Η Ελλάδα προχωρά στη δημιουργία του δικού της στόλου μικροδορυφόρων, πραγματοποιώντας ένα σημαντικό βήμα στον τομέα της διαστημικής τεχνολογίας. Το πρόγραμμα προβλέπει στην πρώτη φάση την εκτόξευση πέντε δορυφόρων και στη συνέχεια άλλων έντεκα.
Η πρωτοβουλία συζητήθηκε στο πλαίσιο του 5ου Emerging Tech Forum, που διοργανώνεται από την Ένωση Ελληνικών Εταιρειών Αναδυόμενων Τεχνολογιών (HETiA).
Ο Ηλίας Ηλιάδης, διευθυντής Προώθησης Επενδύσεων της Enterprise Greece, τόνισε ότι κάθε χρόνο το συνέδριο παρουσιάζει μια «ιστορία επιτυχίας» και ότι ο οργανισμός προωθεί επενδύσεις και εξαγωγές, συμπεριλαμβάνοντας και τη διαστημική τεχνολογία.
Παρουσίασε πέντε παράγοντες που καθιστούν την Ελλάδα ελκυστική για επενδύσεις: ανταγωνιστικά κίνητρα και φορολογικές ελαφρύνσεις στην έρευνα και ανάπτυξη, μεταρρυθμίσεις και ψηφιοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, στρατηγικές υποδομές όπως δίκτυο 5G και οπτικές ίνες, ζωντανό οικοσύστημα καινοτομίας και ενεργή επενδυτική διπλωματία μέσω επιτυχημένων διμερών συνεργασιών.
Σχετικά με την προσέλκυση επενδύσεων, ο Ηλιάδης εξήγησε ότι η Enterprise Greece εφαρμόζει ετησίως 45 δράσεις στο εξωτερικό σε τομείς συγκριτικού πλεονεκτήματος της χώρας και 10-15 δράσεις στον τομέα της καινοτομίας. Ο οργανισμός υποστηρίζει τον επενδυτή σε όλη τη διαδικασία, γεφυρώνοντας τη γλώσσα της επιχειρηματικής κοινότητας με αυτή της δημόσιας διοίκησης και επιλύοντας τυχόν προβλήματα.
Ο Βασίλης Χαλουλάκος, CEO της ICEYE Hellas, παρουσίασε τη δομή του ελληνικού προγράμματος μικροδορυφόρων, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η πρώτη εκτόξευση περιλαμβάνει πέντε δορυφόρους (δύο μικροδορυφόρους και τρεις νανοδορυφόρους), ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν άλλοι έντεκα. Όπως σημείωσε, το μοντέλο των μικρών δορυφόρων ανταποκρίνεται στις ανάγκες παρατήρησης της γης και στον περιορισμένο προϋπολογισμό της χώρας.
Ο Χαλουλάκος υπογράμμισε ότι στόχος είναι η δραστηριότητα να παραμείνει «όσο περισσότερο ελληνική γίνεται» και η Ελλάδα να αναδειχθεί σε κόμβο για τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Τόνισε επίσης ότι η συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής ήταν ευέλικτη και αποτελεσματική, χωρίς σημαντικές γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος