Η Δήλος εκπέμπει SOS: Η άνοδος της θάλασσας και η διάβρωση απειλούν το Ιερό νησί

Η κλιματική κρίση θέτει σε κίνδυνο το νησί της Δήλου. Η γενέτειρα του Απόλλωνα και μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO απειλείται από τη σταδιακή άνοδο της στάθμης της θάλασσας και τη διάβρωση. Το πρόβλημα αποτυπώνεται σε σχετικό ρεπορτάζ της δημόσιας γαλλικής τηλεόρασης.

Σε διάστημα 100 χρόνων η στάθμη της θάλασσας στη Μεσόγειο ανέβηκε από 50 έως 150 εκατοστά. Οι βόρειοι άνεμοι που δέρνουν τη Δήλο επιτείνουν το πρόβλημα.

« Μπορείτε να δείτε ξεκάθαρα πάνω σε αυτό το τείχος ότι τα θαλάσσια κύματα προσκρούουν στη βάση της κατασκευής με αποτέλεσμα να διαβρώνονται οι πέτρες. Αυτό καθιστά την κατασκευή πιο ευάλωτη και κάποια στιγμή το τείχος θα καταρρεύσει» επισημαίνει η Έλεν Μπρουν Κυριακίδη, Λέκτορας Αρχαίας ελληνικής ιστορίας

Το γεγονός ότι η Δήλος βρίσκεται στο επίπεδο της θάλασσας δυσκολεύει τις προσπάθειες διάσωσης των μνημείων. Η μοίρα του νησιού έχει προδιαγραφεί από την κλιματική αλλαγή. Και από αυτή δεν θα γλυτώσει ούτε το ιερό του Απόλλωνα. Μέχρι το 2050 θα χαθεί κάτω από το νερό.

«Ακόμη και αν σταματήσουμε, άμεσα, οποιαδήποτε ανθρώπινη δραστηριότητα, η θάλασσα θα εξακολουθήσει να ανεβαίνει, μέχρι δύο μέτρα” επισημαίνει ο Κώστας Συνολάκης, Διευθυντής Εθνικής Επιτροπής Περιβάλλοντος”

«Είμαστε σοκαρισμένοι βλέποντας όλα αυτό που συμβαίνει εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, όλο αυτό που προκαλέσαμε στον πλανήτη.» λέει επισκέπτρια του νησιού.

Η Δήλος δεν είναι το μόνο νησί που απειλείται. Πολλά ακόμη νησιά και ακτές του Αιγαίου αντιμετωπίζουν τον ίδιο κίνδυνο εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Επιμέλεια: Κατερίνα Χριστοφιλίδου

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος