Η κακοκαιρία «Ελπίδα» σφυροκοπά τη χώρα: Πολικές θερμοκρασίες, κλειστά σχολεία και προβλήματα

Ένας “σιβηρικός” χειμώνας απλώνει λευκό πέπλο πάνω από το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Στη Βόρεια Ελλάδα το θερμόμετρο έπεσε πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν, οι βοριάδες ενισχύονται διαρκώς, ενώ πυκνό χιόνι πέφτει ακόμα και σε χαμηλό υψόμετρο. Αρκετές περιφέρειες αποφάσισαν να κρατήσουν αύριο τα σχολεία κλειστά, ενώ έρχεται παγετός και στην Αττική.

Στη δίνη του χιονιά βρίσκεται η Εύβοια στα χωριά του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου και του Δήμου Καρύστου χιονίζει ασταμάτητα τις τελευταίες ώρες. Η πυκνή χιονόπτωση που έφερε η «Ελπίδα» έφθασε μέχρι και τη θάλασσα. Σε αρκετά χωριά της κεντρικής και της νότιας Εύβοιας το κύμα της κακοκαιρίας κάνει αισθητή την παρουσία του. Πρόκειται κυρίως για ορεινά χωριά όπου το χιόνι τις τελευταίες ώρες έχει ξεπεράσει τους 10-20 πόντους, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων εκεί αναμένεται να εξελιχθεί φαινόμενο τις επόμενες ημέρες.

Σε χωριά του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου αλλά και σε χωριά του Δήμου Καρύστου τα φαινόμενα είναι ιδιαίτερα έντονα και μάλιστα χιονίζει ασταμάτητα τις τελευταίες ώρες, ενώ τα μηχανήματα των δήμων και της περιφέρειας καταβάλουν προσπάθεια για να κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτούς. Είναι χαρακτηριστικό πως οι χιονοπτώσεις συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους από την πλευρά του Αιγαίου, αλλά και χαμηλές θερμοκρασίες.

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε στους κατοίκους της ανατολικής και βόρειας Αττικής, της Μαγνησίας, των Σποράδων, της Φθιώτιδας, της Εύβοιας, των βόρειων Κυκλάδων και της Λήμνου, προειδοποιώντας τους για έντονες χιονοπτώσεις το επόμενο 48ωρο και καλώντας τους να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: “Προειδοποίηση για έντονες χιονοπτώσεις στην περιοχή σας το επόμενο 48ωρο. Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις. Χρησιμοποιείτε αντιολισθητικές αλυσίδες“.

Η κακοκαιρία «Ελπίδα» σφυροκοπά τη χώρα: Πολικές θερμοκρασίες, κλειστά σχολεία και προβλήματα

Πυκνό πέπλο χιονιού έχει καλύψει πολλά νησιά του Αιγαίου. Στα ορεινά της Νάξου το έστρωσε, ενώ λιγοστοί ήταν οι κάτοικοι στην Απείρανθο που τόλμησαν να κυκλοφορήσουν στα γραφικά σοκάκια του χωριού.

Το χιόνι έχει σκεπάσει κάθε σημείο της Άνδρου. οι δρόμοι στα χωριά είναι απροσπέλαστοι, ενώ δύσκολες είναι οι μετακινήσεις των κατοίκων. Το ίδιο σκηνικό επικρατεί και στη Μύκονο καθώς από το πρωί χιονίζει, ενώ και στην Τήνο έχουν δημιουργηθεί προβλήματα από την σφοδρή χιονόπτωση. Η τοπική αυτοδιοίκηση δίνει μάχη για να κρατηθούν οι δρόμοι ανοιχτοί.

Στα λευκά έχουν ντυθεί τα ορεινά του Δήμου Σφακίων στα Χανιά με το χιόνι στο οροπέδιο Ασκύφου να φτάνει το μισό μέτρο. Πυκνή είναι η χιονόπτωση και στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Η κακοκαιρία «Ελπίδα» σφυροκοπά τη χώρα: Πολικές θερμοκρασίες, κλειστά σχολεία και προβλήματα

Εκχιονιστικά και αλατιέρες δουλεύουν στο φουλ κι επεμβαίνουν όπου χρειάζεται. Η Πολιτική Προστασία είναι επίσης σε επιχειρησιακή επιφυλακή, αλλά οι πολίτες καλούνται να λάβουν μέτρα αυτοπροστασίας και, κυρίως, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις. Τα σχολεία θα παραμείνουν ΚΛΕΙΣΤΑ το επόμενο διήμερο στην Αττική, αλλά οι μαθητές ΔΕ θα χάσουν μαθήματα: θα λάβουν κωδικούς για… τηλεκπαίδευση.

Με απόφαση της Περιφέρειας, κλειστά θα μείνουν αύριο και μεθαύριο τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο λεκανοπέδιο Αττικής. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας τα μαθήματα σε όλες τις βαθμίδες, θα γίνουν με τηλεκπαίδευση και όλα τα τμήματα θα λειτουργήσουν μόνο τις πρωινές ώρες.

Παράλληλα, αναστέλλεται η, με φυσική παρουσία μαθητών/σπουδαστών, λειτουργία των εκπαιδευτικών δομών του ΟΑΕΔ σε όλες τις περιοχές, όπου η τοπική αυτοδιοίκηση ανακοινώνει την αναστολή λειτουργίας τους, εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Επίσης, με σκοπό την ασφάλεια και την προστασία όλων των ωφελούμενων και εργαζομένων από τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα, που πλήττουν την Ελλάδα, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανακοίνωσε ότι, τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022 και την Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022, κλειστοί θα παραμείνουν όλοι οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠΑμεΑ) και τα Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ), στις Περιφέρειες: Αττικής, Κρήτης, Κυκλάδων, καθώς και στις περιφερειακές ενότητες: Κιλκίς, Λήμνου, Βοιωτίας, Εύβοιας, Φθιώτιδας, Φλώρινας, Κορινθίας.

Η κακοκαιρία «Ελπίδα» σφυροκοπά τη χώρα: Πολικές θερμοκρασίες, κλειστά σχολεία και προβλήματα

Σε ευρεία σύσκεψη που έγινε το μεσημέρι στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, τέθηκαν επί τάπητος όλοι οι σχεδιασμοί για να μην μείνει από το χιονιά κανένα χωριό χωρίς ρεύμα, και να μην κλείσουν οι αυτοκινητόδρομοι. Το διήμερο της κακοκαιρίας η τροχαία δεν θα επιτρέπει στους οδηγούς των οχημάτων να μπαίνουν στον αυτοκινητόδρομο Αθηνών- Θεσσαλονίκης αν δεν έχουν αντιολισθητικές αλυσίδες μαζί τους.

Ο κρατικός μηχανισμός ετοιμάζεται για δεύτερο κύμα της κακοκαιρίας. Το πρωί στην Λ. Πάρνηθος στο ύψος του τελεφερίκ, έγινε και άσκηση με τα νέα ερπιστριοφόρα οχήματα της Περιφέρειας Αττικής. Συνολικά 80 οχήματα της Περιφέρειας είναι σε επιφυλακή, προκειμένου να μείνουν οι δρόμοι ανοικτοί, ενώ είναι διαθέσιμοι 2.500 τόνοι αλατιού.

Ο Δήμος Αθηναίων έχει ανοίξει τρεις θερμαινόμενες αίθουσες, στην Αχαρνών το Πολυδύναμο κέντρο αστέγων, πολιτιστικό κέντρο Γκράβας στην Ταυγέτου στην Κυψέλη, και στη Λέσχη Φιλίας «Ανάληψη του Κυρίου» στο Νέο Κόσμο.

Η κακοκαιρία «Ελπίδα» σφυροκοπά τη χώρα: Πολικές θερμοκρασίες, κλειστά σχολεία και προβλήματα

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων τις επόμενες ώρες τα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να ενταθούν στα ηπειρωτικά αλλά και στη νησιωτική χώρα. Η Δευτέρα θα είναι η ημέρα με τα πιο έντονα φαινόμενα στα κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας σύμφωνα με το μετεωρολόγο της ΕΡΤ Παναγιώτη Γιαννόπουλο. Την Τρίτη τα φαινόμενα σταδιακά εξασθενούν. Το κρύο θα παραμείνει  όπως και οι πολύ θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο. Τετάρτη και Πέμπτη λίγο η θερμοκρασία θα ανέβει όμως και πάλι σε θα σημειώνονται αρνητικές θερμοκρασίες.

Δείτε ΕΔΩ σε ποιους δρόμους χρειάζονται αλυσίδες.

Ρεπορτάζ: Ελίνα Κολύβα, Αλέξανδρος Καλαφάτης, Γιώργος Παπαδάκης, Μαρία Σταθοπούλου, Σοφία Ζουζέλη, Δημήτρης Καρυωτάκης, Βαγγέλης Μητρούσιας, Κωνσταντίνα Θεοχαρούλη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος