Επείγει η συμπλήρωση του εμβολιασμού με δύο δόσεις” τόνισε.

“Υπάρχουν αρχικά δεδομένα από την διασπορά σε κάποιες χώρες που δείχνουν ότι όλα τα εμβόλια που κυκλοφορούν, όταν υπάρχει πλήρης εμβολιασμός προσφέρουν προστασία άνω του 90% για σοβαρή νόσηση και νοσηλεία” είπε προσθέτοντας πως γίνεται ένας αγώνας δρόμου έναντι των μεταλλάξεων.

Συζήτηση για δέσμη μέτρων διευκόλυνσης – Τα σενάρια

Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη ξεκινήσει τις τελευταίες μέρες μια έντονη συζήτηση για επικείμενη ανακοίνωση μέτρων διευκόλυνσης των πλήρως εμβολιασμένων

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, συζητείται για τους πλήρως εμβολιασμένους: ελεύθερη πρόσβαση χωρίς μάσκα σε κλειστούς δημόσιους χώρους, μετακινήσεις και ταξίδια χωρίς τεστ, καθώς και είσοδος χωρίς περιορισμούς σε γήπεδα, θέατρα, σινεμά, συναυλίες, φεστιβάλ, μπαρ και εστιατόρια.

Οι τελικές διεργασίες γίνονται αυτές τις ημέρες και στο “τραπέζι” έχει τεθεί το ενδεχόμενο οι ιδιοκτήτες να αποφασίζουν για το αν θα δέχονται ανεμβολίαστους.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης υπουργός Ανάπτυξης μιλώντας στην ΕΡΤ δήλωσε: «Όσο μπαίνουμε στο χειμώνα, η πιθανότητα των μη εμβολιασμένων να μπορούν να ζουν με τους ίδιους βαθμούς ελευθερίας με τους εμβολιασμένους είναι μηδενική».

Υπάρχει ένα κυβερνητικό πλάνο που προβλέπει ότι αν ένα μαγαζί επιλέξει να είναι covid free δηλαδή να δέχεται μόνο εμβολιασμένους, τότε θα ανέβει η πληρότητα στο 90% ακόμα και στο 100%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητείται και το ενδεχόμενο οι ανεμβολίαστοι να εισέρχονται σε ανοιχτούς χώρους μαζικής συνάθροισης, π.χ. συναυλίες, μόνο με την επίδειξη αρνητικού PCR ή Rapid Test.

Πάντως δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να αποφασίζει ο ιδιοκτήτης του κάθε καταστήματος το εάν θα μπαίνουν στο μαγαζί του (στους εσωτερικούς χώρους) μόνο εμβολιασμένοι ή αν θα είναι μεικτό.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, από αύριο Δευτέρα

  • δεν θα είναι υποχρεωτική η υποβολή σε self-test για τους εργαζόμενους που έχουν πραγματοποιήσει τη δεύτερη δόση του εμβολίου ή έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο της κάλυψης τους με το μονοδοσικό της Johnson & Johnson.
  • Την ίδια δυνατότητα θα όσοι αθλούνται σε γυμναστήρια, αφού έχει συμπληρωθεί όμως ένα δεκαπενθήμερο από την χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Επίσης, ελεύθερη θα είναι η διακίνηση σε χώρες της ΕΕ με το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού που ενεργοποιείται την 1η Ιουλίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος