ΓΣΕΕ για απεργία στις 17 Απριλίου: Διεκδικήσεις για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και ουσιαστικές αυξήσεις

Σύνοψη
  • Στην κινητοποίηση της 17ης Απριλίου συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και τον ευρύτερο Δημόσιο τομέα.

Διατίμηση στα βασικά προϊόντα διατροφής, πλαφόν στο ράφι και μείωση του ΦΠΑ για 1 χρόνο, έλεγχοι στην αγορά και ενεργοποίηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Αυτές είναι οι προτάσεις της ΓΣΕΕ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που αποτελεί ένα από τα αιτήματα της 24ωρη απεργίας της 17ης Απριλίου.

Σύμφωνα με την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος την περίοδο 2020 -2022 οι αυξήσεις ξεπέρασαν το 87 % σε έλαια ,35 % στα λαχανικά, 33% στα γαλακτοκομικά και αυγά, 31 % στα κρέατα, 25% στο ψωμί.

Η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων αποτελεί κορυφαίο ζήτημα για τη Συνομοσπονδία προκειμένου να δοθούν ουσιαστικές αυξήσεις στους εργαζόμενους. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος σε συνέντευξη τύπου τόνισε ότι “ Θέλουμε πραγματικές αυξήσεις και θέλουμε πίσω τις συλλογικές διαπραγματεύσεις Τωρα”

Είναι επιτακτική η ανάγκη πρόσθεσε για ουσιαστικές αυξήσεις σε όλους και όχι μόνο τον κατώτατο τον οποιο χαρακτηρισε ανεπαρκή .

Οι Αυξήσεις στο κατώτατο μισθό δεν είναι απλά στα όρια της φτώχειας, είναι η ίδια η φτώχεια.”

Η Ελλάδα είναι πρώτη στην κατανομή κερδών στο Εθνικο εισόδημα και προτελευταία στη συμμετοχή των μισθών στο εθνικό εισόδημα. Είμαστε δεύτεροι στην ακρίβεια στην ΕΕ και προτελευταιοι στους μισθούς.

Από το 2011 ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 66 ευρώ καθαρά, ενώ ο μέσος μισθός σήμερα είναι 421 ευρω κάτω από Το 2009.

Ο κ Παναγόπουλος ζήτησε την άμεση τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας με στόχο την εισοδηματική ελάφρυνση τ ων εργαζομένων.

Την ίδια στιγμή έκανε λόγο για πληθωρισμο κερδών των επιχειρήσεων αφού στην Ελλάδα το περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων είναι 19,2% όταν στη Γερμανία είναι 8%.

Με δεδομένο και τις πληθωριστικές πιέσεις στη στέγαση η ΓΣΕΕ προτείνει την ανάπτυξη της Κοινωνικής Στέγης σε δημόσια γη με τη χρήση του 1,5 δισ αποθεματικων του πρώην ΟΕΚ αλλά και των τραπεζών.

ΓΣΕΕ για απεργία στις 17 Απριλίου: Διεκδικήσεις για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και ουσιαστικές αυξήσεις

Στην κινητοποίηση της 17ης Απριλίου συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και τον ευρύτερο Δημόσιο τομέα.

Επιπλέον, τη συμμετοχή τους στην απεργία ανακοίνωσαν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά, παρά το γεγονός ότι συνδικαλιστικά καλύπτονται από την ΑΔΕΔΥ.

Δεμένα στα λιμάνια θα παραμείνουν τα πλοία, ενώ αναμένονται οι ανακοινώσεις των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Μία μέρα νωρίτερα, την Τρίτη 16 του μηνός, θα απεργήσουν οι εργαζόμενοι στα Μέσα Ενημέρωσης.

Απροσπέλαστο θα καταστήσουν το Κέντρο της Αθήνας τα συλλαλητήρια, αλλά και οι προσυγκεντρώσεις.

Την ημέρα της κινητοποίησης, η ΓΣΕΕ καλεί στις 11 το πρωϊ σε συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος και το ΠΑΜΕ μισή ώρα νωρίτερα στο Σύνταγμα.

Στις 5 το απόγευμα, στο Πεδίον του Αρεως, έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση και μοτοπορεία των διανομέων στο κέντρο της Αθήνας.

Στις 9:30πμ έχουν οριστεί οι προσυγκεντρώσεις στα εξής σημεία:

· Πλατεία Κάνιγγος: Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

· Ομόνοια: Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, Σωματεία και Ενώσεις Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών, Μαζικοί φορείς των δήμων της Αττικής.

· Προπύλαια: Ομοσπονδίες και Σωματεία εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, Σύλλογοι Φοιτητών, Σύλλογοι στην επαγγελματική κατάρτιση

Επιπλέον, οι ομοσπονδίες και τα σωματεία των συνταξιούχων θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στις 9 το πρωί έξω από το κτίριο του Συμβουλίου της Επικρατείας στην Πανεπιστημίου, την ώρα που θα εξετάζεται το αίτημα τους για την αναδρομική καταβολή των δώρων και των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος