Με στόχο την ενίσχυση της προστασίας του καταναλωτή και τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου εποπτείας της αγοράς, η ελληνική κυβέρνηση στον πόλεμο κατά των ανατιμήσεων ανακοίνωσε ένα επιπλέον όπλο, την ίδρυση νέας Ανεξάρτητης Διοικητικής Αρχής, κατά τα πρότυπα της ΑΑΔΕ. Η σχετική απόφαση ελήφθη στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης, 28 Μαΐου και παρουσιάστηκε από τον Υπουργό Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκο.
Γιατί αποφασίστηκε η νέα Αρχή
Παρά την εσωτερική σταθερότητα στην Ελλάδα, οι γεωπολιτικές εντάσεις συντηρούν την παγκόσμια αβεβαιότητα. Και οι αλλαγές στους όρους του διεθνούς εμπορίου αντανακλούν και στη δική μας οικονομία, όσο κι αν παραμένει απ’ τις πιο δυναμικές της Ευρώπης.
Η ακρίβεια δεν παύει να πολιορκεί το μέσο και μικρό εισόδημα. Αν και καταγράφεται ένας από τους χαμηλότερους πληθωρισμούς τροφίμων και βασικών ειδών διαβίωσης στην Ευρωζώνη, καθώς η μάχη για προσιτές τιμές τις συγκράτησε και ταυτόχρονα, οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις ύψωσαν ένα ανάχωμα ανακούφισης για τα νοικοκυριά, όλα δείχνουν ότι ο πόλεμος κατά των ανατιμήσεων δεν έχει λήξει, καθώς τον τροφοδοτεί και ο νέος πόλεμος των δασμών μεταξύ των χωρών.
Έτσι, στο συγκεκριμένο μέτωπο προστίθεται ένα επιπλέον όπλο: η ίδρυση Εθνικής Αρχής που θα εποπτεύει την αγορά και την προστασία του καταναλωτή στα πρότυπα της Σουηδίας.
Πώς θα λειτουργεί η νέα Αρχή
Παράλληλα με την Αρχή Ανταγωνισμού, πλαισιωμένη με στελέχη του Συνηγόρου του Καταναλωτή, της Γενικής Διεύθυνσης Αγοράς και της ΔΙΜΕΑ, η νέα Αρχή θα βάλει τέλος στη σημερινή πολυδιάσπαση, ενοποιώντας υπηρεσίες με κοινές δράσεις.
Θα έχει την ευθύνη των ελέγχων, των καταγγελιών και των κυρώσεων, όπως και της εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών. Στο ίδιο πλαίσιο θα ενεργοποιηθεί και μία ειδική εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, όπου οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνουν και να κινητοποιούν αμέσως τους ελεγκτές. Και στο «e-Καταναλωτής» θα υπάρχει πλέον, ειδική ειδοποίηση, με τα σημεία όπου καθημερινά θα διαμορφώνεται η χαμηλότερη τιμή ανά προϊόν.
Ταυτόχρονα, στα σούπερ μάρκετ θεσπίζεται η υποχρεωτική αναφορά στα είδη που κυκλοφορούν με μειωμένο μέγεθος, χωρίς όμως την αντίστοιχη μείωση τιμής.
Επίσης, καθιερώνονται λαϊκές αγορές αποκλειστικά για παραγωγούς. Με τον τρόπο αυτό οι παραγωγοί θα ωφελούνται έναντι των εμπόρων και ο καταναλωτής θα ξέρει, πια, την προέλευση των προϊόντων που θα αγοράζει κάθε φορά.
Κατά αυτόν τον τρόπο η νέα Αρχή συγκεντρώνει ένα σύνολο τολμηρών πρωτοβουλιών τόσο σε θεσμικό, όσο και σε πρακτικό επίπεδο.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος