Η Μέρκελ έστελνε κάρτες στη Χούντα με σύνθημα: «Λευτεριά στο Μίκη Θεοδωράκη»

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ως μαθήτρια ζητούσε από τη Χούντα στην Ελλάδα την απελευθέρωση του Μίκη Θεοδωράκη.

Το περιστατικό αυτό αποκάλυψε η Άνγκελα Μέρκελ σε κατ΄ιδίαν συζήτηση με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ στη Γερμανία, Γιώργο Παππά, στο περιθώριο αποκλειστικής συνέντευξης στην Ελληνική Τηλεόραση στις 27 Σεπτεμβρίου του 2011 κατά την επίσκεψη στο Βερολίνο του τότε πρωθυπουργού Γιώργο Παπανδρέου.

Μιλώντας για την προσωπική σχέση της με την Ελλάδα, εκμυστηρεύτηκε ότι στην περίοδο της δικτατορίας στην Ελλάδα, ως μαθήτρια τότε, με μια ομάδα συμμαθητριών της και τη βοήθεια της μητέρας της που γνώριζε αρχαία ελληνικά, έστελνε κάρτες στην Ελλάδα με το σύνθημα «Λευτεριά στο Μίκη Θεοδωράκη», τον οποίο είχε φυλακίσει η Χούντα. «Απογοητεύτηκα φυσικά τότε», μου είπε η Μέρκελ, όταν ο Μίκης αργότερα έδωσε στην δυτική Ομοσπονδιακή Γερμανία και όχι την κομμουνιστική «DDR» την πρώτη του συναυλία στη Γερμανία.

Συναυλία στην ανατολική Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας (DDR) έδωσε ο Μίκης Θεοδωράκης στα τέλη της δεκαετίας του 1980, λίγο πριν την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος και την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Ο Μίκης δεν παρέλειψε να επικρίνει ανοιχτά την ηγεσία του κομμουνιστικού καθεστώτος για τη διάψευση των ονείρων και των ελπίδων των νέων, όπως λέει ο Βασίλης Ασβεστόπουλος, συγγραφέας βιογραφίας του Μίκη Θεοδωράκη στα γερμανικά: «Μίκης Θεοδωράκης – Συνθέτης. Ειρηνοποιός. Λαϊκός ήρωας.» (Mikis Theodorakis – Komponist. Friedensstifter. Velksheld. ©2018kurz&bündigVerlag | Frankfurta.M. | Basel)

Πηγή: ΕΡΤ, Ανταπόκριση από Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος