Περισσότερη ελευθερία για τους εμβολιασμένους τη Δευτέρα – Το εμβόλιο μόνο όπλο κατά της μετάλλαξης Δέλτα (video)

Την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις για τις διευκολύνσεις και τις μεγαλύτερες ελευθερίες των εμβολιασμένων.

Κεντρική φιλοσοφία είναι ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι:
-θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση στους κλειστούς δημόσιους χώρους χωρίς μάσκα
-θα απολαμβάνουν ελεύθερα ταξίδια χωρίς την ανάγκη να υποβάλλονται σε τεστ ενώ
-Η είσοδός τους σε γήπεδα, θέατρα, σινεμά, συναυλίες και γενικότερα στους χώρους διασκέδασης και ψυχαγωγίας όπως είναι τα μπαρ και τα εστιατόρια θα γίνεται χωρίς περιορισμούς.

Το πρώτο δείγμα των διευκολύνσεων έχει ήδη ανακοινωθεί:

-καθώς από την προσεχή Δευτέρα, δεν θα είναι υποχρεωτική η υποβολή σε self-test για τους εργαζόμενους που έχουν πραγματοποιήσει τη δεύτερη δόση του εμβολίου ή έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο της κάλυψης τους με το μονοδοσικό της Johnson & Johnson.

-Την ίδια δυνατότητα θα όσοι αθλούνται σε γυμναστήρια, αφού έχει συμπληρωθεί όμως ένα δεκαπενθήμερο από την χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Επίσης από την 1η Ιουλίου, θα είναι ενεργό το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, με το οποίο θα μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα στις χώρες της ΕΕ οι πλήρως εμβολιασμένοι.

Οι τελικές διεργασίες γίνονται αυτές τις ημέρες και στο «τραπέζι” έχει τεθεί το ενδεχόμενο οι ιδιοκτήτες να αποφασίζουν για το αν θα δέχονται ανεμβολίαστους.

Υπάρχει ένα κυβερνητικό πλάνο που προβλέπει ότι αν ένα μαγαζί επιλέξει να είναι covid free δηλαδή να δέχεται μόνο εμβολιασμένους, τότε θα ανέβει η πληρότητα στο 90% ακόμα και στο 100%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητείται και το ενδεχόμενο οι ανεμβολίαστοι να εισέρχονται σε ανοιχτούς χώρους μαζικής συνάθροισης, π.χ. συναυλίες, μόνο με την επίδειξη αρνητικού PCR ή Rapid Test.

Πάντως δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να αποφασίζει ο ιδιοκτήτης του κάθε καταστήματος το εάν θα μπαίνουν στο μαγαζί του (στους εσωτερικούς χώρους) μόνο εμβολιασμένοι ή αν θα είναι μεικτό.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης υπουργός Ανάπτυξης, δήλωσε: «Όσο μπαίνουμε στο χειμώνα, η πιθανότητα των μη εμβολιασμένων να μπορούν να ζουν με τους ίδιους βαθμούς ελευθερίας με τους εμβολιασμένους είναι μηδενική».

Την αρχή στο χώρο του αθλητισμού έκανε η ΠΑΕ Ολυμπιακός, αφού η είσοδος στα γήπεδα θα γίνεται μόνο από φιλάθλους που ανήκουν στις εξής κατηγορίες:

1. Πλήρως εμβολιασμένοι.

2. Όσοι έχουν νοσήσει τους τελευταίους 6 μήνες και είχαν αρνητικό τεστ τουλάχιστον 14 μέρες πριν την είσοδό τους στο γήπεδο.

Κι ενώ συνεχίζεται ο αγώνας δρόμου για να χτιστεί ένα ικανοποιητικό τείχος ανοσίας μέχρι το τέλος Αυγούστου, την ίδια περίοδο αναμένεται να επικρατήσει, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η μετάλλαξη Δ που είναι 100% πιο μεταδοτική σε σχέση με το πρωτογενές στέλεχος του κορονοϊού.

Ο Επίκουρος καθηγητής κλινικής ιολογίας Παν. Κρήτης Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος, αναφέρει ότι: «Είναι 60% πιο μεταδοτική από το ήδη πολύ μεταδοτικό βρετανικό στέλεχος, το οποίο είναι και αυτό 60% πιο μεταδοτικό από το κινεζικό στέλεχος».

Μόνη λύση είναι ο εμβολιασμός και έναντι της συγκεκριμένης παραλλαγής.

Σύμφωνα με μελέτες, τα εμβόλια της Pfizer και Astra Zeneca προστατεύουν σχεδόν 100% από βαριά νόσο και διασωλήνωση, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα των μελετών για τα εμβόλια Johnson και Moderna.

Ο Νίκος Τζανάκης, Καθηγητής Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτη, επισημαίνει: «Όσοι εμβολιάζονται είναι προφυλαγμένοι και όποιο κύμα ξεσπάσει από τη Δ θα αφορά ανεμβολίαστους».

Το τελευταίο 24ωρο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 375 νέα κρούσματα, 238 διασωληνωμένους, 12 θανάτους.

Η μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας  Τέντρος Γκεμπρεγέσους είναι σαφής: «To Δέλτα είναι το πιο μεταδοτικό στέλεχος, μέχρι στιγμής έχει εντοπιστεί σε 85 χώρες και εξαπλώνεται ταχύτατα μεταξύ των ανεμβολίαστων πληθυσμών».

Αλλά ο εμβολιασμός δεν χτίζει από μόνος του τείχος προστασίας έναντι του άκρως μεταδοτικού στελέχους Δέλτα, όπως έσπευσε να τονίσει βοηθός του, βλέποντας πολλές ευρωπαϊκές χώρες να χαλαρώνουν τα μέτρα και να βγάζουν τις μάσκες.

H Μαριάντζελα Σιμάο, στέλεχος του ΠΟΥ αναφέρει ότι: «Ο κόσμος πρέπει να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τις μάσκες με συνέπεια, να βρίσκεται σε αεριζόμενους χώρους, να τηρεί την υγιεινή των χεριών, να καλύπτει το στόμα του όταν βήχει ή φταρνίζεται, να τηρεί τις αποστάσεις και να αποφεύγει τον συγχρωτισμό. Όλα αυτά (τα μέτρα προστασίας) εξακολουθούν να είναι υψίστης σημασίας ακόμα και αν κάποιος έχει εμβολιαστεί, όταν είναι σε εξέλιξη η μετάδοση στην κοινότητα».

Το Ισραήλ είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Επανέφερε τη μάσκα σε εσωτερικούς χώρους και τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς γιατί σύμφωνα με την Wall Street Journal καταγράφηκαν περιπτώσεις εμβολιασμένων που νόσησαν με το στέλεχος Δέλτα.

Εξαιτίας του Δέλτα, το Σίδνεϊ επιστρέφει σε αυστηρό λοκντάουν για 2 εβδομάδες. Η Γερμανία απαγορεύει από την Τρίτη αφίξεις από Πορτογαλία και Ρωσία, εξαιρώντας τους Γερμανούς πολίτες, οι οποίοι όμως θα μπαίνουν σε υποχρεωτική καραντίνα. Και στις Ηνωμένες Πολιτείες, εξετάζεται το ενδεχόμενο όσοι έχουν εμβολιαστεί με το μονοδοσικό Τζόνσον εν Τζόνσον να κάνουν δεύτερη με mrna εμβόλιο. Αλλά για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η λύση είναι μία: δίκαιη κατανομή εμβολίων, σε πλούσιες και φτωχές χώρες.

Ρεπορτάζ: Σμαράγδα Αγορογιάννη, Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Επιμέλεια: Άννα Παπασωτηρίου

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετική είδηση: Όλα στο τραπέζι για τις «διευκολύνσεις» των εμβολιασμένων – Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος